Hyppää pääsisältöön

Mahtavat Ambersonit

Kuva elokuvasta Mahtavat Ambersonit
Kuva elokuvasta Mahtavat Ambersonit mahtavat ambersonit

Orson Wellesin klassikko köyhtyvästä mahtisuvusta, jonka on vaikea sopeutua aikakausien muutoksiin.

Teeman Orson Welles –kokonaisuus käynnistyi lauantain teemaillassa Wellesistä kertovalla dokumentilla sekä hänen esikoiselokuvallaan Citizen Kane (1941). Sunnuntain Kino Klassikko jatkaa välittömästi Wellesin toisella ohjaustyöllä Mahtavat Ambersonit (The Magnificent Ambersons, 1942), jota jotkut kriitikot ovat pitäneet jopa Citizen Kanea parempana elokuvana – melkoinen saavutus, kun Kane on useasti valittu maailman parhaaksi elokuvaksi.

Voidaan myös kysyä, millainen saavutus Mahtavat Ambersonit olisi ollut, jos se olisi julkaistu Wellesin suunnittelemassa muodossa. Citizen Kanen kokemasta ylistyksestä ja yhdeksästä Oscar-ehdokkuudesta huolimatta RKO-studio oli menettänyt siinä paljon rahaa, ja Wellesin raakakopio Ambersoneista antoi ymmärtää, että studiolla oli nyt käsissään toinen taloudellinen floppi. Niinpä kun Welles lähti Brasiliaan tekemään dokumenttielokuvaa, RKO lyhensi elokuvaa 45 minuutilla ja lisäsi siihen muiden kuvaamia uusia kohtauksia, kuten sovinnaisen ”happy endin”. Wellesin alkuperäisversion taso jää ikuiseksi arvoitukseksi, sillä kaikki pois leikatut kohtaukset ovat tuhoutuneet.

Mahtavat Ambersonit perustuu Booth Tarkingtonin Pulitzer-palkkittuun romaaniin ja kertoo vauraan Ambersonin suvun vaiheista 1800–1900-lukujen taitteessa. Perheen omaisuus ja valta alkavat hiljalleen murentua kun uusi teollinen aikakausi saavuttaa myös etelän osavaltiot.

Citizen Kanen esittelemät uudet kerrontatavat ja Wellesin oivaltava ihmis- ja yhteiskuntanäkemys ovat Ambersoneissa hioutuneet entisestään. Kuvaajaksi on vaihtunut Stanley Cortez, jonka kuvallinen näkemys on Kaneen verrattuna seestyneempi ja vähemmän rönsyilevä. Silti, tai ehkäpä juuri sen vuoksi, Ambersonit nähdään usein ”menetettynä mestariteoksena” Kanen varjossa.

Wellesin uralle sillä oli negatiivinen vaikutus. ”Ihmelapsi” oli nyt tehnyt kaksi kiitettyä mutta kallista taloudellista floppia ja oli jo jälkimmäisen yhteydessä menettänyt määräysvaltansa omiin elokuviinsa. Jatkossa Welles joutui työskentelemään yhä useammin Euroopassa ja haalimaan rahoitusta kaikenkarvaisilla näyttelijätehtävillä kymmenissä ja taas kymmenissä elokuvissa.
Yksityiselämässä tuntui aluksi menevän paremmin kun Welles vuonna 1943 meni naimisiin filmitähti Rita Hayworthin kanssa. Mutta kun Welles ja Hayworth vuonna 1947 alkoivat tehdä yhteistä elokuvaa Nainen Shanghaissa – ensi viikon Kino Klassikkoa – oli tämäkin liitto jo käytännössä kariutunut ja vain virallisia eropapereita vailla.

(Esittelyteksti: Vesa Nykänen)

 • Mahtavat Ambersonit (The Magnificent Ambersons, USA 1942). 89 min. Ohjaus: Orson Welles. Pääosissa: Joseph Cotten, Dolores Costello, Anne Baxter ja Tim Holt.
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema