Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaatti: Lyömättömästi sanottu

Pesäpallon pelaajia ja yleisöä.
Pesäpallomailaa ei europarlamentaarikon mukaan kannata käyttää pitkässä juoksussa. Pesäpallon pelaajia ja yleisöä. Kuva: Yle Arkisto/ Tahko Pihkalan kokoelma pesäpallo

Ulkopolitiikka on diplomatian jatkamista keinolla millä hyvänsä. Etenkin silloin kun ulkopolitiikan toisessa päässä on suurvalta mutta itse ei ole suurvalta, keinojen tulee olla jämäköitä mutta strategisesti eteviä.

Kuulijamme Heikki P. kuuli tammikuussa, kun yhtä Suomen kolmestatoista europarlamentaarikosta haastateltiin Ylen Ykkösaamussa aina kiperistä Venäjä-pakotteista. Meppimme pani asiat järjestykseen seuraavin sanoin:

- Ei kannata aloittaa pesäpallomailalla, jos nähdään, että on pitkästä juoksusta kysymys.

Aristoteleen kantapää on iloinen siitä, miten urheiluterminologia voi toimia ulkopolitiikan apuna silloin kun pitää panna kova kovaa vasten. Pesäpallohan kehitettiin aikoinaan sodankäynnin harjoittelemiseksi urheilun keinoin ja pitkän matkan juoksusta taas yksi kuuluisimmista on ensimmäinen Marathonin juoksu, jossa sotamies Feidippides juoksi 42,195 km kertomaan ateenalaisille, että ”me voitimme persialaiset”. Näin moniulotteiset kommentit saavat vastapuolen konseptit sopivasti sekaisin, kun siellä mietitään, ovatko heidän vastapuolensa konseptit nyt ihan järjestyksessä!

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri