Hyppää pääsisältöön

Mönkivä Mozart toimii sittenkin

Sándor Végh & Wiener Philharmoniker
Sándor Végh & Wiener Philharmoniker uudet levyt
Osoittaa melkoista arkistorakkautta julkaista live-äänitys vuodelta 1992 ja vielä teoksista, joita esitetään jatkuvasti joka puolella maailmaa eikä levytyksistäkään suoranaista pulaa kärsitä. Belvedere-yhtiön selvä missio onkin esittää levyllään vaihtoehtoinen näkemys vakiintuneista esityskäytännöistä Mozartin sinfonioista, joihin on tyypillisesti etsitty ilmavuutta, nopeita tempoja ja ketteriä käänteitä.

Kapellimestari Sándor Végh ei tunnetusti moisista määreistä perustanut, vaan nokittaa lähes jokaisessa osassa kaikki muut kapellimestarit muutamaa minuuttia hitaammilla tempoilla ja erittäin painavalla prässäämisellä. Kun levyn avausraita g-mollisinfonia alkaa, tuntuu kuin orkesteri koettaisi kaasuttaa käsijarru pohjassa poliisia karkuun. Menohaluja olisi, mutta johtajan kompuroidessa otsaryppyihinsä on tyydyttävä maisemien katsomiseen. Ja tästä on juuri kyse, jahka kiihkoon tottunut kuulija saa vihdoin aivonsa oikealle taajuudelle. Veghin laahaava tempo esimerkiksi g-molli-sinfonian menuetissa korostaa sen rytmistä onnahtelevuutta nautinnollisesti.

Véghin perinpohjainen tulkinta antaa Mozartin soida rauhassa, tekstin hengittää levollisesti ja käänteiden kehittyä kunnolla. Yksityiskohdat nousevat esille kuin itsestään. Minua hämmästyttää, että Mozartin soittaminen Brahmsin tyyliin voi tuottaa näin oivaltavia tuloksia. Takuuta tosin tarjoavat Wienin filharmonikoiden sliipattu soundi luonnontorvineen sekä levyn kulmaan painettu Salzburgin Mozarteum-säätiön leima.

Jos hämmennys ja epäröinti valtaavat vieläkin mieltä, kannattaa kuulijan päätelmissään turvautua niin kutsuttuun päkiäpuntariin. Jos musiikin aikana alkaa jalkapohjan ja lattian välillä tapahtua tasaisesti toistuvaa kohtaamista musiikin tahtiin, ei soivassa lopputuotteessa voi paljon vikaa olla.

Sándor Végh, Wienin filharmonikot. Mozart, sinfoniat 39 Es-duuri ja 40 g-molli. Belvedere 10147

Kuuntele Uudet levyt 24.4.2015. Toimittajana Jaani Länsiö.