Hyppää pääsisältöön

Kauniit ihmiset

Françoise Spiekermeier osallistuu kasvomaalauksen tekoon Papuassa
rançoise Spiekermeier osallistuu kasvomaalauksen tekoon Papuassa Françoise Spiekermeier osallistuu kasvomaalauksen tekoon Papuassa Kuva: Marc Dozier papua

Françoise Spiekermeier on antropologi ja valokuvaaja, jonka alaa ovat kauneus ja tyyli. Ranskalaissarjassa hän esittelee perinteisiä ja moderneja kauneuskäsityksiä eri puolilla maailmaa.

Osa 1. Brasilia. Brasilian ilmasto suorastaan kutsuu oleilemaan mahdollisimman vähissä vaatteissa. Brasiliassa kehoa ei ujostella, ja São Paulossa niin kauneushoitoloita kuin kuntosaleja on joka kadunkulmassa. Suurkaupungissa Françoise tapaa muiden muassa Miss Bumbum -kisan osanottajan. Sisämaassa, Amazonasin metsissä, hän tutustuu alkuperäiskansoihin, joilla on yhä aivan omanlaisensa käsitykset myös kauneudesta.

Osa 2. Etiopia. Lounaisessa Etiopiassa Omo-joen varrella alkuperäiskansat noudattavat ikiaikaisia kauneusmenojaan, jotka heijastavat yhteiseloa luonnon kanssa. Surma- eli suri-kansan ihmiset eivät laittaudu vain seremonioita varten, vaan kauneus on jokapäiväinen tehtävä. Hamar-kansan nuoret etsivät markkinapäivänä puolisoehdokkaita. Ja pienen Karos-kansan keskuudessa elää uskomattoman hieno ihomaalausperinne. Ihomaalaukset eivät ole vain koristeita vaan ne myös suojaavat auringolta.

Osa 3. Intia. Françoisen matka Intian halki vie Kiinan rajalta Pakistanin rajalle, idästä länteen. Idän Nagamaa on ollut suljettu ulkomaalaisilta toisesta maailmansodasta lähtien. Nyt se on avattu, ja Françoise on ensimmäisten vierailijoiden joukossa paikalla. Naga-kansan tavat ovat hyvin erilaisia kuin Intian muiden asukkaiden. Gujaratissa keskiluokkainen nykyintialainen perhe näyttää, miten sariin pukeudutaan oikeaoppisesti. Rabari-kansan keskuudessa värit ovat kadonneet: vaatteet ovat valkoisia ja mustia. Matka päättyy rajasthanilaiseen basaariin.

Osa 4. Papua Uusi-Guinea. Saarella elää kansoja, joiden ensimmäiset kosketukset ympäröivään maailmaan ovat tapahtuneet vasta 1900-luvulla. Perinnepukuiset miehet maalaavat vartalonsa värikkäällä savella ja koristavat päänsä monimutkaisilla päähineillä. Suuria tapahtumia ja vuoden kiertoon kuuluvia juhlapäiviä varten laittaudutaan huolellisesti. Matkan huipentuma on vuosittainen valtakunnallinen naamiofestivaali.

Osa 5. Kiina. Françoise etsii Kiinasta alueita, joille kansainvälinen kauneuden monokulttuuri ei vielä ole ehtinyt. Hän tapaa miao-kansaa, jonka naiset yhä pukeutuvat perinnepukuihin. Pekingissä puolestaan Françoise tutustuu yhteen Kiinan johtavista muotikuvaajista. Shanghaissa vieraillaan madame Wangin klubilla, jossa on ainutlaatuinen qipao-kokoelma. Tämä mandariinien vaate on ollut Kiinassa muotia vuosisatojen ajan.

Osa 6. Panama.Panamassa kohtaavat toisensa kaksi mannerta ja kaksi valtamerta. Alkuperäiskansoille perinteinen kauneudenhoito on myös tapa vastustaa globalisaation paineita. Kuna-kansan parissa Françoise seuraa perinteisen naisten puvun valmistusta. Panaman kaupungissa vietetään nuoren tytön viisitoistavuotisjuhlaa, joka on aikuistumisen merkkihetki.

Osa 7. Japani. Japanilaisille koko universumi on esteettinen kysymys. Tokiossa ja muissa Japanin suurissa kaupungeissa muoti on kirjavampaa ja nopeammin muuttuvaa kuin missään muualla. Nuoriso pukeutuu ällistyttäviin luomuksiin, joille ei missään nimessä kuulu nauraa! Japanilaiset naiset osaavat harvinaisen taitavasti ylläpitää iättömyyden vaikutelmaa. Kanazawassa Françoise tutustuu myös vanhoihin japanilaisiin perinteisiin.

  • Kauniit ihmiset (Les nouveaux explorateurs: La beauté dans tout ses états), Ranska 2012–2014. Tuotanto Canal+.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa