Hyppää pääsisältöön

Aasi, Morso ja Mouru oli uuden vuosituhannen nukkeanimaatio

Mouru, Morso ja Aasi ovat ystäviä.
Mouru, Morso ja Aasi ovat ystäviä. Mouru, Morso ja Aasi ovat ystäviä. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Antero Tenhunen morso

Vuosina 1999–2001 Pikku Kakkosessa esitetty nukkeanimaatio kertoi tuntemattoman pelosta, rakentuvasta ystävyydestä ja ystävyyttä koettelevista tilanteista. Sarjassa seikkailevat kolme luonteeltaan erilaista sankaria, joihin lapsikatsojan oli helppo samaistua. Myöhemmin monet sarjan katsojista ovat kuitenkin väittäneet pelänneensä Morson hurjaa ulkonäköä ja saaneensa sarjasta traumoja.

Aasi, Morso ja Mouru kokonaisuudessaan vuodeksi Areenaan

Kaikkiaan 22-osainen Aasi, Morso ja Mouru -sarja julkaistaan Areenaan kokonaisuudessaan 12.10.2017. Sarja julkaistaan osana lokakuun Toivotut-ohjelmistoa ja se on katsottavissa Areenassa vuoden ajan julkaisusta.

Aasi, Morso ja Mouru perustui Tuula Kallioniemen samannimisiin lastenkirjoihin. Sarjan on ohjannut Olli Löytönen ja keskiössä olevat nuket ovat Erja Mikkolan luomuksia. Mikkola kertoi vuoden 2015 huhtikuussa Nyt.fi:n haastattelussa opiskelleensa nukentekoa aikanaan Prahassa.

Nukkena hieman kummalliselta ja pelottavaltakin näyttävän Morso-hahmon kerrotaan jopa traumatisoineen monet lapsikatsojistaan. Mikkolan mukaan Morsosta tehtiin tarkoituksellakin pelottavampi kuin Mouru-kissasta tai Aasista, tarinan lähtökohtana kun oli, että Aasi pelkää morsoja, vaikka ei edes tiedä miltä sellainen näyttää.

Miten sinä uskallat liikkua yksin? Koko seutu vilisee morsoja!― Aasi

Sarjan avausjaksossa yksin asuvaa Aasia pelottaa, sillä liikkeellä on vaarallisia morsoja.

Aasi on lapsenmielinen, arka ja hieman kokematon. Aasi asuu tarinan alussa yksin mökissään ja pelkää lähteä ulos. Erityisesti Aasi pelkää ulkomaailmassa vaanivia morsoja. Aasi lähtee helposti mukaan eri tempauksiin ja toimii näissä perässähiihtäjän roolissa. Aasin itsetunnon ja -varmuuden kertyminen on sarjan kantavia teemoja. Aasin näyttelijänä toimi Jukka Saikkonen.

Morso on ystävyksistä viisain ja kärsivällisin. Morso toimii järjen äänenä tilanteissa, joissa Aasin ja Mouru-kissan rehentely tai itsepäisyys uhkaa kolmikon ystävyyttä. Morso on myös varsin hyvätahtoinen ja välittävä, vaikka hänenkin kärsivällisyytensä joutuu ajoittain koetukselle. Morsoa sarjassa tulkitsi Aapo Valinen.

Mouru-kissa eli lätsäpäinen Mauri Mourunen on perinteinen hiekkalaatikon johtaja -tyyppi. Mourulta ei itsetuntoa puutu ja kissan itsepäisyys menee usein äärimmilleen. Mouru ei suostu jäämään kenenkään varjoon, oli tilanne mikä tahansa. Mourun näyttelijänä on Juha Kaijomaa. Oma lukunsa sarjassa on käkikellon Käki, joka toimii tilanteissa painottajan roolissa. Käki ei osallistu tapahtumiin, vain kiekuu välihuomioitaan iskurepliikkeinä sopiviin väleihin. Käelle äänensä lainasi Anu Tuomi-Nikula.

Otteita Aasi, Morso ja Mouru -sarjasta – näyteklipit myös upotettavissa ulkopuolisille sivustoille

Sarjan avausjaksossa tutustumme yksin asuvaan Aasiin, joka pelkää morsoja. Aasin kodin pihaan on ilmestynyt jonkun jälkiä, eikä Aasi uskalla lähteä kotoaan pois. Onneksi Aasin kaveriksi muuttaa pikkuinen Myrsy.


Tällainen piikkilanka-aita on hengenvaarallinen.― Aasi

Aasin ja Myrsyn elämä on aika mukavaa kahdestaan. Vaaralliset ja turhat morso-ansat puretaan pihalta, etteivät Aasi ja Myrsy enää loukkaisi itseään niihin. Onneksi pihaan jää vielä hurja "morsonpelätin".


Tämä kortti on osoitettu morsolle! Nyt on tosi kyseessä!― Aasi

Aasille paljastuu, että Myrsy onkin oikeasti Morso! Aasi suuttuu Myrsyksi tekeytyneelle Morsolle, koska tämä ei ole kertonut totuutta itsestään. Uusi ystävä on lopulta kuitenkin niin tärkeä Aasille, että se voittaa pelkonsa ja ennakkoluulonsa.


Missäs teidän televisio on?― Mauri Mourunen

Piilosleikin tohinassa Morso huomaa, että Aasin talossa on tyhjillään huone. Morson mielestä joku koditon saisi siitä hyvän kodin. Aasi lämpenee pikku hiljaa ajatukselle ja uudeksi vuokralaiseksi saapuu Mauri Mourunen.


Yksinäinen se on. Sillä ei ole varmaan ikinä ollut yhtään ystävää.― Morso

Aasi ja Morso totuttelevat uuteen vuokralaiseensa Mauri Mouruseen: Aasin mielestä Mouru on omituinen. Morso epäilee Mourun olevan vain yksinäinen, ystävää vailla… Mouru haluaa tehdä vaikutuksen Aasiin ja Morsoon kehuskelemalla julkkisystävillään. Kehuskelu saattaa Mourun aika pinteeseen.


Onhan Mauri Mourusella sentään ainakin kaksi ystävää.― Morso

Valheilla on sittenkin lyhyt loppu. Aasin talossa järjestetään juhlia Mourun julkkisystäviä varten: käy ilmi, ettei kyseisiä ystäviä ole olemassakaan, mutta sen sijaan Mouru saa kaksi uutta ystävää, Aasin ja Morson.


Anteeksi, kun ajoin teidät metsään.― Aasi

Aasi, Morso ja Mouru viettävät joulua. Kaikki pitää laittaa valmiiksi. Tavaroilla ja koristeilla on paikkansa, sanoo Aasi, ja piste. Onko itsepäisyys aina hyvästä? Ja mitä tapahtuu, kun Morso ja Mouru eksyvät kuusenhakumatkalla pimeään metsään?


Eihän ne lahjat ole kuitenkaan joulussa tärkeintä.― Morso

Kaverikolmikon jouluvietto jatkuu. Pöytä laitetaan koreaksi, mutta Aasi hukkaa joulupukille tarkoitetut kirjeet. Miten käy joulunvieton, kun Aasi ei uskalla tunnustaa onnetonta tapausta?


Puuroa. Taas puuroa. Aina puuroa!― Mouru

Aasi ja Morso heräävät hyvällä tuulella, mutta saavat pian huomata, että Mourun huonotuulisuus tarttuu. Käkikin on ihmeissään. Aikansa äkäiltyään hyväntuulisuus onneksi löytyy ja kaverukset päättävät lähteä retkelle metsään.


Ihana kisu-misu, ei. Terve katti, kutti, ei. Morjens mirri, ei!― Mouru

Aasi ja Morso auttavat Mourua kirjeen kirjoittamisessa kissaneidille, jota Mouru ei muuten uskalla lähestyä. Mouru jättää kirjeen tielle, josta kissaneiti sen onneksi löytää ja kirjoittaa Mourulle vastauksen, josta Mouru menee entistä enemmän onnesta sekaisin.


Ei teistä kumpikaan ole sattunut näkemään sellaista irtokarkkipussia?― Morso

Aasi ja Mouru löytävät pöydältä kasan herkkukarkkeja ja huomaamattaan syövät ne kaikki, niin että saavat mahan kipeäksi. Kun Morso tulee kotiin selviää, että hän oli ostanut karkit kaverilleen yllätykseksi, joten kaikki on oikeasti ihan hyvin — paitsi että Aasin ja Mourun mahat ovat todella kipeät.


Enhän minä nyt leveillä halua.― Morso

Morso saa kortin serkultaan ja Mouru leuhkii myös amerikanserkullaan. Aasi valehtelee, että on hänenkin Niilo-setänsä Aasiassa ja puhuu aasiaa. Paljastuttuaan Aasi opettaa muillekin oman "aasiankielensä", joka on kuin kontinkieltä, mutta kontti-sanan tilalla on ihaa.


Aasin, Morson ja Mourun keppinukketeatteri esittää sadun Sinihilkka ja susi, jossa Sinihilkka vie pitsaa mummolle.


Miksi sinä olet tuonut kiven pöydälle?― Morso

Aasi luulee löytäneensä dinosauruksen munan ja alkaa hautoa siitä oikeaa dinosaurusta. Morso ja Mouru löytävät kasan kiviä, jotka ovat ihan samannäköisiä, kuin Aasin löytämä muna.


Minä pystyn pungertamaan ainakin viisisataa kertaa!― Mouru

Aasi ehdottaa urheilukilpailuja ja Mouru tietysti innostuu mukaan. Kisailu yltyy taisteluksi Aasin ja Mourun välillä, kunnes Morso väsyy kavereiden taisteluun ja heittää maton painivien kaverusten päälle ja rauha palaa taas kaverusten taloon.


Mitä me tehdään kaikelle tälle pullalle ja puurolle?― Aasi

Aasi leipoo pullaa, mutta kun Mouru "auttaa" hiivan lisäämisessä, syntyy kauhean iso taikina. Kun Aasi ja Mouru vielä sotkeutuvat Morson puuronkeittoon, tulee syötävää niin paljon, että ystävykset päättävät pitää juhlat ja kutsua naapuritkin mehu ja pullakesteihin.


Kuka toista haukkuu, sen napa paukkuu!― Mouru

Mourun lätsä on kadonnut ja Mouru syyttää Aasia sen hukkaamisesta. Sanasota on valmis alkamaan. Onneksi Morso koettaa rauhoitella tilannetta. Lopulta Aasi löytää kiveltä Mourun lätsän, jonka Mouru itse oli unohtanut edellisenä päivänä sinne ja niin riitakin loppuu, vihdoin ja viimein.


Otetaan se kiinni. Sitten soitetaan telkkariin, että ne tulevat tekemään jutun.― Morso

Ullakolla on paljon tavaraa. Onneksi ystävykset keksivät, että ylimääräisen tavaranhan voisi viedä kirpputorille myyntiin. Tavaroiden lajittelun jälkeen joka ikinen tavara palaa takaisin ullakolle, sillä saattaahan niille löytyä vielä käyttöäkin.


Me ollaan auttamattomasti ajastamme jäljessä.― Morso

Morso haluaa tietsikan kotiin ja kaverukset: Aasi, Morso ja Mouru suuntaavat matkansa tietsikkakauppaan. Tietsikat ovat kuitenkin liian vähän rahaa sellaiseen. Morso on murheellinen. Aasi ja Mouru rakensivat Morsolle oman tietokoneen pahvilaatikosta.


Minulla nyt sattuu olemaan luontaisia lahjoja.― Mouru

Mouru tekee demo-nauhan, jonka hän lähettää levy-yhtiöön toivoen, että sen avulla hänestä tulee suuri laulaja tähti. Toteutuuko Mourun unelma ja miten Aasi suhtautuu Mourun haaveisiin ja touhuihin?


Miten hieno mökki. Onko tämä se?― Aasi

Kaverukset haluavat lomamatkalle. Kaikilla on erilaiset haaveet ja kuvitelmat lomanvietosta, paikasta ja siitä, mitä lomalla voisi tehdä. Rahaa heillä on aivan liian vähän minkäänlaiseen matkaan. Onneksi he keksivät loistoidean!


Alkoi ottaa pattiin. Typerä vekotin.― Mouru

Morson kännykkä katoaa. Kukahan sen on varastanut vai onkohan Morso vain unohtanut sen jonnekin? Tietääköhän Mouru asiasta jotain?

Lisää ohjelmasta

 • Nuori Kauko Helovirta kouliintui näyttelijäksi Karhumäen tivolissa

  Kauko Helovirta pestautui Karhumäen tivoliin lokakuussa 1942

  Kauko Helovirta työskenteli jatkosodan aikana saapastehtaalla, kun huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin nuorta miesnäyttelijää puolustusvoimain viihdytyskiertueelle. Kyseessä oli Karhumäen tivolin huvinäyttämö. Helovirta kutsuttiin koe-esiintymiseen, jota valvoivat tytär Ailakki Sariola ja itse johtaja J.A.F.

 • Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

  Matti Ahde nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi vuonna 1970, kun hänet valittiin kansanedustajaksi. Urheiluvaikuttajanakin tunnettu Ahde eteni nopeasti puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja kahden eri salkun ministeriksi sekä eduskunnan puhemieheksi. Yksi hänen uransa käännekohdista oli tutustuminen presidentti Urho Kekkoseen.

 • Neil Hardwickin Pakanamaan kartassa mikään ei ollut entisellään

  Pakanamaan kartta esitettiin vuonna 1991

  Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa. Hätkähdyttävä teos oli taiteelllisesti niin kunnianhimoinen, että se jäi vuonna 1991 aikakirjoihin tv-ohjauksena, jolle ei ollut Suomessa edeltäjiä eikä myöskään seuraajia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Nuori Kauko Helovirta kouliintui näyttelijäksi Karhumäen tivolissa

  Kauko Helovirta pestautui Karhumäen tivoliin lokakuussa 1942

  Kauko Helovirta työskenteli jatkosodan aikana saapastehtaalla, kun huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin nuorta miesnäyttelijää puolustusvoimain viihdytyskiertueelle. Kyseessä oli Karhumäen tivolin huvinäyttämö. Helovirta kutsuttiin koe-esiintymiseen, jota valvoivat tytär Ailakki Sariola ja itse johtaja J.A.F.

 • Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

  Matti Ahde nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi vuonna 1970, kun hänet valittiin kansanedustajaksi. Urheiluvaikuttajanakin tunnettu Ahde eteni nopeasti puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja kahden eri salkun ministeriksi sekä eduskunnan puhemieheksi. Yksi hänen uransa käännekohdista oli tutustuminen presidentti Urho Kekkoseen.

 • Neil Hardwickin Pakanamaan kartassa mikään ei ollut entisellään

  Pakanamaan kartta esitettiin vuonna 1991

  Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa. Hätkähdyttävä teos oli taiteelllisesti niin kunnianhimoinen, että se jäi vuonna 1991 aikakirjoihin tv-ohjauksena, jolle ei ollut Suomessa edeltäjiä eikä myöskään seuraajia.

 • Pakanamaan kartta valokuvissa

  Näin Pakanamaan kartta kuvattiin

  Pakanamaan kartta kuvattiin vuonna 1990 Suomessa ja Britanniassa. Tässä valikoitu otos kuvausten aikana otetuista, nyt Ylen valokuva-arkistosta löytyvistä valokuvista.

 • Niklas Herlinin Uusi Suomi

  Niklas Herlin ja Uusi Suomi verkkolehti Arto Nybergissä 2007

  Toimittaja-kustantaja Niklas Herlin osti vuonna 2007 oikeudet Uusi Suomi -lehden nimeen. Vuosina 1919–1991 aktiivisena toiminut sanomalehti toteutettiin aiemmasta poiketen verkkoon. Herlin saapui Arto Nybergin vieraaksi kertomaan lehden perustamisesta. Klassiselle lehtibrändille tuli kuulemma hintaa "riittävästi".

 • John Lennonin elämä ja vain elämä

  Rockstopin erikoisjakso 1988 ja Lennonin haastattelu 1965.

  Marraskuussa vuonna 1988 lähetetty Rockstopin erikoisjakso omistettiin kokonaisuudessaan John Lennonille (1940–1980). Artikkelista löytyy myös Lennonin haastattelu vuodelta 1965.

 • Esko Riihelä toimitti liikenteen sujuvaksi

  Liikennevartissa syksyllä 1999 autoja, autoja ja ruuhkia

  Toimittaja Esko Riihelä (1939–2017) tuli katsojille ja kuuntelijoille tutuksi erityisesti liikenneohjelmistaan. Liikennevartissa syksyllä 1990 oli aiheena Suomenkin kaupungeissa yleistyneet liikenneruuhkat.

 • Zarathustralla Terraan ja takaisin – hemmottelupaketti scifi-korville

  Scifi-kuunnelmia tieteiskirjallisuuden harrastajille

  Gaialla vaeltavien valjunkaisten iloksi on radiodraaman arkistoista louhittu esiin Philip K. Dickin, Mark Twainin, Stanislaw Lemin, William Gibsonin ja Arthur C. Clarkin teoksiin pohjautuvia kuunnelmia. Suuntaamme katseen ulkoplaneetoille ja niiden elämään, maapallon tulevaisuuteen ja rinnakkaistodellisuuksiin. "Olen ylpeä kun olen robotti.

 • Kokki Kolmosen lihakirves heilui Riistakakkosessa

  Vuosittainen ohjelma keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin.

  Jaakko "Kokki" Kolmosen isännöimä erikoisohjelma Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin ja niiden esittelyyn. Ohjelmissa kerrottiin Suomen saaliseläimistä ja valistettiin kansaa riistan taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen. Riistakakkosta esitettiin aikoinaan jakso vuodessa, alkusyksyisin TV2:ssa. Nyt Teeman Elävässä arkistossa uusitaan vuosien 1981 ja -82 ohjelmat.

 • Tom Petty ja superbändin synnyttämät anekdootit

  Tom Pettyn haastattelu vuonna 1989 täyttyi tarinoista.

  Yhdysvaltalainen rockmuusikko Tom Petty (1950–2017) teki Heartbreakers-yhtyeensä kanssa läpimurron 1980-luvun taitteessa. Vuosikymmenen lopulla Petty oli myös olennainen osa Travelling Willburys -superyhtyettä, jossa hänen lisäkseen soittivat Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison ja George Harrison. Rockstopin Heli Nevakare oli ryhmineen paikalla Amsterdamin Music & Media -konferenssissa 1989, jossa Petty nauratti toimittajayleisöä tarinoillaan.

 • Groovymeisseli toi televisioon soulia ja klubitunnelmaa

  Groovymeisseli-ohjelmaa tehtiin vuosia -96 ja -97

  "Mitään muuta kuin rhythm and blues -pohjaista groovea sinne ei kelpuutettu." Näin muisteli muusikko ja Groovymeisseli-ohjelman toinen juontaja Sami Saari Elävälle arkistolle syksyllä 2017. Vuosina 1996 ja 1997 esitetty Groovymeisseli-ohjelma toi televisioon suomalaisen rockin ja iskelmän rinnalle soulia, acid jazzia ja afroamerikkalaisia rytmejä.

 • Sielukas Aki Sirkesalo

  Aki Sirkesalon haastatteluita ja musiikkiesityksiä kootusti.

  Suomalaisen softsoulin esitaistelijana tunnetun Aki Sirkesalon (1962–2004) musiikkiura lähti nousukiitoon kahden Emma-palkinnon siivittämänä. Musiikin lisäksi Sirkesalo työllisti itseään toimittajana ja useiden tv-ohjelmien sekä -tapahtumien juontajana. Artikkeliin on koottu Aki Sirkesalon haastatteluita ja musiikkiesityksiä vuosien varrelta.