Hyppää pääsisältöön

Presidentti Kekkonen löysi messuilta Kaleva-nimikkopukunsa

Filmisepon lyhytelokuvassa vuodelta 1957 tutustumme Joensuussa pidettyihin ensimmäisiin Pohjois-Karjalan messuihin, niin sanottuihin Puukellomessuihin. Erityistä juhlavuutta messuille toi presidentti Urho Kekkosen ja rouva Sylvi Kekkosen vierailu.

Itä-Suomen teollisuuden, kaupan ja kulttuurin keskus Joensuu tarjosi messuvieraille ajankohtaisen ja monipuolisen katsauksen tuotannon ja elinkeinoelämän uusimpiin näkymiin ja yrittäjätoiminnan työn tuloksiin. Näyttelyissä olivat laajasti esillä muun muassa vaate- ja tekstiiliteollisuuden, kone-, puusepän- ja rakennusteollisuuden sekä elintarviketeollisuuden tuotteet.

Näyttelyosastot tarjosivat kymmenille tuhansille messuvieraille katsottavaksi monia uutuuksia, keksintöjä ja kiinnostavia näyttelyitä. Niitä olivat esimerkiksi uusikaarlepyyläisen tehtaan valmistamat kuorma-autojen nestekipit, jotka tyhjensivät kuorman kätevästi ja nopeasti. Saastamoisen yhtymän puusepäntehtaan uutuutena esiteltiin metalli- ja puuvalmisteinen ikkuna. Huomiota herätti maassamme nopeasti mainetta saanut superlon-patja. Mielenkiintoinen oli myös Pohjois-Karjalan Säästöpankkiyhdistyksen näytteille asettama kultarahakokoelma.

Presidenttipari seurueineen tutustui moniin näyttelyosastoihin. Erityisesti valmisvaateteollisuuden tuotteet, nahkapukimet ja turkikset kiinnostivat. SOK:n mannekiinit esittelivät kotimaisten vaatetustehtaiden asuja. Kekkosta jopa hymyilytti, kun hän keksi jyväskyläläisen pukutehtaan osastolta Kaleva-puvun.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto