Hyppää pääsisältöön

Kulttuurimatkalla Italiassa

Giorgio Locatelli ja Andrew Graham-Dixon
Giorgio Locatelli ja Andrew Graham-Dixon Giorgio Locatelli ja Andrew Graham-Dixon Kuva: BBC kulttuurimatkalla italiassa

Taideasiantuntija Andrew Graham-Dixon ja keittiömestari Giorgio Locatelli matkustavat halki Italian tutustuen maan historiaan, kulttuuriin, ruokaan, taiteeseen ja maisemiin.

Osa 1. Matka alkaa Bolognasta, joka on Italian rikkaimpiin kuuluvan Emilia-Romagnan maakunnan pääkaupunki. Bolognalla on kolmiosainen liikanimi: la Dotta, la Grassa, la Rossa – oppinut, lihava ja punainen. Ensimmäisen näistä selittänee maailman vanhin yliopisto, mutta mistä kaksi muuta johtuvat? Po-joen suulla kalastajat laskevat verkkojaan, Modenasta ovat kotoisin balsamiviinietikka ja Ferrarin autot. Parmalaisessa kirjastossa tutustutaan ensimmäiseen yhdistetyn Italian aikaiseen keittokirjaan – ja Parman katedraalissa Correggion upeisiin freskoihin.

Osa 2. Toisessa osassa matkaillaan Giorgion kotiseudulla Lombardiassa, joka on Italian alueista lähinnä pohjoista Eurooppaa. Corgenon kaupungissa nautitaan sunnuntailounasta Locatellin perheen kanssa. Andrew esittelee yksityisessä kappelissa olevia Lorenzo Lotton erikoisia freskoja, joita harva pääsee näkemään. Milanossa nähdään niin Jumalalle kuin kapitalismin epäjumalille omistettuja pyhättöjä. Tässä kaupungissa on aikoinaan tarjottu sahramilla ja kullalla höystettyä risottoa. Mantovan rakennustaiteen helmi on Palazzo Te, herttua Federico Gonzagan metsästysmaja.

Osa 3. Pohjoinen Piemonte on metsien ja vuorten maakunta. Ikivanhan Euroopan halki kulkevan tien varressa tutustutaan vanhaan luostariin. Metsään lähdetään tryffelikoiran kanssa, ja tuoreista tryffeleistä valmistetaan herkullinen aamiainen. Torinossa tavataan slow food -liikkeen perustaja Carlo Petrini. Torino on täynnä barokkiarkkitehtuurin aarteita, joista suurimpia on Rivolin linna. Viimeiseksi tehdään pyhiinvaellus hämmästyttävän Sacro Monten eli pyhän vuoren laelle, missä pienten kappelien kätkemät vahateokset esittävät viattomien lasten surmaa ja muita muinaisia veritöitä.

  • Kulttuurimatkalla Italiassa (Italy Unpacked, Series 1), Britannia 2013. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa