Hyppää pääsisältöön

Miksi aikuiset ovat kiukkuisia?

Valistavassa Hyrrä-ohjelmassa mietitään sitä, miksi aikuiset ovat joskus kiukkuisia ja väsyneitä. Mitä silloin pitäisi tehdä? Psykologi Kirsti Kivinen kertoo myös, mikä on kasvatusneuvola ja millaisissa tilanteissa on syytä mennä sinne.

Isä lukee työpäivän jälkeen lehteä sohvalla, äiti laittaa ruokaa ja hätistelee riehuvia lapsia ympäriltään. Isä hermostuu. ”Enks mä saa lukea tätä lehteä rauhassa?” Kun naapurin lapset soittavat ovikelloa ja haluaisivat tulla kylään, äiti torjuu heidät. ”Oletko koskaan ajatellut, että isä ja äiti voivat olla työn jälkeen väsyneitä ja siksi kiukkuisia”, kysyy psykologi Kirsti Kivinen.

Ratkaisun avaimet ojennetaan sekä lapselle että aikuiselle. ”Kun sinun isäsi tai äitisi on väsynyt, voisit tehdä vaikka näin.” Aikuiselle muistutetaan, että lapsen kanssa voi myös neuvotella ja hänelle voi myöntää erehtyneesä.

Ohjelman päätteeksi Kivinen kertoo, mikä on kasvatusneuvola. Kuulemme, millaisa ohjeita fiktiivinen Matiaksen ja Magdalenan perhe sieltä saa.

Hyrrää esitettiin vuosina 1972-1973. Koska kohdeyleisönä olivat sekä lapset että aikuiset, osoitettiin kaikki ääneen sanottu molemmille. Kun oli asiaa vain vanhemmille, se kerrottin välitekstein. Vanhemman lukiessa tekstiplanssia lapsi viihtyi hänelle suunnatun laulun parissa.