Hyppää pääsisältöön

Intian pääministeri Modi ja hakaristin soturit

"Muslimien ja kristittyjen väestömäärä kasvaa päivä päivältä. Tämän hillitsimiseksi keskushallinnon olisi reagoitava asiaan välittömästi: muslimit ja kristityt on pakotettava sterilisaatioihin, jotta he eivät lisääntyisi hallitsemattomasti”.

Näin totesi pari viikkoa sitten Sadhvi Deva Thakur, joka on vaikutusvaltaisen Hindu Mahasabha -järjestön varajohtaja. Kohua herättäneessä lausunnossaan nainen totesi myös, että hindujen jumalia pitäisi sijoittaa moskeijoihin ja kirkkoihin.

Hindu Mahasabha eli Hindujen neuvosto on keskeinen järjestö hindunationalistisessa liikkeessä. Liike on nostanut voimakkaasti profiiliaan viimeisen vuoden aikana Intiassa, kun BJP-puolue sai Narendra Modin johdolla murskavoiton vuosi sitten pidetyissä vaaleissa.

Liikkeen ehkä tärkein peruspilari on puolisotilaallinen RSS-järjestö eli Rashtriya Swayamsevak Sangh. Nimi tarkoittaa karkeasti käännettynä kansallista vapaaehtoisten järjestöä. Se perustettiin 1920-luvun puolivälissä. Hindunationalistinen BJP -puolue eli Bharatiya Janata Party perustettiin puolestaan vuonna 1980. Hindujen kansanpuolueen voittokulku poliittisen vallan ytimeen alkoi neljännes vuosisata sitten.

Viimeisen vuoden aikana pääministeri Narendra Modista on julkaistu Intiassa monta kirjaa. Hänet esitellään usein voimakkaana, peräksiantamattomana, dyynaamisena uuden ajan johtajana. Hän on kuulemma johtamassa Intian uudelleen tukevalle taloudellisen kasvun uralle.

Hindunationalisteja vuosikymmeniä kritisoineessa Frontline -aikakauslehdessä Modista piirtyy toisenlainen kuva. Se julkaisi hiljattain A.G. Nooranin laajan artikkelikokoelman”Soldiers of Swastika”, Hakaristin soturit. Artikkeleissaan Noorani valottaa hindunationalistien pimeätä puolta.

mies puhujapöntössä
mies puhujapöntössä a.g.noorani

”RSS:n nykyinen fasistinen retoriikka ei ole yllättävää, kun ottaa huomioon liikkeen historialliset yhteydet Mussolinin Italiaan ja natsi-Saksaan 1930-luvulla. On syytä muistaa, että pääministeri Modi on ollut koko ikänsä RSS:n toimien aktiivinen puolustaja. Hän on yksi heistä ja ajattelee samalla tavoin kuin he. Hän ei voi panna kuriin RSS:n lujaa ydintä, sillä hän itse on tuo kova ydin.”

Näin A.G. Noorani suomii Narendra Modin suhdetta RSS:ään. Modin ohella 17 hallituksen ministerillä on juurensa RSS-järjestössä. Noorani tunnetaan Intiassa aktiivisena keskustelijana ja kirjoittajana, joka on julkaissut lukuisia kirjoja uskonnosta ja politiikasta. Hän määrittelee itsensä ”sekulaariksi muslimiksi”. Tutkijana ja lakimiehenä toiminutta 84-vuotiasta Noorania ikä ei tunnu painavan, sillä julkaisuvauhti on yhä kiivasta.

”BJP-puolue on fasistisen RSS-järjestön luomus. Viimeisen vuosikymmenen aikana RSS on vain lijittanut otettaan BJP:stä. Siksi hyökkäykset vähemmistöjä ja toisin ajattelevia virkamiehiä vastaan ovat nyt voimistuneet.
Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru totesi aikanaan, että RSS edustaa intialaista versiota fasismista. Yhteistä eurooppalaisen fasismin kanssa on johtajakultti, uskonnollista hurmioitumista muistuttava äärinationalismi, militarismin palvonta, rotuopit ja menneisyyden ihannointi.”

Narendra Modi liittyi hindujen kodinturvajoukoiksi kutsuttuun RSS:ään jo 8-vuotiaana. Järjestön leireillä jäsenille opetetaan kurinalaisuutta. Päivittäinen ohjelma noudattaa aina samaa rytmiä. Auringonnousun aikaan resitoidaan pyhiä tekstejä ja lauletaan jokin isänmaallinen laulu. Sen jälkeen keskitytään 3-4 tunniksi voimailuharjoituksiin. Iltapäivät on omistettu opiskelulle ja keskusteluille. Illalla tehdään jälleen fyysisiä harjoituksia.

Paraateissa ja julkisissa tilaisuuksissa RSS:n jäsenet pukeutuvat aina univormuun: vaalean ruskeisiin shortseihin, mustaan suikkalakkiin ja valkoiseen kauluspaitaan. Olallaan RSS:n soturit kantavat puolitoista metristä bampukeppiä.

RSS jakautuu pieniin soluihin, joihin kuuluu 50-100 poikaa tai miestä. Nykyisin soluja arvioidaan olevan noin 50 000, jolloin jäseniä olisi 3-5 miljoonaa. Tarkkaa jäsenmäärää ei tiedetä, sillä järjestö ei pidä jäsenrekisteriä.

Järjestön toiminta on kielletty Intiassa kolme kertaa. Ensimmäisen kerran se kiellettiin maan itsenäistymisen jälkeen, sillä Mahatma Gandhin murhaaja Nathuram Godse oli RSS:n kasvatti. Toisen kerran se kiellettiin Indira Gandhin hallinnon aikaan 1970-luvulla ja kolmannen kerran vuonna 1992, kun hindunationalistit hajottivat muslimien Babri-moskeijan Ayodhyassa.

Hindunationalistien ennen toista maailmansotaa omaksumat rotuopit eivät ole juuri muuttuneet vuosikymmenien kuluessa.

”Liikkeen keskeinen ideologi V. D. Savarkar ihaili 1930-luvun lopulla estoitta natsi-Saksan rotuoppeja. Hänen mielestään hindujen oli otettava oppia muslimien kohteluun Saksan toimista juutalaisia vastaan. Natsit pyrkivät elvyttämään ikivanhan arjalaisen kulttuurin, hakaristin palvonnan ja vedalaisen perinteen. Savarkar unelmoi, että arjalaisten ”serkkujen” ristiretki Euroopassa herättäisi myös Intian hindut”.

Nykyisin liike korostaa eurooppalaisen radikaalin oikeiston tavoin rotuoppien rinnalla kulttuurista puhtautta – he karsastavat vieraita ulkomaalaisia vaikutteita ja ihannoivat omaa myyttistä menneisyyttään.

Narendra Modi nimitti hallitukseensa tuoreeltaan joogaministerin, jonka tehtävänä on elvyttää joogan ohella perinteisiä hoitomuotoja, kuten ayurvedaa. Modi pyrkii viemään muinaisen Intian kulttuurista perintöä myös Intian ulkopuolelle.

”Pääministeri Modi ehdotti syksyllä YK:n yleiskokouksessa, että kaikkialla yleistynyttä joogaa pitäisi juhlia perustamalla kansainvälinen joogapäivä. Ehdotus hyväksyttiin joulukuussa ja päiväksi valittiin 21. kesäkuuta.

Modin hallituksen konsultteina uskonnollisissa kysymyksissä ovat toimineet Shri Shri Ravi Shankar ja Bapa Ramdev. Molemmat ovat Intiassa kiisteltyjä uskonnollis-poliittisia guruja, jotka ovat koonneet mittavan omaisuuden joogan avulla. Intiassa Shri-termillä ilmaistaan erityistä kunnioitusta tietylle henkilölle. Bisnesmaailmassa sujuvasti sukkuloiva Ravi Shankar haluaa, että hänen nimeensä liitetään kaksinkertainen kunnioittava ilmaisu. Shri Shri Ravi Shankar haluaa erottua näin myös maailmankulusta sitarin soittaja Ravi Shankarista. Ensi kesäkuussa Shri Shri Ravi Shankar järjestää europarlamentissa Brysselissä suuren jooga-tapahtuman ensimmäisen kansainvälisen joogapäivän kunniaksi.

Bapa Ramdev puolestaan nimitettiin äskettäin ministeriksi Haryanan osavaltioon. Vaikka ministerin paikka on seremoniaalinen, se on osoitus hänen vankasta asemastaan BJP-puolueen piirissä. Ramdev on tullut tunnetuksi tv-evankelistana ja joogan voimakkaana puolesta puhujana erityisesti keskiluokan parissa. Bapa Ramdevin mielestä Intian pitäisi joogan ohella keskittyä edistämään vedalaisen tieteen perinnettä.”

Hindunationalistit ovat tähdentäneet jo vuosikymmeniä niin sanotun vedalaisen tieteen yliveroisuutta länsimaiseen tieteeseen verrattuna. Nykyinen hallitus onkin ruvennut kohottamaan perinteisen tieteen statusta eri foorumeilla.

”Pääministeri Modi ylisti syksyllä eräässä terveyskonferenssissa muinaisen lääketieteen saavutuksia. Modin mielestä Intiassa tunnettiin jo tuhansia vuosia sitten plastiikkakirurgia. Todisteeksi pääministeri mainitsi suositun Ganesha-jumalan, jolla on elefantin pää ja ihmisen ruumis. Modin mielestä tällainen jumalankuva ei ole voinut syntyä ilman kehittynyttä plastiikkakirurgiaa. Aikaisemmin toimiessaan Gujaratin pääministerinä hän kirjoitti erään koulukirjan esipuheessa, että Rama-jumala lensi ensimmäisenä maailmassa lentokoneella”.

Modi ei ole ainut, joka on päästänyt suustaan omalaatuisia sammakoita. Sisäministeri Rajnath Singh pääsi valtiovierailullaan Australian median pääotsikoihin väittäessään, että maailmankuulu kvanttifyysikko Werner Heisenberg oli keksinyt epävarmuusperiaatteensa Veda-kirjojen pohjalta. Tilanne muuttui vielä surkuhupaisemmaksi, kun ministerin lehdistötiedotteessa puhuttiin Heisenbergin sijaan Eisenhowerin epävarmuusperiaatteesta. Ilmeisesti tiedotteen laatijat eivät tunteneet Heisenbergia ja ajattelivat ministerin tarkoittaneen todellisuudessa legendaarista Yhdysvaltojen presidentti Eisenhoweria.

Mumbaissa pidettiin hiljattain konferenssi muinaisesta vedalaisesta tieteestä ja sen suhteesta nykyteknologiaan.

”Tieteelliseksi konferenssiksi kutsutussa tilaisuudessa avauspuheen piti ministeri Prakash Jawadakar, joka toimii BJP-johtoisen hallituksen ympäristöministerinä. Ministeri vakuutti puheessaan, että väitteet muinaisen Intian kehittyneestä ilmailuteknologiasta eivät ole mytologiaa, vaan kuvaukset lentävistä koneista ovat tarkoin dokumentoitu muinaisissa pyhissä kirjoissa.”

Konferenssin esityksissä kerrottiin muinaisista lentokoneista, jotka pystyivät kulkemaan myös maan päällä ja veden alla sukellusveneiden tavoin. Tuhansia vuosia vanhassa vedalaisessa tieteessä tunnettiin konferenssin esitysten perusteella kuulemma myös modernin insinööritieteen ja genetiikan salat.

Hindunationalistien logiikka on ollut jo vuosikymmeniä hyvin yksinkertainen: he väittävät, että kaikki vähänkin merkittävät länsimaiset tieteelliset ja teknologiset keksinnöt ovat todellisuudessa tehty muinaisessa Intiassa.

Monet poliittiset kommentaattorit ovat olleet huolestuneita maan päättäjien fantasioista Intian loisteliaasta menneisyydestä. Ne eivät vaikuta enää huvittavilta vaan vaarallisilta. A. G. Nooranin mukaan Intiassa käydään kamppailua maan perustuslain keskeisestä perinnöstä: säilyykö Intia moniarvoisena ja monikulttuurisena yhteiskuntana vai onko se muuttumassa hindulaiseksi valtioksi?

”Joko hindunationalistit häviävät tämän kamppailun - tai moniarvoisuuden ja sekularismin puolustajat häviävät. Jos moniarvoisuuden puolustajat häviävät, sen mukana menee myös demokratia.”

Tapio Tamminen

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta