Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Unelmien kulisseissa

Mies ja koira makaavat lännenkylässä terassin lattialla.
Lännenelokuvien kuvauspaikkana toimineessa Tabernasin aavikkokylässä on aika pysähtynyt. Mies ja koira makaavat lännenkylässä terassin lattialla. Kuva: Yle Kuvapalvelu unelmien kulisseissa

TV1 lauantaina 24.11.2016 klo 12.35 - 13.35
Yle Areenassa 30 päivää

Unelmien kulisseissa kuvaa tarunhohtoisen elokuvakylän asukkaiden pyrkimystä elää menneisyyden valokeilassa, vaikka maailma ympärillä on jo muuttunut toiseksi.

Huuliharppukostajan maisemissa

Keskellä Espanjan aavikkoa uinuu pieni kylä nimeltä Tabernas, jossa aikoinaan kuvattiin kymmeniä Hollywoodin suuria lännenelokuvia Arabian Lawrencesta Huuliharppukostajaan.

Suuruuden päivistä ei talouskiriisin runtelemassa kylässä ole jäljellä kuin nukkavieru turistihoukutin, ja sen mukanaan tuomat itäeurooppalaiset tanssijat.

Vaikka kylä on vuosien saatossa painunut unohduksiin, toivoo osa sen asukkaista edelleen suurien tähtien ja vanhojen hyvien aikojen vielä palaavan.

Claudia Cardinale tulossa kuvaamaan?

Eräänä päivänä kylään saapuu tieto: western-elokuvien naistähti Claudia Cardinale tekee kylässä uuden elokuvansa. Kylän ilmapiiri sähköistyy heti. Kenties tästä alkaa uusi kulta-aika?

dokumenttiprojekti: unelmien kulisseissa, yle tv1
dokumenttiprojekti: unelmien kulisseissa, yle tv1 dokumenttiprojekti: unelmien kulisseissa
Elokuvan sivurooleihin tarvitaan amatöörinäyttelijöitä, ja moni kyläläinen haluaa mukaan saadakseen edes murusia elokuvatähtien julkisuudesta ja kuuluisuudesta sekä tuotannon tuomista työpaikoista.

Pepe – Henry Fondan poika?

Yksi näistä melkein kuuluisuuksista on Pepe, joka uskoo olevansa Henry Fondan poika. Yhdennäköisyys elokuvatähteen onkin häkellyttävä, ja oman äidin todistus tukee hänen tarinaansa.

Ja tuosta tarinasta on pidettävä kiinni, vaikka tosiseikat puhuisivat muuta. Voiko yksi elokuva palauttaa kylän vanhaan loistoonsa?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tonislav Hristov. Tuottaja: Erkko Lyytinen, Yle, 2014. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran 2015.

Muualla verkossa:
Dokumenttielokuva Once Upon a Dream valittiin Karlovy Varyn kilpasarjaan
Olipa kerran unelma

Kommentit