Hyppää pääsisältöön

Olipa kerran unelma

Kaksi vuotta sitten ystäväni alkoi suunnitella elokuvaansa, joka mukaili hiukan Sergio Leonen kuuluisaa Huuliharppukostaja-elokuvaa (Once Upon a Time in the West).

Kun ystäväni etsi kuvauspaikkoja elokuvaansa, hän törmäsi espanjalaiseen kylään, jossa myös alkuperäistä esikuvaa on kuvattu. Pieni, upea kylä Etelä-Espanjassa nimeltään Tabernas.

Kylä eli elokuvaa

Kylän koko elämä pyöri elokuvien ympärillä: pari paikallista studiota osallistui aikoinaan satoihin filmeihin, jokainen kylässä asuva työskenteli elokuvien parissa, jotkut kirvesmiehinä, jotkut auttoivat kulisseissa ja jotkut jopa näyttelivät pikkurooleissa. Kylä joka eli elokuvaa.

Lista kylässä ja sen ympäristössä kuvatuista elokuvista on komea: Arabian Lawrence (Lawrence of Arabia), Huuliharppukostaja, Hyvät, pahat ja rumat (The Good, the Bad and the Ugly), Conan barbaari (Conan the barbarian) ja Indiana Jones –elokuvia. Suuri osa spaghetti-westerneistä on tehty siellä.

Mutta 90-luvun lopussa kaikki loppui. Länkkärit loppuivat, genre oli ratsastettu loppuun. Ja kylä menetti rahavirtansa.

Vaikka kylässä ei enää kuvattu elokuvia, muistot loistonajasta eli ihmisten mielissä – ja tarina noista vuosista elivät ja paisuivat.

Siinä vaiheessa me astuimme kuvaan ja kylään.

Elokuva unelmista

Ystäväni päätti kuvata oman elokuvansa täällä. Hän valitsi mukaan tähtinäyttelijän, joka eli kylässä jo Huuliharppukostaja-elokuvan (Once Upon a Time in the West) aikaan.

Minä itse päätin tehdä dokumenttielokuvan näistä unelmista – varsinkin siitä unelmasta kun kyläläiset toivovat vanhojen hyvien aikojen palaavan elämäänsä.

Päätin tehdä dokumenttielokuvan siitä unelmasta kun kyläläiset toivovat vanhojen hyvien aikojen palaavan elämäänsä.

Löysin paljon mielenkiintoisia ihmisiä dokumenttiin ystäväni koekuvausten ja itse kuvausten aikana. Yksi heistä on Pepe Fonda, joka on varma siitä, että hän on Henry Fondan poika. Päivämäärät eivät täsmää, mutta Pepe on itse vakuuttunut tarinastaan ja on kääntänyt monen muunkin uskomaan tarinaan kuuluisasta “isästään”.

Kylässä oli myös Lawrence, intiaani, jonka isä muutti Englannista Amerikkaan. Nyt Lawrence on muuttanut Tabernasiin, koska hän haluaa toteuttaa unelmansa elokuvabisneksessä.

Omiin kuviini päätyi myös romanialaiset tanssijat, jotka olivat töissä vanhoilla studioilla, mutta ansaitsivat elantonsa huvipuistossa tanssimalla.

Dokumentissa unelmat heräävät eloon, kun huhu filmitähti Claudia Cardinalen paluusta leviää. Asukkaat toivovat unelmien kestävän hieman pidempään.

Tonislav Hristov
Unelmien kulisseissa -dokumentin ohjaaja

Tonislav Hristov on tunnettu mm. aikaisemmista dokumenttielokuvistaan Rakkauden insinöörit 2014, Soul Food Stories 2013 ja Sinkkuelämän säännöt 2010

Artikkeli liittyy TV1:ssä maanantaina 4.5.2015 klo 21.30 esitettävään Dokumenttiprojektiin Unelmien kulisseissa.

Aiheesta muualla:
Dokumenttiprojekti: Unelmien kulisseissa

Unelmien kulisseissa Yle Areenassa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua