Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Uusi Evoluutio syntyi taiteilijan ja arkkitehdin liitosta

#arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo
Evoluutio on valtava uuden sairaalan julkisivu ja taideteos, joka koostuu suurennetuista kuvista ihmisten sisältä. #arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo Kuva: Minna Joenniemi rakenna minut

Tervetuloa #arkkitehtuurimatka 'lle Kuopioon. Näette kultaisen kohdun ja uuden sairaalan julkisivun, joka koostuu ihmisen sisuksista otetuista kuvista. Pääsette aarrekammioon, uudistettuun Suomen ortodoksiseen kirkkomuseoon . Matkaoppaina on työpari - kuvataiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo. Arkkitehtuurin ja taiteen yhteistyö on ajankohtainen puheenaihe. Nyt nähdään, miten kuvataiteilijan ja arkkitehdin liitto toimii. Katso kuvat ja kuuntele radio-ohjelma Rakenna minut.

Lentokone laskeutuu. Tutustuminen kuvataiteilija Jaana Partasen ja arkkitehti Heikki Lamusuon yhteisen arkkitehtuuri-, taide ja muotoilustudion tapaan työskennellä alkaa heti terminaalista. Partanen & Lamusuo on suunnitellut sen uuden ilmeen. Heidän työskentelynsä lähtee aina liikkeelle yhteisestä tarinasta. Lentokentän terminaalissa se on tarina kaupungista suuren järven rannalla.

Tältä samalta lentokentältä työ- ja aviopari lähti Shanghain maailmannäyttelyyn 2010. He olivat visioineet Suomen Expo-paviljongin Kirnun sisälle valtaisat multimediateokset. Seinien kokoiset animoiduidut maailmat esittälivät suomalaisuutta, ja tulevaisuuden kaupunkia, jossa oli käytössä erilaisia clean tech - innovaatioita. Heidän yhteisesti toteuttamansa taideteokset sisältävät usein tieteellistä taustoitusta ja uusinta teknologiaa. Oulun taidemuseossa oli vastikään esillä Mielen alkemiaa -trilogian toinen osa Matrix Layer oli interaktiivinen mediateos, joka reagoi näyttelyvieraan liikkeisiin ja projisoi ne unenomaisesti seinille. Teoskokonaisuuteen kuului mahdollisuus paneutua suomalaisten unitutkijoiden haastatteluihin.

Mutta nyt astumme Kuopiossa työmaalle, joka on ajankohtainen, mutta historiaa täynnä. Ja josta Jaana Partasen taiteeseen tarttui kultainen väri.

#arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo
Riisa eli uudistunut Suomen ortodoksinen kirkkomuseo. Perusnäyttelyn uusi ilme on Partasen & Lamusuon suunnittelema. #arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo Kuva: Minna Joenniemi rakenna minut

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on Jaana Partaselle aarrekammio, josta hän vaikuttui syvästi lapsena. Moni ei tunne sitä Kuopiossa tai Suomessa, mutta ortodoksisessa maailmassa se on arvostettu ja arvokas kokoelma. Sen perustana on Valamon luostarin muinaismuistokokoelma, joka kulkeutui Neuvostoliitosta länteen. Partanen & Lamusuo olivat mukana kehittämässä museokonseptia sekä näyttelyarkkitehtuuria. Kimallusta ja kultaa on seuraavassakin kohteessa, vaikka kyseessä on sairaala.

#arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo
Kuopion yliopistollisen sairaalan, Puijon sairaalan uudistettu aula. #arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo Kuva: Minna Joenniemi rakenna minut

Kuopiossa yliopistollisen sairaalan alueella on useita Partasen & Lamusuon kohteita. Yhteistyö alkoi Puijon sairaalan julkisten aula- ja näytteenottotilojen peruskorjauksesta. Ihmisessä ei ole kulmia, eikä suorakaiteita, niinpä Partanen & Lamusuo päättivät välttää niitä myös sairaalan uudessa ilmeessä. Sen sijaan he etsivät visuaalisen ilmeen soluista ja ihmisen aivokäyristä, joita he saivaat sairaalasta materiaalikseen. Seuraava kohteemme koostuu ihmisen sisältä otetuista kuvista.

#arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo
Tältä näyttää Evoluutio! #arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo Kuva: Minna Joenniemi rakenna minut

Nyt puhutaan paljon prosenttitaiteesta eli siitä, että yksi prosentti rakennusbudjetista varataan taidehankkeisiin. Siihen liittyy myös puhe taiteilijoiden kutsumisesta mukaan rakennushankkeisin jo aikaisessa vaiheessa, jotta julkinen taide ei ole päälle liimattua, vaan arkkitehtuurin reagoiva osa kokonaisuutta.

Partanen & Lamusuo ovat ajan hermolla. Arkkitehdin ja kuvataiteilijan yhteinen studio pystyy toteuttamaan näin näyttävän kokonaisuuden ja integroimaan sen samalla käytännölliseksi osaksi rakennusta. Evoluutio on Kuopion yliopistollisen sairaalan taidehanke, sekä uuden sairaalan julkisivu.

Evoluutio on monella tavalla esimerkillinen julkinen hanke. Se on osa rakennusta fyysisesti ja sisällöltään. Teoksen materiaali on paikallista, kuvat ovat Itä-Suomen yliopistollisen sairaalan tutkijoiden ja lääräreiden materiaalia ja paikallisten ihmisten sisältä. Teos toimii myös aurinkosuojana ja energian säästäjänä. Julkisella taiteella on taipumusta olla alisteista arkkitehtuurille, mietoa koristelua. Sitä Evoluutio ei ole.

Teoksen nimi Evoluutio viittaa myös taiteen ja tekniikan evoluutioon. Jaana Partanen kertoo, että näin suuri teos on ollut mahdollista toteuttaa nykyaikaisen painotekniikan avulla - ilman, että taiteilija siinä ihan nääntyy. Uutta on myös se, että sairaalassa on nyt satakunta huonetta, joissa taidetta ei ripusteta seinille, vaan se peittää huoneiden ikkunoita sinivihreänä rasteripintana sisä- ja ulkotilan välissä.

Siihen on käytännöllinenkin syy. Kaarisairaala on rakennettu ahtaalle tontille. Osassa huoneista ikkunasta näkyy naapuritalon seinä. Teos ikkunalasissa tekee näkymästä kiinnostavamman. Mutta tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, tekeekö työntekijöiden mieli vaistomaisesti yrittää rapsuttaa teoksen pinnan alta esiin suora näkymää ulos.

Sisällä Kaarisairaalassa eli KYS 2:ssa Partanen & Lamusuon ovat jälleen vastanneet julkisista tiloista. Niissä toistuu naapurista Puijon sairaalasta tutut pyöreät solumaiset muodot.

Uuden Kaarisairaalan nimi tulee sen kaarevasta muodosta, mutta myös ihmisen elämänkaaresta. Niin kutsutussa kuumassa 0sairaalassa on leikkaus- ja sektiosaleja lähes 30. Leikkauksia tehdään päivässä noin sata. Pääsisäänkäynnin päälle on sijoitettu kultaiseksi maalattu huone, jota taiteilija-arkkitehti-pari kutsuvat kultaiseksi kohduksi. Huone on tarkoitettu lepotilaksi erityisesti keskosten perheille. Siellä voidaan suorittaa myös hätäkasteita. Dramaattinen tila on kullan arvoinen paikka, sanoo Heikki Lamusuo, ja korostaa, että sairaalassa tehdään koko ajan ihmeitä.

Voit kuunnella #arkkitehtuurimatkan täältä. Rakenna minut maanantaisin klo 17.20 Yle Radio 1.

#arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo
Palatsi studiot #arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo Kuva: Minna Joenniemi rakenna minut

PalatsiStudiot - kuopiolaisten tanssin talo

#arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo
Kultaiset pylväät. #arkkitehtuurimatka Kuopioon, Partanen & Lamusuo Kuva: Minna Joenniemi rakenna minut

Näitä kohteita ei ole radio-ohjelmassa mukana.

Entisestä elokuvateatteri Maximin muuttamista muun muassa pysäköintilaksi oli mietitty, kun Partanen & Lamusuo pyydettiin pohtimaan sille uutta käyttöä. Syntyi idea moneksi taipuvasta tilasta, joka omistetaan tanssille. Nyt Palatsi Studiossa toimii eri tasoisia harrastelija- ja ammattilaisryhmiä. Tapahtumia on komediaklubeista päivätansseihin, ja hyvin erilaisten tanssityylien tanssiesityksiin. Ja kultaiset pylväät paljastavat, kenen käsialaa muutostyöt ovat. Helsingin Tanssin talon suunnittelijoiden kannattaa tutustua tähän eläväiseen taloon.


Lopuksi vielä vierailu toimistolla, joka sijaitsee rintamiestalon kivijalassa. Arkkitehdin ja kuvataiteilijan perhe asuu yläkerrassa ja töiden päätyttyä alakerran toimisto muuntuu pienillä eleillä sauna- tai juhlatilaksi. Sisäpihalle on rakenteilla uusi ateljee, josta on tarkoitus tulla talomalli hirsitalojen valmistajalle. Saman valmistajan kanssa arkkitehtitoimisto on jo kehitellyt päiväkotimallin.

Lue ja katso lisää:
Suomen modernein sairaala avautuu Kuopiossa toukokuussa – nimeksi Kaarisairaala
Riisa - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
Ylen uutinen juuri avatusta kirkkomuseosta sisältää myös videon. Löydät sen täältä.

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.