Hyppää pääsisältöön

Hämmästy maailmasta: Kun aika on rahaa, ovat ympäristöteot kortilla

Hämmästy maailmasta vihreä
Hämmästy maailmasta vihreä Kuva: Yle/ Katariina Hirvonen hämmästy maailmasta vihreä versio

Silloin kun "aika on rahaa"- voi ekoteko jäädä työkiireessä tekemättä, väittää psykologian alaan kuuluva kanadalaistutkimus.

Roskis
Roskis Kuva: Yle/ Eila Haikarainen roskis

Tutkijat testasivat opiskelijoiden motivaatiota suorittaa pieniä ympäristötekoja työpäivän aikana. Tutkittavista osalle maksettiin tuntipalkkaa, osa taas oli kuukausipalkkauksen piirissä. Ensimmäisessä koeasetelmassa opiskelijoilla oli mahdollisuus valita, viedäkö paperiroskat samassa huoneessa olevaan roskikseen vai kiikuttaako oven ulkopuolella sijaitsevaan kierrätyslaatikkoon. Eroa oli käytännössä muutama metri.

Toisessa tutkimuksessa tuntityöläisiltä ja kokonaispalkkaa saavilta tiedusteltiin, millaisiin ajallisiin uhrauksiin he olisivat valmiita työpäivän tuoksinassa ympäristötekojen puolesta. Osallistujilta kysyttiin mm. olisiko heillä aikaa viedä juomatölkki kierrätyspisteeseen, jos se veisi päivästä aikaa viitisen minuuttia.

Molemmissa tutkimuksissa ne, joilla oli tuntitaksa, tekivät käytännössä vähemmän ekotekoja, vaikka teoriassa halua tähän olisikin ollut.

Tutkimuksen mukaan onkin hankalaa yhdistää ajallisen arvon laskeminen ja esimerkiksi juuri ympäristöajattelu; teot kun voivat jäädä rajallisessa ajassa aikeiksi, tutkijat pohtivat osallistujien valintoja.

Kiire, stressi
Kiire, stressi Kuva: Yle/ Pekka Sipilä kiire

Miten ajankäyttöä tutkittiin:
Thinking about time as money decreases environmental behavior, The University of British Columbia

Lue myös - yle.fi:stä poimittua