TV1 maanantaisin 20.6. - 22.8.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkoisin klo 16.20 ja torstaisin klo 6.25
Yle Areenassa 30 päivää
Runoilija Heli Laaksonen kutsuu valovoimaisia suomalaisia luokseen diskuteeraamaan. Laaksonen on pyytänyt eri elämänalueita edustavat vieraansa kylään, sillä hän haluaaa vastauksia mieltä painaviin kysymyksiin.
Miksi aina hävettää, miksi vanhenemisesta tehdään numero, miksi tulevaisuus tuntuu niin kauhistuttavalta tai millä tavoin on erilaista rakastaa miestä tai rakastaa äidinkieltä?
”Ei vilauteta paljast napa, eikä laiteta ruakka”
"Voik olla olemas asiaohjelma, mikä olis yhtaikka hyväntuuline ja ajatteluttava, vitsikäs ja vähä sialukas? Ainaki simmost mee yritetti saara aikaseks. Katsojal tämä sarja tua siin miäles vaihtelu, et ohjelmas ei ammuta kettä, ei vilauteta paljast napa, eikä laiteta ruakka", Laaksonen kuvaa kymmenosaista kesäohjelmaansa.
Ohjelmassa vierailevat muusikko Lauri Tähkä, kuvataiteilija Katja Tukiainen, historioitsija Teemu Keskisarja, näyttelijä Ilmari Saarelainen, kirjailija Anni Kytömäki, tähtitieteilijä Esko Valtaoja, muusikko-kirjailija Maija Vilkkumaa, arkkitehti Panu Kaila, ministeri Raimo Sailas sekä kirjailija Tuula-Liina Varis.
Helil kyläs -keskusteluohjelma on kuvattu kesällä 2014 Rauman Lapissa.
Kui mää tämmösse olen lähteny?
Sanamaija Heli Laaksonen on tunnettu lounaismurteisista runokokoelmistaan. Hänen viimeisin teoksensa on kaiken maailman sattumuksista keikkamatkoilla kertova Lähtisiks föli?
"Välil mää oikke ihmettelen, et kui mää tämmösse olen lähteny. Et käsikirjotin tv-ohjelman ja käskin viäl 10 ihmist meil kylä. Ko ei mul ol ittel eres telkkari, ja jännitän ain viaraitten tulemist ko kani. En ol mikkä ehtoisa emäntäkä, itte saa viaras tuara omat pullat mukanas (nii nee toiki, Sailakse Raimoki). Koko elämäni olen kumminki tykänny olla tekemisis ittiäni viissampien kans – ja siit et saa ilosest naura-kiakasta välil!"
Ohjelman on Ylelle tuottanut Zodiak Finland Oy. Ohjaajana toimi Annika Grof, tuottajana Baba Lybeck. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2015.
20.6. muusikko Lauri Tähkä
”Mahtak taiteilijat hävetä enemmän ko muut? Mää olen kova sekä katuma et häppemä. Joka päiv tule hetki, ko olis tahtonu osata paremmin toimi, mut ei vaa onnistunu toimima. Joskus nee o nii suuri, et mailma kaatu, joskus kaatu pelkkä maito."
Heli ja muusikko Lauri Tähkä pureutuvat häpeän syvimpään olemukseen. He pohtivat häpeän eri muotoja, sen hyötyjä ja haittoja sekä sen aiheuttamia fyysisiä ja henkisiä tuntemuksia.
27.6. kuvataiteilija Katja Tukiainen
"Uskok kukka järkiperäne ihmine sihe enä, et ihmisen kannatta olla oma ittes? Mist semmone oma itte meihin tule? Ja tulek siit mittä, jos mee kaik nyy heittäyrytä omi ittejämme olema? Mut mikäs see vaihtoehto o?"
Kuvataiteilija Katja Tukiainen ja Heli keskustelevat siitä, miten taiteilija pystyy pitämään oman päänsä, miten vastustaa ryhmäpainetta ja mistä voi ammentaa voimaa kulkea omaa tietään.
4.7. historioitsija Teemu Keskisarja
"Mää olen ollu lapsest saak sitä miält, et ennen kaik ol paremmi. Enne mummu oli viäl elos, karkkipussi aukes pal helpommi ja ihmine sai olla rauhas siänimetäs, sen ei tarvinnu vastat puhelime eikä otta selfie-kuva voitatin kans."
Heli kutsuu kylään palkitun historioitsijan Teemu Keskisarjan, jonka kanssa hän yrittää saada selkoa siitä, oliko ennen kaikki tosiaan paremmin vai ei.
11.7. näyttelijä Ilmari Saarelainen
”Kui ei vanhenemisse vois suhtauttu niinko keskiviikko – siält see tule?”
Heli ja näyttelijä Ilmari Saarelainen puhuvat iästä ja vanhenemisesta. Heli ei ole "ikäihmissi" eikä hän ymmärrä, miksi iästä on tehty niin suuri numero. 70-vuotias Saarelainen on yhä työelämässä vahvasti kiinni, ja hän on syvästi kiitollinen, että näytteleminen on hänen mielestään auttanut häntä pysymään virkeänä ja uteliaana.
18.7. kirjailija Anni Kytömäki
"Mink tähre linnut o sama aikka nii yliluannollissi ja jokapäivässi? Joku talitintti ei ol kovin kohtalokas, mut jos kolm korppi lentä talo ylitte, sitä ei pysty ohittama. Kukas nyy on kuallu?"
Kirjailija Anni Kytömäki ja Heli jakavat kiinnostuksen lintuihin, ja he pohtivat yhdessä lintujen merkitystä, niiden symbolista arvoa sekä niiden tehtävää. Samalla keskustelu syvenee koskemaan nykypäivän ihmisen luontosuhdetta, joka muuttuu päivä päivältä ohuemmaksi.
25.7. tähtitieteilijä Esko Valtaoja
"Mää olen miälelläni ajattelemat koko avaruut. See o liia epämääräne ja suur. Melkkest pelotta katto ylöspäi, ko ei yhtän tiär mitä siält on tulos."
Avaruustieteilijä Esko Valtaojan opastuksella Heli pääsee huimalle matkalle maailmankaikkeuden laitamille ja sieltä takaisin. Eskon kanssa Heli pääsee näkemään kvarkkien tanssia, kurkistamaan mustaan aukkoon ja siirtymään sekä ajassa että paikassa, mutta pääseekö hän pelostaan avaruuden äärettömyyttä kohtaan?
1.8. muusikko Maija Vilkkumaa
"Mää käsitän musiikist oikke vähä. Mul o suuri vaikeuksi erotta kappalei toisistas, paitsi sanojen perusteel. Jollei lauleta mittä, pelkkä soitto vaa soi, ni munst tuntu et taustal o äänt, vähä niinko astianpesukone olis pääl. Ussemite o nii, et musiikki ei liikuta munt. Eik ol kauhia!"
Heli ei ymmärrä musiikkia. Se kuitenkin vaivaa häntä ja sen tähden hän on kutsunut vieraakseen muusikko Maija Vilkkumaan, joka kertoo mistä musiikista oikeastaan on kyse. Samalla keskustelu syvenee käsittelemään taiteen tekemistä ylipäätään.
8.8. arkkitehti Panu Kaila
"Suur osa julkisest rakentamisest, marketeist ja virastoist, o sen näköst, et teke miäl huuta, et o see hiano, et sokia arkkitehti o saanu töit."
Heli pohtii arkkitehti Panu Kailan kanssa sitä, miksi suomalainen rakentaminen on niin huonossa jamassa, miksi halpa ja huonolaatuinen valtaa yhä enemmän alaa, miksi vanhoja ja kestäviä rakennuksia puretaan ja voiko laatikkomallinen talo olla kaunis.
15.8. emeritus valtiosihteeri Raimo Sailas
"Mää en tyk tulevaisuurest. Munst o inhottava, et siält see vaan tule lähemmäks: aika, mist ei mittä varma tiärä. Voi olla ettei menneisyyressäkä kaik nii hyvi ollu, mut kyl varma huano o sentä ain paremp ko epävarma hyvä."
Emeritus valtiosihteeri Raimo Sailaksen kanssa Heli puhuu tulevaisuudennäkymistä. Sailaksen mielestä vaatii rohkeutta ennustaa eri tavalla kuin muut. Mistä Sailas on saanut oman rohkeutensa ja mistä kumpuaa hänen elämänfilosofiansa?
22.8. kirjailija Tuula-Liina Varis
"Mul on tämä oma äirinkiäl nii rakas, et munst tuntu, et olissin tyhjä teepussi ja kahvaton ovi ilma sitä. Silti tule joskus simmone insinöörimäis-realistine epäilys miäle, et onk näil piänil äirinkiälil oikkiastas mittä virkka. Väitetä, et ”murteet on rikkaus”. Mut mitä jos nii ei olekka!"
Kirjailija Tuula-Liina Varis ja Heli pohtivat kielen merkitystä identiteetin luojana, sen sukupolvien yli kurkottavaa voimaa sekä sen sielullisia ulottuvuuksia.