Hyppää pääsisältöön

Uri Gellerin paljastanut James Randi: Ihmisillä on tarve uskoa yliluonnolliseen

Kun ihmeidentekijä Uri Geller esiintyi Suomessa vuonna 1974 suorassa lähetyksessä, lusikat taipuivat. Taikuri James "Amazing" Randi oli kuitenkin paljastanut Gellerin huijariksi jo kaksi vuotta aikaisemmin. Randi, nyt jo 86 –vuotias legenda kävi puhumassa kriittisen ajattelun tapahtumassa Think, Helsinki Think.

– Kyseessä ei ole taikuus, vaan taikatemppu, Randi sanoo ja demonstroi, miten kuuluisa temppu tehdään.

– Vastaus on aivan selvä. Geller taivuttaa lusikan, kun kukaan ei ole näkemässä.

Ja tosiaan. Lusikka on taipunut!

– Tarvitaan toki myös erittäin joustavat kädet, hän nauraa.

Harhautusliikkeet ja hihat täynnä preparoituja lusikoita – tässä on Gellerin salaisuus.

Joonatan tapasi taikuri James Randin
Joonatan ja James Randi Joonatan tapasi taikuri James Randin Kuva: Yle / Jenni Stammeier uri geller

Geller hoki: "Sanon lusikalle taivu, taivu!" "Pitää vain luoda syvä yhteys korkeampiin ulottuvuuksiin ja keskittää henkiset energiat", sanovat lukuisat niin sanotut energiaparantajat.

Vaikka Uri Geller ei läpäissytkään studiossa tiedetoimittajan mukanaan tuomaa testiä, hänen yliluonnollisiin kykyihin uskottiin. Puhelimet soivat studiossa, kun kansa keskitti energiaansa ja lusikat taipuilivat kotisohvilla.

– Sanotaan, että ihmiset haluavat uskoa yliluonnolliseen, mutta minä sanon, että ihmisillä on _joskus_ tarve uskoa yliluonnolliseen. He tarvitsevat ajatusta yliluonnollisesta maailmasta, Randi sanoo.

Randi aloitti uransa huijareiden paljastajana yli 60 vuotta sitten. Hän on tehnyt työtään 40 vuotta, mutta tuloksetta. Ihmiset eivät tänä aikana ole muuttuneet sen skeptisemmiksi.

Randi on tarjonnut kymmeniä vuosia miljoona dollaria sille, joka pystyy osoittamaan yliluonnolliset kykynsä testiolosuhteissa.

– En enää ylläty mistään. Olen oppinut hyväksymään, että näin on. Kaikkien näiden vuosien aikana ei yksikään ole saanut lunastettua tätä summaa. Huijarit tietävät, että ihmiset haluavat uskoa heidän kykyihinsä, ja he ottavat rahat heiltä, hän sanoo.

Kriittisen ajattelun tärkeydestä puhui myös kosmologi Syksy Räsänen.

– Ihmiset eivät saa ihmeellisyyden kokemusta luonnontieteestä. Se johtuu osittain siitä, että luonnontietellinen yleissivistys on niin huono. Ihmiset eivät ymmärrä miten ihmeellinen meidän maailma todellisuudessa on.

Syksy Räsänen ja Joonatan Pitkänen
Syksy Räsänen ja Joonatan Pitkänen Syksy Räsänen ja Joonatan Pitkänen Kuva: Yle / Jenni Stammeier syksy räsänen ja joonatan pitkänen

Mitä haittaa uskomisesta enkelien tai yksisarvisten parantavaan voimaan sitten on?

– Jos ihmiset saa lohtua jostain tällaisista mielikuvitusasioista, kun esimerkiksi joku läheinen kuolee ja joutuu toteamaan, että kaikki on katoavaista, niin mä en nää siinä mitään pahaa, Räsänen vastaa.

– Mutta jos vaikkapa jättää lapsensa rokottamatta, niin asettaa lapsensa vaaraan ja samalla muutkin lapset vaaraan, ja se on vastuutonta. Ja laajemmin tässä on myös poliittinen kehys. Suomessa on kristittyjä, mutta myös kristianisteja, kuten Päivi Räsänen ja kristillisdemokraatit, jotka ovat sitä mieltä, että valtion lakien pitäisi perustua heidän uskomuksiinsa, ja se on tietysti vielä vaarallisempaa.

Jamie MacDonald ja Joonatan sielunpuhdistajina
Jamie MacDonald ja Joonatan sielunpuhdistajina Jamie MacDonald ja Joonatan sielunpuhdistajina Kuva: Yle / Jenni Stammeier jamie macdonald

Kanadalainen näyttelijä ja koomikko Jamie MacDonald puhui lavalla ronskilla huumorilla transseksuaalisuudestaan.

– Minä ajattelin kriittisesti hyvin nuoresta iästä alkaen. Minulle kerrottiin, mitä seksuaalisuus on, mutta minulle se ei todellakaan ollut niin. Jos et ajattele kriittisesti, toimintasi pohjaa pelolle ja hyvin alhaiselle vaistotoiminnalle.

Think Helsinki, Think! -kriittisen ajattelun tapahtuma jälleen syyskuussa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri