Hyppää pääsisältöön

Amerikkalaisia perheitä – Teemalauantai 2.5.

Cinema Vérité, 2011.
Tv-sarjaa Amerikkalainen perhe kuvataan elokuvassa Cinema Vérité: James Gandolfini, Diane Lane ja Tim Robbins. Cinema Vérité, 2011. Kuva: Yle Kuvapalvelu cinema verite,Teemalauantai

Tästä alkoi tosi-tv, ja tähän se johti: Teemalauantaissa Cinema Vérité ja Queen of Versailles.

Tavallinen amerikkalainen Loudin perhe teki 1970-luvun alussa tositv:n historiaa päästäessään kuvausryhmän kuukausiksi kotiinsa. Elokuva Cinema Vérité (2011) kertoo tuon perheen ja An American Family -tv-sarjan tarinan. Pääosissa ovat James Gandolfini, Diane Lane ja Tim Robbins.

Se on nyt jokapäiväistä elämää mutta se oli vallankumouksellista 40 vuotta sitten: julkinen elämä. Kun tv-kamerat seurasivat kalifornialaisen Loudin perheen arkea seitsemän kuukauden ajan vuonna 1971, kyseessä oli antropologinen koe, mutta siitä alkoi myös – eri kommentaattorien mukaan – television uusi aika, ydinperheen tuho, tirkistelykulttuuri ja julkkiskultti.

Filmiä kertyi 300 tuntia, ja materiaalista koottiin 12-osainen tv-dokumentti An American Family. Siitä tuli suuri mediailmiö, ja sarja esitettiin tuoreeltaan myös Suomessa vuonna 1974 nimellä Amerikkalainen perhe.

Loudin perhe oli valittu kuvattavaksi, koska se oli "tavallinen" amerikkalainen perhe: isä, äiti ja viisi 14–20-vuotiasta lasta. Periamerikkalainen tavallisuus kuitenkin murtui kameroiden edessä: Patin ja Billin avioliitto hajosi, ja vanhin poika, homoseksuaali Lance tuli ulos kaapista. Tavallista ei silloin ollut sekään, että julkkikseksi saattoi tulla vain olemalla julkisuudessa.

Shari Springerin ja Robert Pulcinin HBO:lle ohjaama fiktioelokuva Cinema Vérité kertoo Loudin perheen ja tv-sarjan tarinan. Jo aiheensa takia se on metaelokuvaa, fiktiivinen tosikertomus tosikertomuksen kuvaamisesta. Cinema Vérité kertoo myös siitä, miten kamerat vaikuttavat kohteeseensa ja miten julkisuus muuttaa elämää.

1970-luvun alun Amerikasta siirrytään 40 vuotta ajassa eteenpäin. Nyt kaikki tuntuu tapahtuvan kameroiden edessä, myös Siegelin perheen ökyunelman rakennus ja romahdus. Lauren Greenfieldin dokumenttielokuvassa The Queen of Versailles (2012) seurataan maailman suurimman ja kalleimman yksityiskodin rakentamista Orlandoon Floridaan. Kodin esikuva on Versaillesin palatsi. Sitten iskee lama...

Cinema Vérité saa Teemalauantaissa Suomen-ensi-iltansa. The Queen of Versailles sai tv-ensi-iltansa DocVenturesissa syksyllä 2013.

Teemalauantai 2.5.

  • Klo 21.00 Cinema Vérité (S), USA 2011. Ohjaus Shari Springer ja Robert Pulcini. Pääosissa James Gandolfini, Diane Lane, Tim Robbins, Thomas Dekker, Patrick Fugit, Shanna Collins.
  • Klo 22.30 The Queen of Versailles, USA 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Lauren Greenfield.
The Queen of Versailles, 2012.
Jackie Siegel, Versaillesin (eli Amerikan kalleimman yksityiskodin) kuningatar. The Queen of Versailles, 2012. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Lauren Greenfield. Teemalauantai,queen of versailles

Katso Cinema Vérité Yle Areenassa.

Kommentit

Yle Teema