Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Namilointia ei namiloida

Äänentoistolaite. Äänentallennus. Nauhoittaminen. Nauhuri.
Voisiko näillä namikoilla namiloida? Äänentoistolaite. Äänentallennus. Nauhoittaminen. Nauhuri. Kuva: Yle/ Antero Tenhunen nauhuri

Kuukausi sitten kysyimme kuulijoiden kielikorvalta mielipidettä sanasta namiloida, joka on alkanut esiintyä siellä täällä silloin tällöin.

Essin mielestä sana on paitsi turha, myös hirvittävän ruma.

Yleensä niin ennakkoluulottomat kuulijamme eivät suuremmin innostuneet namiloinnista. Essin mielestä sana on ”paitsi turha, myös hirvittävän ruma”, Virpistä sanassa on ”jopa hieman perverssi sävy” ja Hannele on sitä mieltä, että ”namusetä namiloi”. Marja jyrisee, että ”kuulostaa lapsekkaalta. En käytä itse. Jokainen käyttää omalla vastuullaan, sillä tuohan leimaa sanojansa lapselliseksi ihmiseksi ja jäämme odottamaan hänen aikuistumistaan”.

Paula sen sijaan arvioi sanan juuria näin: ”olen havainnut sen olevan jonkinlainen "namikka" -sanan johdannainen. Namikka olisi tässä merkityksessä koneen tai laitteen osa, jota liikutetaan edesauttamaan joko käynnistymistä tai joidenkin osatoimintojen yhdistymistä. Onko se autotallislangia?”

Jos namilointi siis yleistyy, se on voittanut melkoiset ennakkoasenteet. Onneksi Jarmo sentään osaa mainita, että Papua-Uusi-Guinealla asuu noin 1000 ihmistä, jotka puhuvat kieltä nimeltään seimat, ja siellä namiloi tarkoittaa ajatella. Panee miettimään!

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri