Hyppää pääsisältöön

Miksi aikuiset ovat kiukkuisia?

Valistavassa Hyrrä-ohjelmassa mietitään sitä, miksi aikuiset ovat joskus kiukkuisia ja väsyneitä. Mitä silloin pitäisi tehdä? Psykologi Kirsti Kivinen kertoo myös, mikä on kasvatusneuvola ja millaisissa tilanteissa on syytä mennä sinne.

Isä lukee työpäivän jälkeen lehteä sohvalla, äiti laittaa ruokaa ja hätistelee riehuvia lapsia ympäriltään. Isä hermostuu. ”Enks mä saa lukea tätä lehteä rauhassa?” Kun naapurin lapset soittavat ovikelloa ja haluaisivat tulla kylään, äiti torjuu heidät. ”Oletko koskaan ajatellut, että isä ja äiti voivat olla työn jälkeen väsyneitä ja siksi kiukkuisia”, kysyy psykologi Kirsti Kivinen.

Ratkaisun avaimet ojennetaan sekä lapselle että aikuiselle. ”Kun sinun isäsi tai äitisi on väsynyt, voisit tehdä vaikka näin.” Aikuiselle muistutetaan, että lapsen kanssa voi myös neuvotella ja hänelle voi myöntää erehtyneesä.

Ohjelman päätteeksi Kivinen kertoo, mikä on kasvatusneuvola. Kuulemme, millaisa ohjeita fiktiivinen Matiaksen ja Magdalenan perhe sieltä saa.

Hyrrää esitettiin vuosina 1972-1973. Koska kohdeyleisönä olivat sekä lapset että aikuiset, osoitettiin kaikki ääneen sanottu molemmille. Kun oli asiaa vain vanhemmille, se kerrottin välitekstein. Vanhemman lukiessa tekstiplanssia lapsi viihtyi hänelle suunnatun laulun parissa.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto