Hyppää pääsisältöön

Sibelius-laulukilpailun voitti baritoni Aarne Pelkonen

Baritoni Aarne Pelkonen.
Baritoni Aarne Pelkonen. Kuva: Sandra Saulo/YLE baritoni

Järvenpäässä lauantaina 25.4. päättyneen III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun on voittanut baritoni Aarne Pelkonen. Toiseksi tuli mezzosopraano Erica Back ja kolmanneksi sopraano Hanna Rantala. Voittajan palkinto on 12.000€, muut palkinnot II palkinto 6.000€, III palkinto 3000€ ja IV-VI palkinto á 1.000€. Kilpailussa jaettiin lisäksi erikoispalkintoja, jotka löytyvät kilpailujärjestäjän sivuilta. Tästä pääset palaamaan vielä finaali-illan suoran lähetyksen tunnelmiin.

III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun puheenjohtaja pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka.
III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun puheenjohtaja pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka. Kuva: Yle sibelius-laulukilpailu 2015

Tuomariston puheenjohtaja Gustav Djupsjöbacka painotti loppupuheessaan oman persoonan tuomista mukaan esittämiseen: "Yleisö haluaa kuunnella tulkintoja ja tässä hyvä ohjelmistovalinta voi viedä jo pitkälle."

Pianisti ja liedmusiikin ohjaaja Heikki Pellinen.
Ylen kommentaattorina finaalilähetyksessä toimi pianisti ja liedmusiikin ohjaaja Heikki Pellinen. Pianisti ja liedmusiikin ohjaaja Heikki Pellinen. Kuva: Yle/Laila Kangas heikki pellinen

Aarne Pelkonen oli myös yleisöäänestyksen ehdoton suosikki. Toisen sijan yleisö olisi jakanut sopraano Sanna Matinniemen ja mezzosopraano Erica Backin kesken.

Voittaja Aarne Pelkonen kertoi haastattelussa, että voitto maistui erittäin hyvältä. "En osannut tätä odottaa, mutta olen tietysti hyvin onnellinen. Yleisöpalkinto lämmittää myös mieltä, sillä ihmisiä vartenhan taidetta tehdään."

Ylen asiantuntijana toiminut pianisti ja liedmusiikin ohjaaja Heikki Pellinen totesi heti palkintojen jaon jälkeen, että Järvenpäässä koettiin jännittävä finaali, joka päättyi upeasti. "Monet voivat jakaa tämän lopputuloksen. Aarne Pelkonen on armoitettu kertoja, ja lisäksi hänen yhteistyönsä pianisti Juho Alakärpän kanssa on saumatonta, he ovat komea paketti yhdessä."

Katso alla kaikki finaalisuoritukset ja lue Ylen asiantuntijan Heikki Pellisen kommentit:

"Aarne Pelkonen on kokenut konserttilaulaja, jolla on aina ollut vahva oma kertojan persoonallisuus - liedlaulaja parhaimmillaan!"

"Erica Backilla on kuvankaunis ääni, ja hänen laulunsa on elävää mutta liioittelematonta. Asiat ovat kohdallaan."

"Hanna Rantalalla on säihkyväsointinen, jalo instrumentti, ja hänen laulajapersoonallisuutensa sai Morgonen-laulussa vielä lisää syvyyttä."

"Tuuri Dede esitti erittäin vaativan ohjelmansa avoimesti ja välittömästi, ja äänessä on puhuttelevaa linjakkuutta."

"Sanna Matinniemellä on valoisa, valtavan kaunis ääni, ja hän on kuin lavalle syntynyt."

"Artur Rozekin ansoita olivat upeasti työstetty ruotsin kieli ja oman dramaattisen taiteilijanluonteensa tunnistaminen."

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua