Hyppää pääsisältöön

Perheillä traagisia perintöriitoja – kerro omasi

Helsingin hovioikeuden ikkunateippaus Salmisaaressa 2013
Helsingin hovioikeuden ikkunateippaus Salmisaaressa 2013 Kuva: MOT, Yle ikkunateippaus

Testamenttikiistat koskettavat kokonaisia perheitä ja sukuja. Pahimmillaan testamenttikiistat rikkovat esimerkiksi sisarusten välit lopullisesti.

Riidat periytyvät helposti. Voi käydä jopa niin, että sisarusten lapsetkaan eivät enää halua olla toistensa kanssa tekemisissä.

Oikeusjutuissa on järjestään useita osapuolia. Vuonna 2013 käräjäoikeudessa käsiteltiin 95 testamentin moitekannetta. Kantajia oikeusjutuissa oli 185 ja vastaajia 179 eli moninkertainen määrä juttuihin verrattuna.

MOT kertoo maanantaina 27.4. toistakymmentä vuotta kestäneestä testamenttikiistasta, joka rikkoi sisarusten välit.

Äidin kuoleman jälkeen perukirjoitukseen tuotiin testamentti, jonka mukaan lakiosaa lukuun ottamatta omaisuus oli testamentattu yhdelle sisaruksista. Testamentti poikkesi isän kuoleman jälkeen tiedoksi annetusta keskinäisestä testamentista. Sen mukaan omaisuus olisi jaettu tasan kaikille lapsille.

Oikeudessa käsiteltiin sitä, vaikuttiko perheen äidin muistisairaus siihen, että tämä muutti testamenttiaan. Oikeus puntaroi myös sitä, taivuteltiinko äitiä uuden testamentin tekemiseen.

Yksi sisaruksista oli sitä mieltä, että hän oli saanut vähemmän omaisuutta kuin muut sisarukset. Siksi hän lähti oikeustaisteluun, joka tuli erään arvion mukaan maksamaan asianajopalkkioineen noin 200 000 euroa.

Toisessa, kymmenkunta vuotta kestäneessä uusperheen tapauksessa riideltiin siitä, oliko perheen isää taivuteltu tekemään testamentti perheen äidin omien lasten eduksi.

Erittäin varakas mies oli tehnyt lukuisia testamentteja parin viimeisen elinvuotensa aikana. Testamenteissa suuri osa omaisuudesta olisi jaettu vaimon lapsille ja lapsenlapsille. Oikeus ei uskonut uusia testamentteja, vaan ne kumottiin. Valtaosa omaisuudesta jaettiin aiemmin tehtyjen testamenttien mukaisesti miehen omille perillisille.

MOT-ohjelma käsittelee myös tapausta, jossa vanha rouva jätti koko omaisuutensa, mm. kartanon ja metsäomaisuutta, paikkakunnan papille.

Oletko sinä joutunut keskelle perintöriitaa? Ratkottiinko erimielisyyksiä oikeudessa saakka? Mitä kaikesta seurasi? Miten tapahtunut on vaikuttanut perhesuhteisiisi?

Kerro tässä alla omista kokemuksistasi.

MOT:n testamenttipaketti

Kommentit