Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Namilointia ei namiloida

Äänentoistolaite. Äänentallennus. Nauhoittaminen. Nauhuri.
Voisiko näillä namikoilla namiloida? Äänentoistolaite. Äänentallennus. Nauhoittaminen. Nauhuri. Kuva: Yle/ Antero Tenhunen nauhuri

Kuukausi sitten kysyimme kuulijoiden kielikorvalta mielipidettä sanasta namiloida, joka on alkanut esiintyä siellä täällä silloin tällöin.

Essin mielestä sana on paitsi turha, myös hirvittävän ruma.

Yleensä niin ennakkoluulottomat kuulijamme eivät suuremmin innostuneet namiloinnista. Essin mielestä sana on ”paitsi turha, myös hirvittävän ruma”, Virpistä sanassa on ”jopa hieman perverssi sävy” ja Hannele on sitä mieltä, että ”namusetä namiloi”. Marja jyrisee, että ”kuulostaa lapsekkaalta. En käytä itse. Jokainen käyttää omalla vastuullaan, sillä tuohan leimaa sanojansa lapselliseksi ihmiseksi ja jäämme odottamaan hänen aikuistumistaan”.

Paula sen sijaan arvioi sanan juuria näin: ”olen havainnut sen olevan jonkinlainen "namikka" -sanan johdannainen. Namikka olisi tässä merkityksessä koneen tai laitteen osa, jota liikutetaan edesauttamaan joko käynnistymistä tai joidenkin osatoimintojen yhdistymistä. Onko se autotallislangia?”

Jos namilointi siis yleistyy, se on voittanut melkoiset ennakkoasenteet. Onneksi Jarmo sentään osaa mainita, että Papua-Uusi-Guinealla asuu noin 1000 ihmistä, jotka puhuvat kieltä nimeltään seimat, ja siellä namiloi tarkoittaa ajatella. Panee miettimään!

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

  • Avaruusromua: Musiikki on kummallinen asia!

    Musiikki virkistää aivoja.

    Kummallista on se, miten me vastaanotamme musiikkia ja miten se vaikuttaa meihin. Musiikkia kuuntelevan ihmisen aineenvaihdunta ja aivojen verenkierto vilkastuvat. Musiikki vaikuttaa hengitykseen, lihasjännitykseen, verenpaineeseen, pulssiin, ihon sähkönjohtavuuteen sekä elimistön hormonipitoisuuteen. Kiinnostavaa on se, kuinka moneen paikkaan hermoimpulsseiksi muuttuneet äänet kulkevat meidän aivoissamme. Musiikki virkistää aivoja. Kokeillaanko? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri