Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua 25 vuotta radiossa ja kerran televisiossa!

Jukka Mikkola
Jukka Mikkola Kuva: Yle/Laura Pohjavirta avaruusromua

Useita vuosia sitten kuulin Suomen länsirannikolla asuvien nuorten miesten oudosta harrastuksesta. He kuuntelivat radiota yöllä metsässä. Minulle on myös kerrottu automatkoista, joilla musiikki ja ohikiitävät iltahämärän maisemat ovat yhtäkkiä alkaneet muuttua elokuvaksi. Olen myös kuullut kotonaan torkahtelevista ihmisistä, jotka ovat havahtuneet outoon, epätodellisesti aaltoilevaan musiikkiin. Eräs kertoi kulkeneensa huikaisevan kirkkaana talviyönä järven jäällä kuulokkeet korvissaan, tähtitaivasta tuijottaen. He kaikki kertoivat kuunnelleensa radiosta Avaruusromua.

Mitä mieltä on tarjota kuuntelijoille musiikkia, joka ei ole tavanomaista? Avaruusromua on jo neljännesvuosisadan ajan tarjonnut musiikkia, joka rytmiltään, kestoltaan ja tunnelmaltaan on poikennut hyvinkin paljon siitä musiikista, jota radiosta yleensä kuullaan. Avaruusromua kuljettaa ajatuksia, luo tunnelmia ja herättää muistikuvia.

Avaruusromussa on 25 vuoden ajan soinut uusi ja vanha elektroninen ja kokeellinen musiikki, kuten myös kuuntelijoiden itse tekemä musiikki. Kotimainen tarjonta on aina ollut olennainen osa Avaruusromua. Ohjelman musiikki on monitahoista ja vaihtelevaa, mutta tarkasti valittua: elektronista musiikkia, kokeellista musiikkia, nykymusiikkia, avantgardea, ambientia, minimalismia, impressionismia, konemusiikkia… mutta myös luokittelemattomia ääniä, sumeaa logiikkaa, maisemia, aikaa, tilaa ja avaruutta.

Avaruusromua lähetettiin ensimmäisen kerran Yleisradiossa kesäkuun alussa vuonna 1990, Radiomafian aloittaessa toimintansa. Radiomafian jälkeen ohjelma oli hetken ajan YLEQ:n ohjelmistossa, ja vuoden 2005 alusta Avaruusromua on kuulunut YLE Radio 1:n sunnuntai-illoissa. Ohjelmaa on sen koko olemassaolon ajan toimittanut Jukka Mikkola.

Avaruusromua juhli 25-vuotista matkaansa yhteislähetyksellä television kanssa sunnuntaina 7.6.2015 klo 22.05 - 24.00. Juhlalähetyksessä YLE Radio 1:ssä ja YLE Teemalla oli tarjolla elektronisen ja kokeellisen musiikin historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta, avaruusromulliseen tyyliin.

Ohjelmassa kuultiin levymusiikkia 1950-luvulta nykypäivään ja televisiolähetyksessä musiikkia kuvittivat ainutkertaisella reaaliaikaisella videotaiteellaan Random Doctors ja Klaustrofobia. Ohjelmassa ovat mukana myös muun muassa muusikot Esa Kotilainen ja Jimi Tenor. Levyiltä esiintyvät esimerkiksi Edgard Varese, Tonto's Expanding Head Band, Pan Sonic, The Residents, Brian Eno ja Steve Roach. YLE:n arkistojen aarteena kuullaan Terry Rileyn musiikkia hänen Helsingin konsertistaan vuodelta 1971.

AVARUUSROMUA 7.6.2015 - 25-VUOTISJUHLALÄHETYS - OHJELMAN MUSIIKKI:
STEPHEN DRURY: Valentine out of Season (John Cage, 1944)
PIERRE SCHAEFFER: Etude aux chemins du fer (1948)
WENDY CARLOS: Air On A G-String (1968)
TONTO’S EXPANDING HEAD BAND: Cybernaut (1972)
HOT BUTTER: Popcorn (1972)
EDGARD VARESE: Poeme electronique (1958)
THE RESIDENTS: Summertime (1984)
ESA KOTILAINEN: Unisalissa, Ajatuslapsi Live at Avaruusromua 25 (2015)
PAN SONIC: Laptevinmeri (2007)
JIMI TENOR: Matti B Live at Studio (2015)
BRIAN ENO: Weightless (1983)
NEMESIS: Evolution Suite Parts 12-14 (1996/2007)
TERRY RILEY: Live in Helsinki 1.4.1971 (YLEn tallenne)
TANGERINE DREAM: Movements of a Visionary - osa - (1974)
STEVE ROACH: Invisible - osa - (2015)

Kiitos Uula Kontiolle, joka löysi YLE:n arkistojen kätköistä Terry Rileyn musiikkia.

Avaruusromun 25-vuotisjuhlavuoteen liittyvät myös 12-osainen nettiprojekti Avaruusromun kuukauden valinnat sekä loppuvuonna YLE Radio 1:ssä lähetettävä seitsemänosainen Atomien laulu -radiosarja.

Avaruusromun kuukauden valinnat ja Atomien laulu tarjoilevat elektronisen musiikin kulttuurihistoriaa: ajankuvaa jossa elektroninen musiikki hahmottuu osana 1900- ja 2000-lukujen historiaa, osana tekniikan kehitystä, osana maailman, kulttuurin ja taiteen tapahtumia.

Avaruusromun kuukauden valinnat:
Hot Butter: Popcorn (1972)
Tangerine Dream: Risky Business / Love on a Real Train (1983)
Jean Michel Jarre: Oxygene Part IV (1976)
Vangelis: Chariots of Fire (1981)
Laurie Anderson: O Superman (1981)
Kraftwerk: The Robots (1978)

Kuuntele Avaruusromun kuukauden valintoja:

Sen voi tehdä näinkin! 1800-luvun rakennuksen vedellä täyttyneessä kellarissa kelluu henkilö, joka kuuntelee yöllä Avaruusromua:Viisi outoa tapaa päästä eroon avaruusromusta, siitä oikeasta:

Osattiin sitä ennenkin! Elävän arkiston kiinnostava katsaus tapahtumiin ennen Avaruusromua: Elektronimusiikki alkoi surista Ylessä jo 1950-luvulla!

Ennen Avaruusromun 25-vuotisjuhlalähetystä YLE Teemalla näytetään klo 21.05 ylistetty Kraftwerk-dokumentti Kraftwerk: Pop Art. Missä sinä kuuntelet Avaruusromua? Osallistu juhlalähetyksen tunnelmaan lähettämällä kuva tai tarina.

Kraftwerk: Pop Art
Kraftwerk: Pop Art Kuva: Yle Kuvapalvelu kraftwerk
Kommentit