Hyppää pääsisältöön

Poikien kirjoittaminen kangertelee - viidennes laati luokattoman työhakemuksen

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus mittasi peruskoulunsa päättäneiden nuorten äidinkielen ja kirjallisuuden taitoja. Tytöt pärjäsivät selvästi paremmin kuin pojat.

Myös argumentointi oli pojille selvästi vaikeampaa kuin tytöille. // Kuva: YLE / Sami Tammi

Suomalaisnuorten äidinkielen taidot peruskoulun jälkeen ovat keskimäärin kohtalaiset, kertoo Yle Uutiset. Erot sukupuolten ja eri jatkokoulutuksiin suuntaavien oppilaiden välillä ovat kuitenkin suuria, kertoo tuore selvitys.

Tiedot perustuvat Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen selvitykseen. Tietoja kerättiin 149 peruskoulun 5 144 oppilaalta. Arvioinnin tavoitteena on kerätä tietoa siitä, miten opetussuunnitelman tavoitteet saavutetaan, ja kuinka tasa-arvo toteutuu koulutuksessa.

Selvityksen mukaan sukupuolten välinen ero näkyy erityisesti kirjoittamisessa. Yksi osa tutkimusta oli tehtävä, jossa nuorten piti kirjoittaa kesätyöhakemus. Tässä tehtävässä tytöt pärjäsivät selvästi paremmin kuin pojat.

- Viidennes pojista oli sellaisia, joitten hakemus ei todennäköisesti olisi riittänyt minkäänlaiseen kesätyöpaikkaan, kertoo erikoistutkija Juhani Rautopuro.

Tytöistä heikon hakemuksen kirjoitti noin yksi kahdestakymmenestä.

Myös argumentointi luonnistui pojilta heikommin kuin tytöiltä. Mielipiteiden kertominen oli nuorille helppoa, mutta perustelu oli erityisesti pojille hankalaa.

Ainakin yhdessä asiassa pojat kuitenkin erottuivat edukseen: he luottavat luottavat kykyihinsä enemmän kuin tytöt.