Hyppää pääsisältöön

Kurkista veteen vesikiikarilla

Pirkka-Pekka Petelius pukee vesikiikaria päälleen
Pirkka-Pekka Petelius fiilistelee vesikiikarin tekemistä. Pirkka-Pekka Petelius pukee vesikiikaria päälleen Kuva: Yle, Salla Hongisto vesikiikari

Mikä ihmeen vesikiikari? No sellainen kapistus, jonka avulla voi tarkkailla elämää vedenpinnan alla ja jollaisen kuka tahansa voi itse koota. Vesikiikarilla välttää veden häiritsevät väreet ja heijastukset.

Vesikiikarin tekemiseen tarvitaan vain ämpäri, t-paita ja kuminauha. T-paita ja kuminauha eivät kiikaroidessa kulu, mutta ämpäri on kiikarikäytön jälkeen mennyttä.

Luontomies ja Ulos luontoon Kevätseurannan juontaja Pirkka-Pekka Petelius näyttää, miten helppoa vesikiikarin kokoaminen on:

Vesikiikarin resepti

 1. Irrota ämpäristä kahva ja leikkaa pohja pois. Aivan pohjan lähellä muovi voi olla kovaa, joten kannattaa kokeilla pari senttiä ylempää.
 2. Kiinnitä paidan helma kuminauhalla ämpärin leikkaamattoman reunan ympärille.
 3. Työnnä pääsi paidan sisään sen vapaasta päästä ja katso ämpäristä ulos. Jos t-paidan hihat ovat pitkät, kiedo ne kaulasi ympärille. Näin valoa pääsee sisälle vieläkin vähemmän.
 4. Upota vesikiikarin alaosa veteen ja katsele rauhassa!

Tarkista pintavesien lämpötilat täältä.

 • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

  Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

  Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

 • Älä myrkytä pölyttäjiä hengiltä – luonto hoitaa puutarhan pikkutuholaiset

  Jätetään ötökkäpoliisin hommat luonnolle.

  Mikä onkaan ihanampaa kuin kesä ja kukkaset, mutta onko kotipuutarhurin pakko kestää ärsyttäviä kirvoja ja kaikenmaailman pörriäisiä? Kemialliset torjunta-aineet ovat helppo ratkaisu, mutta samalla karhunpalvelus pihan hyödyllisille pölyttäjille. Ne eivät kestä myrkkyjä, ja ovat koko maailmassa muutenkin hätää kärsimässä. Meidän ihmisten on autettava niitä – esimerkiksi antamalla luonnon torjua tuholaiset ihan itse.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto