Hyppää pääsisältöön

Kohtele kypärää kuin omaa päätäsi

Kypäriä hyllyssä
Kypäriä hyllyssä Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kypärä on ratsastajan varusteista tärkein ja mihin kannattaa aloittelijankin satsata. Hankintaa tehtäessä kasvuvaraa tai tilaa villapipolle ei saa turvallisuuden takia jättää.

Kypärä on oikean kokoinen kun se ei valahda silmille tai takaraivolle edes päätä ravistellessa. Takaraivon ja kypärän väliin ei tulisi mahtua edes yhtä sormea, mutta toisaalta kypärä ei saa puristaa ja jäädä killumaan korkealle päälakea puristamaan. Asiantunteva hevosvarustekauppias osaa tarkistaa istuvuuden joka on turvallisuuden kannalta äärimmäisen tärkeää. Huonosti istuva kypärä kun myös suojaa päätä huonosti.

Nykyään jokainen kypäräremmi on kiinnitetty viisipistekiinnityksellä, eli leukaremmi ei ole vain kahdesta kohdasta kypärässä kiinni. Kypärät ovat muutenkin kehittyneet nopeassa ajassa munankuorimalleista ilmastoituihin ja kaikissa sateenkaarenväreissä loistaviin turvapäähineisiin.

Kypärän kuuluukin hajota iskusta

Kypärän sovitusta
Kypärän sovitusta Kuva: Emmi Kähkönen. ystäväni hevonen

Kypärä on liian iso jos pääsi ja kypärän väliin mahtuu yksi sormi.

Nykykypärä pysyy ulkokuoreltaan ehjänä saatuaan iskun, mutta hajoaa sisuksistaan. Menetelmä on turvallinen mutta vaatii toimiakseen sen että kypärä vaihdetaan uuteen iskun sattuessa. Kypärästä ei puristaessa saisi kuulua pihaustakaan, joten jos kypärä natisee kun sitä rutistaa, tulee se välittömästi vaihtaa uuteen.

Vanhanmalliset kypärät eivät hajonneet ollenkaan mikä aiheutti kovan iskun sattuessa sen, että ihmisen pää saattoi saada kahta pahemman tällin törmätessään uudelleen kypärän sisällä.

Osa nykypäivän valmistajista on kehittänyt myös omia suojatekniikoita. Esimerkiksi Charles Owenin kypärien styroksin sisällä on mikroskooppisen pieniä kuplia jotka iskun saadessaan räjähtävät ja muodostavat teräksisen kovan suojakilven.

Kypärään kannattaa satsata

Kypärän sovitusta
Kypärän sovitusta Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

EU:n hyväksymät kypärät tunnistaa turvastandardi merkinnästä CE. Euroopan komissio linjasi kuitenkin viime vuoden lopussa, että nykyiset standardit eivät ole riittävät ja kypärien tulee jatkossa täyttää yhä tiukemmat turvavaatimukset. Uusia standardeja ei ole vielä saatu sovittua, joten toistaiseksi Euroopassa hyväksyttäjä ovat CE-merkinnän kypärät.

Kypärä vastaa ratsastajan turvallisuudesta, joten sen oston yhteydessä ei kannata kitsastella. Aloittelijankin on hyvä hankkia oma kypärä mahdollisimman pian harrastuksen aloittamisen jälkeen. Halvimmillaan turvakypärä on 50-60 e mutta ylähintaa potalla ei tunnu olevan. Moni kilparatsastaja ilmaisee persoonaansa tuunatuilla kypärillä joita saa kaikissa väreissä sekä blingblingeissä.

Suojaa kypärä pölyltä ja lialta

Kypärän sovitusta
Kypärän sovitusta Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Tarkista että kypärä on CE-standardien mukainen.

Kypärä kannattaa säilyttää sen omassa pussissa piilossa pölyltä ja lialta. Hikisen ratsastuksen jälkeen sisustan voi pyyhkiä nihkeällä rätillä tai käyttää erikseen tarkoitukseen valmistettuja suihkeita, vaahtoja tai kypärädeodoranttia. Kevytkypärissä sisukset voi irrottaa pesua varten sekä säätää istuvuutta pyöräilykypärän tapaan niskassa olevasta rullasta.

Kypärien ilmastointi lisää käyttömukavuutta kesällä, eikä pää pääse hikoamaan kovassakaan treenissä. Talvella kypärän alle voi laittaa ohuen kypärämyssyn tai erilliset korvaläpät.

Kypärää tulisi kohdella kuin omaa päätä ja suojata se iskuilta myös ratsastuksen välisenä aikana. Älä jätä kypärää paikkaan josta se voi tippua tai heitä sitä auton takakonttiin vapaana törmäilemään! #järkipäässä

Juttua varten haastateltu Keravan Horse & Riderin omistaja Maria Niskasta.
Kuvat Emmi Kähkönen

Lue lisää kypärän käytöstä ja #järkipäässä –kampanjasta
Huonoin syy olla käyttämättä kypärää
Kenestä on hyväksi esikuvaksi?
Ystäväni hevonen on #järkipäässä

Lue lisää kypärien uusista turvastandardeista.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.