Hyppää pääsisältöön

Onnettomuus ei katso ammattitaitoa

Jonna Aaltonen
Jonna Aaltonen tietää, että onnettomuus ei kysy ammattitaitoa. Jonna Aaltonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Jonna Aaltonen on ratsastanut koko elämänsä ja valmentautunut maailman huippuratsastajien silmien alla. Rautainen ammattitaito ja lukemattomat satulassa vietetyt tunnit eivät kuitenkaan estäneet Jonnan ratsastamaa hevosta kaatumasta joulukuussa 2010.

Hevosen kaviot
Hevosen kaviot Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

- Ratsastin loppuraveja ja kyseessä oli varmasti päivän kiltein hevonen. Hevonen kompastui ja kaatui. Sen jälkeen en muista mitä tapahtui.
Jonna kertaa tapahtumia

Jonna pääsi viikonlopun jälkeen pois sairaalasta, mutta päänsäryt ja voimakas huimaus veivät hänet nopeasti takaisin sairaalapetiin. Jonnalla todettiin lievä aivoverenvuoto, josta hän kuitenkin toipui takaisin satulaan. Jokin aika ensimmäisen onnettomuuden jälkeen Jonnan ratsastama hevonen säikähti ukkosmyrskyä, hyppäsi pystyyn ja kaatui.

Jonnan kypärä halkesi moneen osaan ja seuraavat päivät sairaalassa pyyhkiytyivät mielestä. Diagnoosina oli jälleen lievä aivoverenvuoto ja aivovamma. Sulkiessaan silmät Jonna menetti jatkuvasti tasapainonsa ja neurologit pelkäsivät hänen kärsivän kroonisesta päänsärystä lopun elämänsä.

Taitava kiropraktikko onnistui kuitenkin saamaan Jonnan kivun kuriin erilaisilla harjoitteilla. Nykyään Jonnan ei tarvitse käyttää kivunestolääkitystä ja hän voi edelleen ratsastaa ja valmentaa.

- Mahdotonta sanoa mitä olisi tapahtunut, jos minulla ei olisi ollut kypärää,
Jonna sanoo.

Kypärä päässä kouluradallakin

Jonna Aaltonen
Jonna Aaltonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Jonnan ratsastama Anouk on nyt 19-vuotias. Yhdessä ratsukko on selvittänyt tiensä mm. Pikkukierroksen finaaliin.

Jonna Aaltonen
Jonna Aaltonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Jonnaa hoitaneet lääkärit ovat kieltäneet häntä ratsastamasta edes kisoissa silinteri päässä, mutta Jonnaa ei onneksi tarvitse käskeä käyttämään kypärää. Hänen mielestään kypärä on osa ratsastusasua samaan tapaan kuin hanskat ja saappaatkin.

- Ei riitä että ajattelee että tää on niin kiltti hevonen, että tää ei heitä mua selästään. Ei varmaan heitä, mutta se hevonen voi silti kaatua,
Jonna muistuttaa.

Jonna on omalla esimerkillään saanut kypärän monen muun kypärää käyttämättömän päähän. Moni kypärää käyttämätön ammattilainen on Jonnan tapaturmista kuultuaan ymmärtänyt, että vahinko voi sattua kenelle tahansa, jopa sille todella taitavalle ratsastajalle.

Jonna uskoo, että valmentajat ja hevosammattilaiset ovat avainasemassa kypäränkäytön suhteen. Kun ratsastuksenopettaja ostaa siniset ratsastushousut, on kaikilla tallilla samanlaiset jo seuraavalla viikolla. Sama pätee kypäränkäyttöön. Jonnan mielestä kypärättömiä kuvia ei tulisi julkaista sosiaalisessa mediassa tai alan medioissa.

- Fiksut käyttävät kypärää, vaikka vain esimerkin takia. Jos ei välitä omasta terveydestään, voisi välittää niiden mallia ottavien nuorten terveydestä.

Mahdottomana Jonna ei myöskään näe vaihtoehtoa, että kypäränkäyttö olisi kaikille pakollista.

Taitavankin ratsastajan hevonen voi kaatua

Jonna Aaltonen
Jonna Aaltonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kypärättä ratsastavien toiminnan saa ja pitääkin kyseenalaistaa. Jonna neuvoo kysymään kypärättä ratsastavalta ystävällisesti, onko hänellä jokin ajatus tekojensa taustalla. Jonnan on itse mahdotonta keksiä ainuttakaan syytä, miksi kypärää ei käyttäisi.

- Ei se riitä vastaukseski, että mä oon taitava. Taitavankin ratsastajan hevonen voi kaatua. Että eikö se riitä mitä mulle on käynyt? Pitääkö kaivaa verta nenästä?
Jonna lisää hymähtäen.

#järkipäässä

Kuvat: Emmi Kähkönen

Jonna Aaltonen
Jonna Aaltonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.