Hyppää pääsisältöön

Grönlantilaisia tervehtimistapoja

Grönlantilaiset ovat vaiteliasta kansaa. Ilta Boisenin radiodokumentti vuodelta 1953 valottaa kuitenkin hieman heidän tervehtimistavoistaan.

Kun grönlantilainen tulee vierailulle toiselle asuinpaikkakunnalle, tehtyään taivalta jopa kaksi–kolme päivää, sanoo hän astuessaan sisään "vielä tässä eletään, eli tässä on teille ihminen". Turvemajan asukkaat vastaavat tähän leveällä hymyllä.

Vielä tässä eletään. Tässä on teille ihminen.― Tervehdys sisään astuttaessa

Hyvästellessä sanotaan "leevee" eli terve. Pari–kolme vuosikymmentä ennen dokumenttia, oli kalastajille tapana vielä huudella rannoilta "toivotamme saapuneille onnea", siis jos heillä oli tuomisinaan iso kalasaalis. Hiljaisuus taas oli merkkinä siitä, ettei tulija ollut tervetullut. Kalasaaliin suuruudella saattoi olla tässäkin asiassa tekemistä.

Pohjois-Grönlannissa, lähellä napamerta, käytetään yleisesti tervehtimistapaa "vielä tässä henki pihisee". Kuitenkaan nenien hieromista vastakkain tai kättelyä ei Grönlannissa tunneta. Vain äidit hierovat neniään sylilapsiensa hiuksiin.

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto