Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Pesukoneesi vakoilee sinua!

prisma studio, yle tv1
Mitä tietoa esineet meistä todella keräävät? Mullistaako esineiden internet elämämme? prisma studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 29.4.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 1.5. klo 7.30
Yle Areenassa 30 päivää

Älylaitteiden avulla olemme ajan hermolla. Reagoimme lukemattomiin ärsykkeisiin, vastaamme, tykkäämme, selaamme. Mitä informaatiota esineet meistä keräävät ja kenelle tieto lopulta päätyy?

Jo nyt kodintekniikka voidaan yhdistää verkkoon ja laitteita voidaan ohjata etänä. Entäpä leivänpaahdin, joka kertoo säätilan tai seinä, jonka kautta voit olla yhteydessä mummoosi?

Periaatteessa mihin tahansa esineeseen voi laittaa sensorin, joka kerää tietoa ja lähettää sitä eteenpäin. Kun tieto tallentuu internetin pilveen, voi dataa hyödyntää useimmissa järjestelmissä.

Tällainen esineiden internet on ainakin tutkijoiden mielestä arkipäivää jo lähitulevaisuudessa.

Älylaitteeton elämä

Suomessa tutkitaan mahdollisuuksia siirtää kannettava teknologia ympäristöön, kaikkialla läsnä olevaksi. Tavoitteena on saada ihmisten huomio pois alituisesta kännykän tai tabletin tuijottelusta.

Palvelut halutaan tuoda ympäristöön, missä elämme ja olemme. Uudet uutiset tai sosiaalisen median ilmoitukset ilmaantuvat vaikkapa valosignaalina tai tekstinä bussinpenkissä olevaan näyttöön ja kun niitä ei enää haluta, ne häipyvät näkymättömiin.

Uuden teknologian uskotaan laajentavan aistielämystämme ja -kokemustamme maailmasta, missä juuri nyt elämme.

Miten maailma muuttuu?

Uudet keksinnöt ja teknologian edistysaskeleet ovat aina herättäneet närää ja jopa pelkoja ihmisissä.

Miten esineiden internet mullistaa maailmamme? Prisma Studiossa ovat keskustelemassa futuristi Elina Hiltunen, tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen ja VTT:n tutkimustiimin päällikkö Vesa Pentikäinen. Ohjelman juontaa Marjo Harju.