Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Claes Olssonin elämästä

claes olssonin kuusi kuvaa
claes olssonin kuusi kuvaa Kuva: Yle / valokuvat: Claes Olsson claes olsson

Nelivuotiaan Claes Olssonin sydän särkyi töölöläisessä elokuvateatterissa, kun hän eläytyi piirroselokuvan norsun kohtaloon. Haikarat toivat nyyttejä muille eläimille, mutta norsurouva odotti turhaan. Tuleva elokuvantekijä itki niin rajusti, että perheen oli poistuttava salista. Isoveli meinasi tästä hyvästä antaa itkupillille turpaan. Kokemus opetti tärkeän läksyn: elokuvateatterissa tulee itkeä huomaamattomasti.

Claes Olsson aloitti filmaamisen jo lukioikäisenä veljensä kanssa. Elokuvaopintojen sijaan hän päätti opiskella filosofiaa, koska osasi mielestään jo tehdä elokuvia.

Elokuvantekijän täytyy olla utelias.

Tarinoita hän on löytänyt aina.

- Olimme etsimässä matoja kalareissua varten Eläintarhan metsikössä, iltahämärässä. Näin koivikossa jotakin, vaalean hahmon. Sytytin taskulamppuni ja katsoin metsikköön. Siellä roikkui mies, hän oli hirttänyt itsensä omaan vyöhönsä. Vieläkin muistan tuon näyn niin hyvin, että voisin vaikka piirtää hänet.

Claes Olsson näkee hirttäytyneen miehen kohtalon liittyvän sotien jälkeisen Suomen säröihin. Sodan jälki näkyi Helsingissä ainakin 10-15 vuotta sodan jälkeen, hän arvioi.

- Sodan jälkeenhän näitä yksinäisiä miehiä kiersi ja meitä peloteltiin namusedillä. Monen elämä meni sodassa raiteiltaan. Samoin kadulla näkyi kerjäläisiä ja sotainvalideja. Muistan yksijalkaisen katusoittajankin. Kaikki nämä hahmot olivat minusta kiinnostavia, eivät niinkään pelottavia tai hämmentäviä. Olen aina ollut utelias ja se sopii elokuva-ammattiin. Elokuvantekijän täytyy olla utelias.

Monen elämä meni sodassa raiteiltaan.

Lapsuuden kesistä meren rannalla Inkoossa on elokuviin tislautunut tuoksuja ja tunnelmia. Erityisesti Ihanat naiset rannalla -elokuvan lasten leikeistä huomaa, että rantakalliolla on loikittu ja meressä puljattu. Yhdessäkään elokuvassa ei kuitenkaan ole poikaa, joka löytäisi hirttäytyneen miehen metsästä. Tuntuisiko tällainen tarina liian epäuskottavalta elokuvassa?

Katso Claes Olssonin valitsemat viisi tärkeää valokuvaa! Ja millainen voisi olla se kuudes, vielä ottamaton kuva?

Lisää taustoja Elävästä arkistosta:

Vuodelta 1969 säilyneessä tv-katkelmassa ovat mukana Svenska Teaternin Hår-esityksen näyttelijät. Hår oli ruotsinkielinen versio amerikkalaisesta Hair-hippimusikaalista.
Anarkistilehti Ultran toimittaja Claes Olsson, (tummaviiksinen nuori mies vasemmassa laidassa), väittelee esiintyjien kanssa vapauden olemuksesta ja edellytyksistä.

Christian Moustgaard ja Claes Olsson Yle Teeman ohjelmassa Maanalaista menoa (Julkaistu: 23.2.2007)

Kommentit
 • Kuvataiteilija Tuula Lehtisen kukkamerimosaiikki lohduttaa ja ilahduttaa sairaalan seinässä Tukholmassa

  Sairaalaympäristössä Tuula Lehtisen kukat lohduttavat.

  Kuvataiteilija Tuula Lehtisen kuusi kerrosta kattavan kukkameriaiheinen mosaiikkiteos viestii luottamuksellisuutta. Danderydin sairaalan seinään kiinnitettyjen mosaiikkipalasten värit ja paikat määriteltiin tarkkaan etukäteen tietokoneohjelmalla. Tampereelle Finlaysonin Pikkupalatsiin ja uintikeskukseen tehdyt suuret mosaiikkityöt olivat vaativia, mutta mikään muu aikaisempi työ ei ole ollut näin haastava.

 • Keskustele tässä kasvisruoasta!

  Onko kasvisruokabuumi tulossa?

  Ruoka on paitsi välttämättömyys, myös asia, joka herättää välillä voimakkaitakin tunteita. Kasvisten syöminen lisääntyy – ja Pellervon taloustutkimus ennakoi, että lihan kokonaiskulutus on kääntymässä laskuun tänä vuonna. Joko voidaan puhua kasvisruokabuumista? Millaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa nähdään kasvisbisneksessä?

 • Arto Rastas - keittiömestari, joka ei osannut sanoa ei

  Kun rovaniemeläispojasta mm-kokki tuli.

  Keittiömestari, ravintoloitsija Arto Rastas piirsi aikoinaan itselleen aikajanan siitä miten hänen uransa pitäisi edetä kunnes hän täyttää 40 vuotta. Nyt 40-vuotiaana katsoessaan taaksepäin 25-vuotista uraansa hän toteaa, että se on mennyt lähes suunnitelman mukaan - vahingossa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Kuvataiteilija Tuula Lehtisen kukkamerimosaiikki lohduttaa ja ilahduttaa sairaalan seinässä Tukholmassa

  Sairaalaympäristössä Tuula Lehtisen kukat lohduttavat.

  Kuvataiteilija Tuula Lehtisen kuusi kerrosta kattavan kukkameriaiheinen mosaiikkiteos viestii luottamuksellisuutta. Danderydin sairaalan seinään kiinnitettyjen mosaiikkipalasten värit ja paikat määriteltiin tarkkaan etukäteen tietokoneohjelmalla. Tampereelle Finlaysonin Pikkupalatsiin ja uintikeskukseen tehdyt suuret mosaiikkityöt olivat vaativia, mutta mikään muu aikaisempi työ ei ole ollut näin haastava.

 • Toivo runoa, jolla muutetaan maailmaa

  Mikä on sinun runotoiveesi?

  Tämän runon haluaisin kuulla -lähetys nostaa liput liehumaan ja banderollit hulmuamaan. Nyt toivotaan runoja, joilla muutetaan maailmaa! Runo katsoo tulevaisuuteen. Se voi ottaa kantaa, muuttaa maailman kauniimmaksi, hauskemmaksi tai ymmärrettävämmäksi. Millä runolla sinä haluaisit maailmaa muuttaa? Lähetyksen vieraana on rap-artisti Paleface.

 • Keskustele tässä kasvisruoasta!

  Onko kasvisruokabuumi tulossa?

  Ruoka on paitsi välttämättömyys, myös asia, joka herättää välillä voimakkaitakin tunteita. Kasvisten syöminen lisääntyy – ja Pellervon taloustutkimus ennakoi, että lihan kokonaiskulutus on kääntymässä laskuun tänä vuonna. Joko voidaan puhua kasvisruokabuumista? Millaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa nähdään kasvisbisneksessä?

 • Arto Rastas - keittiömestari, joka ei osannut sanoa ei

  Kun rovaniemeläispojasta mm-kokki tuli.

  Keittiömestari, ravintoloitsija Arto Rastas piirsi aikoinaan itselleen aikajanan siitä miten hänen uransa pitäisi edetä kunnes hän täyttää 40 vuotta. Nyt 40-vuotiaana katsoessaan taaksepäin 25-vuotista uraansa hän toteaa, että se on mennyt lähes suunnitelman mukaan - vahingossa.

 • Keskustele tässä paremmista työtavoista

  Mistä järkeä töihin?

  Milloin viimeksi olet pysähtynyt pohtimaan, miten teet työtäsi? Oikein jaksottamalla ja suunnittelemalla tietotyötä tekevä voi nujertaa kiireen ja koheltamisen. Miten järkeä töihin ja niiden tekemiseen saadaan? Valmentaja Sami Paju ja psykologian tohtori Tapani Riekki Filosofian Akatemiasta kertovat sen tässä ohjelmassa.

 • Nukketeatteritaiteilija Aapo Repo: Nuket tekevät tarinasta uskottavan

  Nukenrakentaja ajattelee aina kolmiulotteisesti.

  Mikkeliläinen nukketeatteritaiteilija Aapo Repo tekee perustamansa nukketeatteri Reaktorin kanssa parhaillaan kansainvälistä uraa. Viime vuosina yhteistyö tanskalais-irlantilaisen Teater Refleksionin kanssa on avannut ovia maailmalla. Aapo Revolle tarinan kertominen nukeilla antaa esitykselle lisää uskottavuutta.

 • Huvittavat ja ihanat isät – mokaileeko iskäsi yhtä hauskasti?

  Suosikkipodcastin isämokat: Onnittele isää huumorilla!

  Löytyikö isän puhelimesta arkaluontoisia kuvia äidistä? Sujahtiko iskän päähän hattu, joka ei ollutkaan oikeasti päähine? Kuulostaako tutulta, eli mokaileeko oma rakas isäsikin hassusti? Suosittu Kaverin puolesta kyselen -podcast teki isänpäivän kunniaksi spesiaalijakson, ja tässä Anna Karhunen ja Tiia Rantanen jakavat kavereiden hauskimmat isämokat. Kuuntele ja lue – naurutakuu!

 • Keskustele tässä asumistuesta!

  Asumistuki paisuu

  Suomessa maksettiin asumistukea viime vuonna ennätykselliset 2,1 miljardia euroa. ' Onko tuki välttämättömyys vai valuuko se vuokranantajien taskuun? Vieraina tietokirjailija, kolumnisti Osmo Soininvaara ja Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsola.

 • Ankaraa bailausta, kovaa harjoittelua ja seksuaalista ahdistelua – Raakel Lignell oli Berliinissä kun muuri murtui ja oli vähällä itsekin romahtaa

  Viulisti Raakel Lignell oli Berliinissä kun muuri murtui.

  Berliini oli kylmän sodan pääkaupunki. Kahtia jaettua Eurooppaa symbolisoinut Berliinin muuri oli myös konkreettinen raja-aita idän ja lännen välillä. Muurin ja kapean rajavyöhykkeen erottamat ihmiset elivät täysin erilaisissa maailmoissa, vain muutaman sadan metrin päässä päässä toisistaan.

 • Vankilaan vai rantalomalle? Millainen kansalainen olisit ollut DDR:ssä?

  Mitä Stasi olisi ajatellut sinusta?

  Mitä Stasi olisi ajatellut sinusta? DDR oli valtio, jossa tavallinen kansalainen ei saanut muuttaa ulkomaille, ei lukea länsimaisia sanomalehtiä, ei valita vapaasti koulutustaan eikä työpaikkaansa, eikä kritisoida johtajia ilman vankilan uhkaa. Turvallisuuspalvelu Stasi seurasi ja keräsi tietoja käytännössä kaikista Saksan demokraattisen tasavallan kansalaisista.

 • Keskustele tässä kuntien taloudesta

  Miksi kuntien talous sakkaa?

  Yt-neuvotteluja käydään kymmenissä kunnissa ympäri maata. Tänä vuonna lähes kaikkien kuntien talous on hyytymässä miinukselle. Miksi? Studiossa Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio ja konsultti Eero Laesterä. Ääneen pääsevät myös Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä ja Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari.