Hyppää pääsisältöön

Aasi, Morso ja Mouru oli uuden vuosituhannen nukkeanimaatio

Mouru, Morso ja Aasi ovat ystäviä.
Mouru, Morso ja Aasi ovat ystäviä. Mouru, Morso ja Aasi ovat ystäviä. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Antero Tenhunen morso

Vuosina 1999–2001 Pikku Kakkosessa esitetty nukkeanimaatio kertoi tuntemattoman pelosta, rakentuvasta ystävyydestä ja ystävyyttä koettelevista tilanteista. Sarjassa seikkailevat kolme luonteeltaan erilaista sankaria, joihin lapsikatsojan oli helppo samaistua. Myöhemmin monet sarjan katsojista ovat kuitenkin väittäneet pelänneensä Morson hurjaa ulkonäköä ja saaneensa sarjasta traumoja.

Aasi, Morso ja Mouru kokonaisuudessaan vuodeksi Areenaan

Kaikkiaan 22-osainen Aasi, Morso ja Mouru -sarja julkaistaan Areenaan kokonaisuudessaan 12.10.2017. Sarja julkaistaan osana lokakuun Toivotut-ohjelmistoa ja se on katsottavissa Areenassa vuoden ajan julkaisusta.

Aasi, Morso ja Mouru perustui Tuula Kallioniemen samannimisiin lastenkirjoihin. Sarjan on ohjannut Olli Löytönen ja keskiössä olevat nuket ovat Erja Mikkolan luomuksia. Mikkola kertoi vuoden 2015 huhtikuussa Nyt.fi:n haastattelussa opiskelleensa nukentekoa aikanaan Prahassa.

Nukkena hieman kummalliselta ja pelottavaltakin näyttävän Morso-hahmon kerrotaan jopa traumatisoineen monet lapsikatsojistaan. Mikkolan mukaan Morsosta tehtiin tarkoituksellakin pelottavampi kuin Mouru-kissasta tai Aasista, tarinan lähtökohtana kun oli, että Aasi pelkää morsoja, vaikka ei edes tiedä miltä sellainen näyttää.

Miten sinä uskallat liikkua yksin? Koko seutu vilisee morsoja!― Aasi

Sarjan avausjaksossa yksin asuvaa Aasia pelottaa, sillä liikkeellä on vaarallisia morsoja.

Aasi on lapsenmielinen, arka ja hieman kokematon. Aasi asuu tarinan alussa yksin mökissään ja pelkää lähteä ulos. Erityisesti Aasi pelkää ulkomaailmassa vaanivia morsoja. Aasi lähtee helposti mukaan eri tempauksiin ja toimii näissä perässähiihtäjän roolissa. Aasin itsetunnon ja -varmuuden kertyminen on sarjan kantavia teemoja. Aasin näyttelijänä toimi Jukka Saikkonen.

Morso on ystävyksistä viisain ja kärsivällisin. Morso toimii järjen äänenä tilanteissa, joissa Aasin ja Mouru-kissan rehentely tai itsepäisyys uhkaa kolmikon ystävyyttä. Morso on myös varsin hyvätahtoinen ja välittävä, vaikka hänenkin kärsivällisyytensä joutuu ajoittain koetukselle. Morsoa sarjassa tulkitsi Aapo Valinen.

Mouru-kissa eli lätsäpäinen Mauri Mourunen on perinteinen hiekkalaatikon johtaja -tyyppi. Mourulta ei itsetuntoa puutu ja kissan itsepäisyys menee usein äärimmilleen. Mouru ei suostu jäämään kenenkään varjoon, oli tilanne mikä tahansa. Mourun näyttelijänä on Juha Kaijomaa. Oma lukunsa sarjassa on käkikellon Käki, joka toimii tilanteissa painottajan roolissa. Käki ei osallistu tapahtumiin, vain kiekuu välihuomioitaan iskurepliikkeinä sopiviin väleihin. Käelle äänensä lainasi Anu Tuomi-Nikula.

Otteita Aasi, Morso ja Mouru -sarjasta – näyteklipit myös upotettavissa ulkopuolisille sivustoille

Sarjan avausjaksossa tutustumme yksin asuvaan Aasiin, joka pelkää morsoja. Aasin kodin pihaan on ilmestynyt jonkun jälkiä, eikä Aasi uskalla lähteä kotoaan pois. Onneksi Aasin kaveriksi muuttaa pikkuinen Myrsy.


Tällainen piikkilanka-aita on hengenvaarallinen.― Aasi

Aasin ja Myrsyn elämä on aika mukavaa kahdestaan. Vaaralliset ja turhat morso-ansat puretaan pihalta, etteivät Aasi ja Myrsy enää loukkaisi itseään niihin. Onneksi pihaan jää vielä hurja "morsonpelätin".


Tämä kortti on osoitettu morsolle! Nyt on tosi kyseessä!― Aasi

Aasille paljastuu, että Myrsy onkin oikeasti Morso! Aasi suuttuu Myrsyksi tekeytyneelle Morsolle, koska tämä ei ole kertonut totuutta itsestään. Uusi ystävä on lopulta kuitenkin niin tärkeä Aasille, että se voittaa pelkonsa ja ennakkoluulonsa.


Missäs teidän televisio on?― Mauri Mourunen

Piilosleikin tohinassa Morso huomaa, että Aasin talossa on tyhjillään huone. Morson mielestä joku koditon saisi siitä hyvän kodin. Aasi lämpenee pikku hiljaa ajatukselle ja uudeksi vuokralaiseksi saapuu Mauri Mourunen.


Yksinäinen se on. Sillä ei ole varmaan ikinä ollut yhtään ystävää.― Morso

Aasi ja Morso totuttelevat uuteen vuokralaiseensa Mauri Mouruseen: Aasin mielestä Mouru on omituinen. Morso epäilee Mourun olevan vain yksinäinen, ystävää vailla… Mouru haluaa tehdä vaikutuksen Aasiin ja Morsoon kehuskelemalla julkkisystävillään. Kehuskelu saattaa Mourun aika pinteeseen.


Onhan Mauri Mourusella sentään ainakin kaksi ystävää.― Morso

Valheilla on sittenkin lyhyt loppu. Aasin talossa järjestetään juhlia Mourun julkkisystäviä varten: käy ilmi, ettei kyseisiä ystäviä ole olemassakaan, mutta sen sijaan Mouru saa kaksi uutta ystävää, Aasin ja Morson.


Anteeksi, kun ajoin teidät metsään.― Aasi

Aasi, Morso ja Mouru viettävät joulua. Kaikki pitää laittaa valmiiksi. Tavaroilla ja koristeilla on paikkansa, sanoo Aasi, ja piste. Onko itsepäisyys aina hyvästä? Ja mitä tapahtuu, kun Morso ja Mouru eksyvät kuusenhakumatkalla pimeään metsään?


Eihän ne lahjat ole kuitenkaan joulussa tärkeintä.― Morso

Kaverikolmikon jouluvietto jatkuu. Pöytä laitetaan koreaksi, mutta Aasi hukkaa joulupukille tarkoitetut kirjeet. Miten käy joulunvieton, kun Aasi ei uskalla tunnustaa onnetonta tapausta?


Puuroa. Taas puuroa. Aina puuroa!― Mouru

Aasi ja Morso heräävät hyvällä tuulella, mutta saavat pian huomata, että Mourun huonotuulisuus tarttuu. Käkikin on ihmeissään. Aikansa äkäiltyään hyväntuulisuus onneksi löytyy ja kaverukset päättävät lähteä retkelle metsään.


Ihana kisu-misu, ei. Terve katti, kutti, ei. Morjens mirri, ei!― Mouru

Aasi ja Morso auttavat Mourua kirjeen kirjoittamisessa kissaneidille, jota Mouru ei muuten uskalla lähestyä. Mouru jättää kirjeen tielle, josta kissaneiti sen onneksi löytää ja kirjoittaa Mourulle vastauksen, josta Mouru menee entistä enemmän onnesta sekaisin.


Ei teistä kumpikaan ole sattunut näkemään sellaista irtokarkkipussia?― Morso

Aasi ja Mouru löytävät pöydältä kasan herkkukarkkeja ja huomaamattaan syövät ne kaikki, niin että saavat mahan kipeäksi. Kun Morso tulee kotiin selviää, että hän oli ostanut karkit kaverilleen yllätykseksi, joten kaikki on oikeasti ihan hyvin — paitsi että Aasin ja Mourun mahat ovat todella kipeät.


Enhän minä nyt leveillä halua.― Morso

Morso saa kortin serkultaan ja Mouru leuhkii myös amerikanserkullaan. Aasi valehtelee, että on hänenkin Niilo-setänsä Aasiassa ja puhuu aasiaa. Paljastuttuaan Aasi opettaa muillekin oman "aasiankielensä", joka on kuin kontinkieltä, mutta kontti-sanan tilalla on ihaa.


Aasin, Morson ja Mourun keppinukketeatteri esittää sadun Sinihilkka ja susi, jossa Sinihilkka vie pitsaa mummolle.


Miksi sinä olet tuonut kiven pöydälle?― Morso

Aasi luulee löytäneensä dinosauruksen munan ja alkaa hautoa siitä oikeaa dinosaurusta. Morso ja Mouru löytävät kasan kiviä, jotka ovat ihan samannäköisiä, kuin Aasin löytämä muna.


Minä pystyn pungertamaan ainakin viisisataa kertaa!― Mouru

Aasi ehdottaa urheilukilpailuja ja Mouru tietysti innostuu mukaan. Kisailu yltyy taisteluksi Aasin ja Mourun välillä, kunnes Morso väsyy kavereiden taisteluun ja heittää maton painivien kaverusten päälle ja rauha palaa taas kaverusten taloon.


Mitä me tehdään kaikelle tälle pullalle ja puurolle?― Aasi

Aasi leipoo pullaa, mutta kun Mouru "auttaa" hiivan lisäämisessä, syntyy kauhean iso taikina. Kun Aasi ja Mouru vielä sotkeutuvat Morson puuronkeittoon, tulee syötävää niin paljon, että ystävykset päättävät pitää juhlat ja kutsua naapuritkin mehu ja pullakesteihin.


Kuka toista haukkuu, sen napa paukkuu!― Mouru

Mourun lätsä on kadonnut ja Mouru syyttää Aasia sen hukkaamisesta. Sanasota on valmis alkamaan. Onneksi Morso koettaa rauhoitella tilannetta. Lopulta Aasi löytää kiveltä Mourun lätsän, jonka Mouru itse oli unohtanut edellisenä päivänä sinne ja niin riitakin loppuu, vihdoin ja viimein.


Otetaan se kiinni. Sitten soitetaan telkkariin, että ne tulevat tekemään jutun.― Morso

Ullakolla on paljon tavaraa. Onneksi ystävykset keksivät, että ylimääräisen tavaranhan voisi viedä kirpputorille myyntiin. Tavaroiden lajittelun jälkeen joka ikinen tavara palaa takaisin ullakolle, sillä saattaahan niille löytyä vielä käyttöäkin.


Me ollaan auttamattomasti ajastamme jäljessä.― Morso

Morso haluaa tietsikan kotiin ja kaverukset: Aasi, Morso ja Mouru suuntaavat matkansa tietsikkakauppaan. Tietsikat ovat kuitenkin liian vähän rahaa sellaiseen. Morso on murheellinen. Aasi ja Mouru rakensivat Morsolle oman tietokoneen pahvilaatikosta.


Minulla nyt sattuu olemaan luontaisia lahjoja.― Mouru

Mouru tekee demo-nauhan, jonka hän lähettää levy-yhtiöön toivoen, että sen avulla hänestä tulee suuri laulaja tähti. Toteutuuko Mourun unelma ja miten Aasi suhtautuu Mourun haaveisiin ja touhuihin?


Miten hieno mökki. Onko tämä se?― Aasi

Kaverukset haluavat lomamatkalle. Kaikilla on erilaiset haaveet ja kuvitelmat lomanvietosta, paikasta ja siitä, mitä lomalla voisi tehdä. Rahaa heillä on aivan liian vähän minkäänlaiseen matkaan. Onneksi he keksivät loistoidean!


Alkoi ottaa pattiin. Typerä vekotin.― Mouru

Morson kännykkä katoaa. Kukahan sen on varastanut vai onkohan Morso vain unohtanut sen jonnekin? Tietääköhän Mouru asiasta jotain?

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Oke Jokinen "kirjoitti äänellään" puolen vuosisadan uran sivutyönään

  Oke Jokisen ääni tuli tutuksi etenkin radiossa

  Tämän artikkelin pääosassa on toimittaja Oke Jokinen, mies, joka ei varsinaiselta työltään ollut toimittaja lainkaan. Siitäkin huolimatta – vaiko juuri siksi – yleisö oppi vuosina 1949–1997 tuntemaan juuri hänen selkeän radioäänensä merkkinä hyvin toimitetulle ja erinomaisesti taustoitetulle ohjelmalle. Erityisen mielellään Jokinen teki juttuja Virosta.

 • Eemeli ja Repe puhelivat radiossa pehmoisia

  Parivaljakon unohtuneita sketsejä arkistojen uumenista.

  Totisuudestaan tunnetun Eemelin radiopilojen pääosa oli tulosta yhteistyöstä sanaseppo Reino Helismaan kanssa. Elävä arkisto kaivoi päivänvaloon parivaljakon unohtuneita sketsejä mm. Speden ohjelmista.

 • Boordeja, pyökkiä ja persikkaa – Kodin kääntöpiiri uudisti suomalaiskodit vuosituhannen vaihteen estetiikalla

  Kymmenen kotia muutoksessa vuonna 2001

  Kodin kääntöpiiri oli 2000-luvun alun sarja sisustussuunnittelusta, remonteista ja kotien asukkaista. Joka jaksossa tehdään muutos yhdessä kodissa ja käydään tutustumassa kunnostettuihin taloihin. Sisustamisessa eletään uutta vuosituhatta, mutta vaikutteita on paljon 1990-luvulta: tapetoinnissa ja laatoituksessa käytetään boordeja, ajan värejä ovat pastellit, murretut värisävyt ja kirkastajana säihkyvä sininen. Kotien muutoksissa auttaa sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski. Studiossa kohteita kommentoi Heimo Holopainen.

 • Opiskelijakapina 1968 – kansakuntien toivot barrikadeilla

  "Hullu vuosi" toi ylioppilaat kaduille kautta maailman.

  "Hullu vuosi" 1968 toi ylioppilaat kaduille toukokuisessa Pariisissa, koko Euroopassa ja kautta maailman. Kampuksilla ja kaupunkien keskustoissa kaikuivat iskulauseet korkeakoulujen uudistamisesta, yhteiskunnallisesta demokratiasta, anti-imperialismista ja sosialismista. Elävä arkisto kokosi yhteen alkuperäisiä radio- ja tv-välähdyksiä kuohuvalta ajajaksolta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Oke Jokinen "kirjoitti äänellään" puolen vuosisadan uran sivutyönään

  Oke Jokisen ääni tuli tutuksi etenkin radiossa

  Tämän artikkelin pääosassa on toimittaja Oke Jokinen, mies, joka ei varsinaiselta työltään ollut toimittaja lainkaan. Siitäkin huolimatta – vaiko juuri siksi – yleisö oppi vuosina 1949–1997 tuntemaan juuri hänen selkeän radioäänensä merkkinä hyvin toimitetulle ja erinomaisesti taustoitetulle ohjelmalle. Erityisen mielellään Jokinen teki juttuja Virosta.

 • Eemeli ja Repe puhelivat radiossa pehmoisia

  Parivaljakon unohtuneita sketsejä arkistojen uumenista.

  Totisuudestaan tunnetun Eemelin radiopilojen pääosa oli tulosta yhteistyöstä sanaseppo Reino Helismaan kanssa. Elävä arkisto kaivoi päivänvaloon parivaljakon unohtuneita sketsejä mm. Speden ohjelmista.

 • Boordeja, pyökkiä ja persikkaa – Kodin kääntöpiiri uudisti suomalaiskodit vuosituhannen vaihteen estetiikalla

  Kymmenen kotia muutoksessa vuonna 2001

  Kodin kääntöpiiri oli 2000-luvun alun sarja sisustussuunnittelusta, remonteista ja kotien asukkaista. Joka jaksossa tehdään muutos yhdessä kodissa ja käydään tutustumassa kunnostettuihin taloihin. Sisustamisessa eletään uutta vuosituhatta, mutta vaikutteita on paljon 1990-luvulta: tapetoinnissa ja laatoituksessa käytetään boordeja, ajan värejä ovat pastellit, murretut värisävyt ja kirkastajana säihkyvä sininen. Kotien muutoksissa auttaa sisustussuunnittelija Pirkko Välikoski. Studiossa kohteita kommentoi Heimo Holopainen.

 • Opiskelijakapina 1968 – kansakuntien toivot barrikadeilla

  "Hullu vuosi" toi ylioppilaat kaduille kautta maailman.

  "Hullu vuosi" 1968 toi ylioppilaat kaduille toukokuisessa Pariisissa, koko Euroopassa ja kautta maailman. Kampuksilla ja kaupunkien keskustoissa kaikuivat iskulauseet korkeakoulujen uudistamisesta, yhteiskunnallisesta demokratiasta, anti-imperialismista ja sosialismista. Elävä arkisto kokosi yhteen alkuperäisiä radio- ja tv-välähdyksiä kuohuvalta ajajaksolta.

 • Martinin rikos on tv-näytelmä valheesta, vihasta ja rakkaudesta

  Tarina perheestä ja sen mutikkaista ihmissuhteista

  Maria Jotunin novelliin pohjautuva tv-näytelmä Martinin rikos on kertomus perheestä, jossa jokainen sukupolvi on tehnyt vääriä valintoja. Julkisivu ja porvarilliset kulissit on pidettävä pystyssä, vaikka hinta on kova.

 • Herra Heinämäki ja Lato-orkesteri lastenohjelmasarjoissa

  Kolme Herra Heinämäki -sarjaa vuosilta 2009, 2010 ja 2014

  Herra Heinämäki -lastenohjelmasarjassa seurataan Herra Heinämäen elämää maatilalla ja kuullaan maanviljelijän stressiä lievittävää Lato-orkesterin musiikkia. Sarja pohjautuu Heikki Salon ja Janne Louhivuoren vuonna 1999 julkaistuun Omskista-lastenmusiikkilevyyn. Vuosina 2009, 2010 ja 2014 valmistuneet tv-sarjat ovat käsikirjoittaneet Heikki Salo ja Timo Kahilainen ja ohjannut Matti Grönberg.

 • Osaako videonoutaja laulaa? Kuuntele Ransun ja Inga Sulinin harvinainen duetto

  Ransu Karvakuono ja Inga Sulin: Play a Simple Melody

  Kun Ylen TV2:n väki kokoontui 1990 juhlistamaan kanavan 25-vuotista taivalta, kuultiin tavanomaisten viihdenumeroiden ohella harvinainen duetto. Lastenohjelmien keulakuva Ransu Karvakuono yhdisti voimansa laulaja Inga Sulinin kanssa ja parivaljakko tulkitsi klassikkokappaleen Play a Simple Melody.

 • Lennart Meren filmiaarre Vesilinnun kansa tutustutti meidät uralilaisiin sukulaisiimme

  Lennart Meren dokumenttielokuva vuodelta 1970

  Lennart Meren kansatieteellinen dokumenttielokuva Vesilinnun kansa esitteli uralilaisten kansojen elämää ja perinteitä vuonna 1970. Elämä kaukana Itämereltä oli eksoottista, mutta Meren tarkka katse löysi sieltä paljon tuttua. Elokuva esitettiin Suomessa kaksiosaisena tv-dokumenttina vuonna 1974.

 • Sielun Veljet oli rock-energiaa kaikille aisteille

  Koosteessa musiikkivideoita, haastatteluita ja konsertteja.

  Elävän arkiston koosteeseen on kerätty Sielun Veljien musiikkivideoita, live-esiintymisiä sekä haastatteluita vuosien varrelta. Bändi ei tyytynyt vain tyydyttämään kuulijoita, Sielun Veljien taide palveli kaikkia kokijan aisteja – hikirauhasia unohtamatta.

 • Matkustajakone Kalevan tuhosta 1940 vaiettiin vuosikymmeniksi

  Tv-ohjelma matkustajakone Kalevan tapauksesta vuodelta 1991.

  Kesäkuun 14. päivänä vuonna 1940 Tallinnan edustalla alas ammutun Aero-lentoyhtiön Kalevan tapauksesta vaiettiin vuosikymmeniksi, kunnes 1980-luvun lopulla asiasta saatiin uutta tietoa. Vuonna 1991 esitetty tv-ohjelma Viimeinen lento Tallinnasta valottaa traagista välirauhan aikana tapahtunutta välikohtausta. Ohjelman on tehnyt Kalevan kapteenin Bo von Willebrandin poika Carl Gustaf Bosson von Willebrand.

 • Tohveli paljasti virolaisloikkari Treialin pakoyrityksen Helsingistä 1950

  Treialin tapausta seurattiin tarkasti meillä ja muualla

  Neuvostoliitosta Suomeen loikannut virolainen kapteeni Herman Treial nousi kansainvälisiin uutisotsikoihin syksyllä 1950, jolloin hänen suomalaisten avustama pakoyrityksensä Helsingistä epäonnistui. Tom Östlingin vuonna 2011 ohjaamassa dokumentissa Loikkari käydään tapaus läpi paossa avustaneen sairaanhoitajan ja tutkijan kanssa sekä nähdään otteita vuonna 1962 tehdystä elokuvasta Vaarallista vapautta.

 • Lataa aidot pieruäänet vapaaseen käyttöön!

  Ylen äänitehosteita Freesound-palvelussa

  Prööööööt! Pufff! Millä kaikin tavoin pieru voikaan kajahtaa, tussahtaa ja plörähtää. Kuuntele ja lataa pieruja äänitehosteina vapaaseen käyttöön. Yle julkaisee äänitehostekokoelman aarteitaan kaikkien käyttöön Freesound-palvelussa.