Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Särmää vai koristelua - Tuula Isohanni kätilöi taidetta rakennushankkeisiin

Arabianranta
Arabianranta alkaa olla valmis. Miten taide teki asumisesta parempaa. Tuula Isohanni taiteilija Robert Wilsonin suunnittelmassa Tapio Wirkkalan puistossa. Arabianranta Kuva: Minna Joenniemi tuula isohanni

Jos satsaa kerrostalon rakennuskustannuksista prosentin taiteeseen, mitä sillä saa? Tuleeko Aalto-yliopistosta huipumpi, jos sen kampusta kehittää taidekordinaattori? Nyt on luvassa #arkkitehtuurimatka taidekordinaattori Tuula Isohannin kanssa Helsingin Arabianrantaan sekä hänen uusimmalle työmaalleen Espoon Otaniemeen.

- Parhaimmillaan taide tuo särmää rakennettuun ympäristöön, pahimillaan se on koristelua.

Näin sanoo Tuula Isohanni, joka on eräänlainen prosenttitaiteen ensimmäinen kätilö Suomessa. Itse hän kuvailee pioneerityötään taidekordinaattorina Helsingin Arabianrannassa tien siloittamiseksi taiteelle. Taidekoordinaattori on se, joka tulkkaa arkkitehdin, rakennuttajan, taiteilijan ja kaupungin toiveita taidehankkeessa.

Klikkaa tästä, niin löydät Arabianrannan teokset.

Arabianranta
Etsi kuvasta takka, valaisimia, pyörivät kivet. Tapio Wirkkalan puisto on kuin olohuone ulkona. Suunnittelija on amerikkalainen taiteilija, lavastaja ja arkkitehti Robert Wilson. Puisto on Helsingin taidemuseon julkinen teos. Arabianranta Kuva: Minna Joenniemi tuula isohanni

- Tässä on pitänyt käydä verotoimistossa taiteilijan kanssa, järjestää varastotiloja, kirjoittaa sopimuksia. Pitää tuntea materiaalit, tietää, mikä on realistista toteutta, ettei teoksen ympärille ilmesty heti aitoja. Olen oppinut lakiasioita, ekonomiaa ja ekologiaa...

Isohannin on opiskellut arkkitehdiksi, ja hän väitteli taidekordinoinnista taiteen tohtoriksi. Arabianrannan taidekoordinointi oli Taideteollisen korkeakoulun hanke. Uutta oli se, että Helsingin kaupunki oli päättänyt 2000-luvun alussa ensimmäistä kertaa Suomessa soveltaa asuinrakentamiseen prosenttiperiaatetta. Kaupunki velvoitti Arabienrannassa kerrostalojen rakennuttajat sijoittamaan 1-2 % rakennuskustannuksista taideprojektiin. Tärkeintä prosenttiprojektiessa on, että taiteilijat tuodaan mukaan suunnittelutyöhön jo aikaisessa vaiheessa. Teokset eivät ole rappukäytävien seinillä ripustettuja tauluja. Prosentilla saa enemmän aikaiseksi, vaikuttavampia, kestävämpiä tuloksia, jos teokset on suunniteltu osaksi rakennusta ja käymään vuoropuhelua arkkitehtuurin kanssa.

He sanoivat, että satsaamme enemmän kuin sen yhden prosentin. He tajusivat, että tällä saadaan myytyä hyvään hintaan asuntoja.

Isohanni korostaa, että taiteen tehtävä ei ollut Arabianrannassa vain piristää laatikkorakentamista. Taidehanke oli osa isompaa ajatusta.

- Arabianranta oli täydennysrakentamista, mutta se liittyy historiallisesti arvokkaaseen ympäristöön. Arabianranta on vanhinta Helsinkiä. Täällä on luontoa, koski, tehdashistoriaa, tarinoita. Taideteoksilla haluttiin tuoda esiin, että arvostetaan tätä ympäristöä. Kaupunki käytti miljoonia maan puhdistamiseen. Kerrostaloissa on myös katoilla yhteissaunat ja yhteispihoja. Täällä on pyritty parempaan kaupunkiasumiseen. Eli ei se taideteos ole vaan se teos, vaan se nostaa koko alueen arvostusta.

Arabianranta
Nyt kannattaa lukea tiilenpäitä. Teoksen nimi on <em>Seinät puhuvat seinät ja Kesät talvet</em>. Tekijä Kirsi Kivivirta. Arabianranta Kuva: Minna Joenniemi tuula isohanni

Arabianrannassa toteutettiin 87 taiteilijan teoksia asuinrakennuksiin ja julkisiin tiloihin. Sen seurauksena muualla Suomessa on useisiin uusiin asuinalueisiin liitetty taidehankkeita. On Kuopion Taidekaava, Tampereen Vuores, Joensuun Penttilänranta, Vantaan Leinelä sekä Helsingissä Kalasatama ja Kruunuvuorenranta. Viikkiin on ilmestynyt asuinympäristöön teoksia, ilman, että kaupunki on sitä kaavassa vaatinut. Miina Äkkijyrkän peltilehmäveistos katsoo piharakennuksen katolta pellolle.

- Kun aloitin mun piti kääntää rakennuttajien pää. He pelkäsivät, että he rakentavat asuntoja ja ihmiset sanovat, että en mä osta tota, kun toi taide ei miellytä mua. Samalla tavalla kuin joku maisema ei miellytä. Sitten kun he huomasivat, että asukkaat todella ottivat taideteokset omakseen. He sanoivat, että satsaamme enemmän kuin sen yhden prosentin. He tajusivat, että tällä saadaan myytyä hyvään hintaan asuntoja.

- Mutta jos halutaan rakentaa halvalla jonnekin pellolle niin että rakennukset on ajateltu kestämään 20-30 vuotta, ei niihin silloin kannata tuoda taidetta. Silloin kannattaa käyttää se prosentti siihen, että asunnoissa olisi jotain muuta laadukasta: puulattia, hienompi keittiö tai poreallas.

Otaniemi
Tuula Isohanni aloitti taidekordinoinnin Otaniemessä tekemällä kävelyjä ja kartan. Esittelemällä alueen. Otaniemi Kuva: Minna Joenniemi tuula isohanni

Kohti huippuyliopistoa - taiteella Aaltoa päin

Nämä Aallon suunnittelemat tilat on jotenkin pyhiä. Kun tulin tänne niin minulle sanottiin, että ei sinulla ole mitään mahdollisuutta ripustaa tänne mitään.

Ensimmäinen teos on paikallaan Alvar ja Elissa Aallon suunnittelemassa päärakennuksessa. Se on opiskelijatyö. Ja sen ripustaminen on pieni vallankumous.

- Nämä Aallon suunnittelemat tilat on jotenkin pyhiä. Kun tulin tänne niin minulle sanottiin, että ei sinulla ole mitään mahdollisuutta ripustaa tänne mitään.

Mutta kun keskustelut avattiin Alvar Aalto -säätiön kanssa, niin joustoa löytyi. Säätiö puolisi sitä, että tulevaisuus näkyy talossa. Kiipeilijät ripustivat teoksen huomaamattomasti kattoon. Taideprojekti muuttaa tottuja tapoja.

- Mulle sanottiin, että mitään ei voi tehdä. Se on lamaannuttavaa. Se on murrettu nyt. Tänne on tuotu opiskelijatyö kaikkein pyhimpään paikkaan.

Innotorus
Innotorus. Taidepuhetta aaltolaisittain: teos on tensegrity rakenteinen. Se merkitsee, että puristus ja vetojännitys ovat tasapainossa, muodostaen illuusion irrallaan toisistaan kelluvista putkista. Teoksen tekijät ovat opiskelijat Otso Helenius (ARTS), Jesper Jokilehto (ARTS), Eero Kaarlehto (ENG), Juha-Matti Lappalainen (ARTS) ja Pekka Lehtelä (SCI). Innotorus Kuva: Mikko Raskinen Aalto-yliopisto tuula isohanni

Lue lisää

Prosenttitaide unohtui taantumassa – läänintaiteilija haluaa taiteen takaisin rakentamiseen

Prosenttitaidetta Helsingin kaupunginmuseon sivulta (hakusana prosentti)

Prosenttitaidetta Oulussa, jossa prosenttiperiaate otettiin käyttöön jo 60-luvulla.

Prosenttitaidetta Salossa

Vantaan Leinelän kaupunginosan taidesuunnitelma

Tampereen Vuoreksen kaupunginosan taideteokset

Joensuun Penttilänranta, jossa on kerätty rakentajien käyttöön taiteilijapankki.

Ympäristötaiteen seura

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri