Hyppää pääsisältöön

Kulttuurimatkalla Italiassa

Giorgio Locatelli ja Andrew Graham-Dixon
Giorgio Locatelli ja Andrew Graham-Dixon Giorgio Locatelli ja Andrew Graham-Dixon Kuva: BBC kulttuurimatkalla italiassa

Taideasiantuntija Andrew Graham-Dixon ja keittiömestari Giorgio Locatelli matkustavat halki Italian tutustuen maan historiaan, kulttuuriin, ruokaan, taiteeseen ja maisemiin.

Osa 1. Matka alkaa Bolognasta, joka on Italian rikkaimpiin kuuluvan Emilia-Romagnan maakunnan pääkaupunki. Bolognalla on kolmiosainen liikanimi: la Dotta, la Grassa, la Rossa – oppinut, lihava ja punainen. Ensimmäisen näistä selittänee maailman vanhin yliopisto, mutta mistä kaksi muuta johtuvat? Po-joen suulla kalastajat laskevat verkkojaan, Modenasta ovat kotoisin balsamiviinietikka ja Ferrarin autot. Parmalaisessa kirjastossa tutustutaan ensimmäiseen yhdistetyn Italian aikaiseen keittokirjaan – ja Parman katedraalissa Correggion upeisiin freskoihin.

Osa 2. Toisessa osassa matkaillaan Giorgion kotiseudulla Lombardiassa, joka on Italian alueista lähinnä pohjoista Eurooppaa. Corgenon kaupungissa nautitaan sunnuntailounasta Locatellin perheen kanssa. Andrew esittelee yksityisessä kappelissa olevia Lorenzo Lotton erikoisia freskoja, joita harva pääsee näkemään. Milanossa nähdään niin Jumalalle kuin kapitalismin epäjumalille omistettuja pyhättöjä. Tässä kaupungissa on aikoinaan tarjottu sahramilla ja kullalla höystettyä risottoa. Mantovan rakennustaiteen helmi on Palazzo Te, herttua Federico Gonzagan metsästysmaja.

Osa 3. Pohjoinen Piemonte on metsien ja vuorten maakunta. Ikivanhan Euroopan halki kulkevan tien varressa tutustutaan vanhaan luostariin. Metsään lähdetään tryffelikoiran kanssa, ja tuoreista tryffeleistä valmistetaan herkullinen aamiainen. Torinossa tavataan slow food -liikkeen perustaja Carlo Petrini. Torino on täynnä barokkiarkkitehtuurin aarteita, joista suurimpia on Rivolin linna. Viimeiseksi tehdään pyhiinvaellus hämmästyttävän Sacro Monten eli pyhän vuoren laelle, missä pienten kappelien kätkemät vahateokset esittävät viattomien lasten surmaa ja muita muinaisia veritöitä.

 • Kulttuurimatkalla Italiassa (Italy Unpacked, Series 1), Britannia 2013. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema