Hyppää pääsisältöön

Newyorkilaisten ikämiesten rakkautta

Alfred Molina ja John Lithgow.
Alfred Molina ja John Lithgow elokuvassa Love is strange. Alfred Molina ja John Lithgow. love is strange

Melkein 40 vuotta yhdessä elänyt miespari avioituu, mutta joutuu pian erilleen. Yle Radio 1:n Filmiryhmässä Love Is Strange -elokuvasta keskustelevat toimittaja Anna Tuluston kanssa kuvataiteilija Paavo Halonen ja tietokirjailija Antti Kauppinen.

Ben ja George ovat newyorkilainen ikääntynyt miespari, Love Is Strange -elokuvan päähenkilöt. New Yorkin vuonna 2011 voimaan astuneen parisuhdelain takia melkein 40 vuotta yhdessä elänyt pariskunta avioituu, mutta joutuu pian toisistaan erilleen. Elokuva on kuvaus paitsi rakkaudesta, myös vanhuudesta ja asunnottomuudesta. Filmiryhmässä elokuvasta keskustelevat Anna Tuluston kanssa kuvataiteilija Paavo Halonen ja tietokirjailija Antti Kauppinen.

Ira Sachsin vuonna 2014 valmistunut elokuva Love Is Strange esitettiin viime syksynä Helsingin Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla. Elokuva palaa Helsingissä Orionin ohjelmistoon toukokuussa kuukauden elokuvana. Kuukauden elokuva -sarja esittelee uutta kansainvälisesti huomioitua elokuvaa, joka on Suomessa jäänyt vaille teatterilevitystä.

Love Is Strange -elokuvan pääosissa näyttelevät John Lithgow ja Alfred Molina. Lithgow muistetaan esimerkiksi roolistaan tv-sarjassa Kolmas kivi auringosta, Molina taas oli paha tohtori Mustekala Spiderman 2 -elokuvassa. Miehet ovat myös tosielämän ystäviä, joskaan eivät pariskunta.

Love Is Strangen henkilögalleria on kiinnostava: ihmisiä on paljon, ja elokuvaa katsoessa voikin pohtia, kuka tarinan todellinen keskushenkilö on. Onko hän John Lithgow'n näyttelemän Benin sukulaispoika Joey, jota Charlie Tahan hienosti tulkitsee? Joeyn äidin roolin näyttelee Marisa Tomei.

Love Is Strange on elokuva myös New Yorkin ystävälle. Maisemat ovat kauniita, mutta elokuva tuo myös esille liberaalin kaupungin kääntöpuolen kuvatessa tilannetta, johon homopariskunta joutuu.

Love Is Strange sai ensi-iltansa vuonna 2014 Sundancen ja Berliinin festivaaleilla.

Elokuvan ohjaaja Ira Sachs on syntynyt vuonna 1965. Hän aloitti ohjaajan uransa 1990-luvun puolivälissä ja on ohjannut viisi pitkää elokuvaa. Love Is Strange on Sachsille ja toiselle käsikirjoittajalle Mauricio Zachariasille tärkeä virstanpylväs. He pääsivät työskentelemään tunnettujen näyttelijöiden kanssa. Vuonna 2012 Sachsin omaelämäkerrallinen elokuva Keep the Light On sai Berliinin elokuvajuhlilla parhaan homo- tai lesboelokuvan Teddy-palkinnon.

Ira Sachs elää New Yorkissa taiteilijamiehensä, kahden lapsensa, lasten äidin ja välillä myös kyläilemään asettuvien läheisten kanssa. ”Pikemminkin kuin epätavalliselta tämä tapa elää tuntuu orgaaniselta”, on ohjaaja sanonut.

Love Is Strange on paitsi elokuvaa myös musiikkia. Sen musiikillinen tukiranka perustuu Frédéric Chopinin tunnetuille teoksille, mutta kuullaan siinä myös Beethovenia ja modernimpaa musikkia.

Yksi elokuvan musiikkihetkistä on John Lithgow'n ja Alfred Molinan duetto.

Filmiryhmää varten Love Is Strange -elokuvan katsoivat kuvataiteilija Paavo Halonen ja tietokirjailija Antti Kauppinen, jotka ovat myös pariskunta. He eivät nähneet elokuvaa niinkään homoseksuaalisuuden kuvauksena, vaan lempeänä ja hieman melankolisena tarinana yksinäisyydestä. Miesten välistä parisuhdetta elokuva kuvaa paineettomasti, osana normaalia arkea. Elokuva kirvoittaa ennen kaikkea ajattelemaan yhteisön ja yhteiskunnan välittämistä ja vanhuutta.

Love Is Strange -elokuvan voi nähdä Helsingissä 9.5.-11.6. elokuvateatteri Orionissa kuudessa eri näytöksessä.

Sukupuolen moninaisuuden ja seksuaalisuuden teemoja käsitellään myös toukokuussa Helsinki Pride -sarjassa Orionissa.

Filmiryhmä: Rakkautta, murhetta ja vanhoja miehiä. Yle Radio 1 torstaina 30.4. klo 17.20-18.00, uusinta tiistaina 5.5. klo 21.15 sekä Areenassa.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Lisää tilaa ajattelulle!

  Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin.

  Sana jooga on sanskriitin kieltä ja se tarkoittaa ihmisen ja kaikkeuden välistä yhteyttä. Muinaisen Intian joogit opettivat, että ihmisen kehon, tietoisuuden ja hengityksen välillä on yhteys. Joogaa harjoittamalla he pyrkivät tasapainoon: syvään keskittyneeseen tilaan, joka rauhoittaa kehon ja mielen. Musiikki on myös ollut keino etsiä sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Musiikilla ja mietiskelyllä on pitkä yhteinen historia. Eikä ole mikään ihme, että musiikki ja jooga ovat kohdanneet monella taholla. Tapani Rinne tekee musiikkia, joka rauhoittaa ja antaa tilaa ajattelulle. Musiikkia, joka hengittää joogan tahtiin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri