Hyppää pääsisältöön

Sibelius-laulukilpailun voitti baritoni Aarne Pelkonen

Baritoni Aarne Pelkonen.
Baritoni Aarne Pelkonen. Kuva: Sandra Saulo/YLE baritoni

Järvenpäässä lauantaina 25.4. päättyneen III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun on voittanut baritoni Aarne Pelkonen. Toiseksi tuli mezzosopraano Erica Back ja kolmanneksi sopraano Hanna Rantala. Voittajan palkinto on 12.000€, muut palkinnot II palkinto 6.000€, III palkinto 3000€ ja IV-VI palkinto á 1.000€. Kilpailussa jaettiin lisäksi erikoispalkintoja, jotka löytyvät kilpailujärjestäjän sivuilta. Tästä pääset palaamaan vielä finaali-illan suoran lähetyksen tunnelmiin.

III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun puheenjohtaja pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka.
III Kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun puheenjohtaja pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka. Kuva: Yle sibelius-laulukilpailu 2015

Tuomariston puheenjohtaja Gustav Djupsjöbacka painotti loppupuheessaan oman persoonan tuomista mukaan esittämiseen: "Yleisö haluaa kuunnella tulkintoja ja tässä hyvä ohjelmistovalinta voi viedä jo pitkälle."

Pianisti ja liedmusiikin ohjaaja Heikki Pellinen.
Ylen kommentaattorina finaalilähetyksessä toimi pianisti ja liedmusiikin ohjaaja Heikki Pellinen. Pianisti ja liedmusiikin ohjaaja Heikki Pellinen. Kuva: Yle/Laila Kangas heikki pellinen

Aarne Pelkonen oli myös yleisöäänestyksen ehdoton suosikki. Toisen sijan yleisö olisi jakanut sopraano Sanna Matinniemen ja mezzosopraano Erica Backin kesken.

Voittaja Aarne Pelkonen kertoi haastattelussa, että voitto maistui erittäin hyvältä. "En osannut tätä odottaa, mutta olen tietysti hyvin onnellinen. Yleisöpalkinto lämmittää myös mieltä, sillä ihmisiä vartenhan taidetta tehdään."

Ylen asiantuntijana toiminut pianisti ja liedmusiikin ohjaaja Heikki Pellinen totesi heti palkintojen jaon jälkeen, että Järvenpäässä koettiin jännittävä finaali, joka päättyi upeasti. "Monet voivat jakaa tämän lopputuloksen. Aarne Pelkonen on armoitettu kertoja, ja lisäksi hänen yhteistyönsä pianisti Juho Alakärpän kanssa on saumatonta, he ovat komea paketti yhdessä."

Katso alla kaikki finaalisuoritukset ja lue Ylen asiantuntijan Heikki Pellisen kommentit:

"Aarne Pelkonen on kokenut konserttilaulaja, jolla on aina ollut vahva oma kertojan persoonallisuus - liedlaulaja parhaimmillaan!"

"Erica Backilla on kuvankaunis ääni, ja hänen laulunsa on elävää mutta liioittelematonta. Asiat ovat kohdallaan."

"Hanna Rantalalla on säihkyväsointinen, jalo instrumentti, ja hänen laulajapersoonallisuutensa sai Morgonen-laulussa vielä lisää syvyyttä."

"Tuuri Dede esitti erittäin vaativan ohjelmansa avoimesti ja välittömästi, ja äänessä on puhuttelevaa linjakkuutta."

"Sanna Matinniemellä on valoisa, valtavan kaunis ääni, ja hän on kuin lavalle syntynyt."

"Artur Rozekin ansoita olivat upeasti työstetty ruotsin kieli ja oman dramaattisen taiteilijanluonteensa tunnistaminen."

 • Eric Whitacre loihii onnistuneesti lohduttavia säveliä

  Eric Whitacre loihii onnistuneesti lohduttavia säveliä

  Yhdysvaltalainen Eric Whitacre on vakiinnuttanut parissa vuosikymmenessä paikkansa yhtenä maailman esitetyimmistä kuoromusiikin säveltäjistä. Uusin äänite esittelee laajamuotoisen, ikuisuuteen kurottelevan teoksen Secret Veil sellolle, pianolle ja kuorolle. Secret Veil kertoo intiimin tarinan rakkaudesta, menetyksestä ja lohdun löytämisestä.

 • Taidokas trio herkistelee ranskalaisten sointien maailmassa

  Taidokas trio herkistelee ranskalaisten sointien maailmassa

  Ranskalais-yhdysvaltalainen Trio Machiavelli (Claire Huangci, piano, Solenne Païdassi, viulu ja Tristan Cornut, sello) esittelee ensimmäisellä julkaisullaan harkitun otannan ranskalaisherkkuja. Kahdesta viululle, sellolle ja pianolle kohdistetusta teoksesta vastaavat Maurice Ravel sekä Ernest Chausson. Ernest Chaussonin elämä katkesi äkillisesti polkupyöräonnettomuudessa jo 44-vuotiaana.

 • Brandon Patrick George haastaa debyytillään itsensä

  Brandon Patrick George haastaa debyytillään itsensä

  Yhdysvaltalainen huilisti Brandon Patrick George esittelee ensimmäisellä soololevyllään soivuuksia, jotka kattavat yli kolmensadan vuoden ajanjakson. Barokista kohti nykymusiikkia etenevän kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Johann Sebastian Bach, Sergei Prokofjev, Pierre Boulez ja Kalevi Aho. Äänite herättää kahdenlaisia ajatuksia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua