Hyppää pääsisältöön

Tattarisuon mysteeri tihkui mustaa magiaa

Irtokäsi kiven päällä Tattarisuon lähteellä
Malmilla sijaitsevan Tattarisuon lähteestä löydettiin elokuussa 1931 ihmisten ruumiinosia. Irtokäsi kiven päällä Tattarisuon lähteellä Kuva: Museovirasto rituaalit

Suomen yksi rikoshistorian erikoisimmista tapahtumista on Tattarisuon ruumiinsilpomisjuttu. Ulkomaita myöten kohua herättäneestä okkulttisesta rituaalirikoksesta ehdittiin syyttää vapaamuurareita ja ruusu-ristiläisiä, ennen kuin tutkimusten edettyä poliisi pääsi oikeiden rikoksentekijöiden jäljille.

Vuonna 1981 tehdyssä Olli-Pekka Ihamäen haastattelussa tapahtumia muistelee tapausta tutkinut tuolloinen rikospoliisin murharyhmän ylietsivä Ivar Hedman.

Tattarisuon karmiva löytö tehtiin sattumalta. Syyskuussa vuonna 1931 autonkuljettaja Väinö Toivonen pysähtyi juomaan Tattarisuolla sijainneesta kirkasvetisestä lähteestä. Kumartuessa juomaan, hän näki vedessä kelluvan sormen. Kaverinsa kanssa pysähtynyt Toivonen tarkasteli tovin ympäristöä ja löysi lisää irtonaisia ruumiinkappaleita. Löytö kauhistutti ja sai kauhun valtaan koko maan.

Tattarisuon arvoitus selviää. Johtavatko jäljet sylttytehtaalle?

Tapauksen alkuvaiheessa sanomalehdet syyttivät tökerösti silpomisista Harjun ruumishuoneen vahtimestaria Johan Elias Saarenheimoa, joka todettiin myöhemmin syyttömäksi. Isänmaallisen kansanliikkeen julkaisema Ajan Sana -lehti julkaisi Saarenheimon pidätyksen jälkeen otsikon: "Tattarisuon arvoitus selviää. Johtavatko jäljet sylttytehtaalle?" Saarenheimon tiedettiin nimittäin usein vierailleen Helsingissä sijaitsevassa liikkeessä, jossa valmistettiin lihasylttyä ja makkaratuotteita. Tästä otsikosta juontuu myös suomen kielen sanonta.

Asian selvittäminen kesti toista vuotta, kunnes poliisi pääsi yleisövihjeiden ja erilaisten selvitysten avulla erään erikoisen ihmisjoukkion jäljille. Kolmesta miehestä ja kolmesta naisesta koostuneen noitapiirin johtaja oli Vilho "Noita" Kallio, jota kutsuttiin myös "Kuoleman ajomieheksi". Muita piiriin kuuluneita olivat Ida Widen, Ville Saari, Hilda Friman, Johan Hedman sekä Hilma Sundberg.

Heidän hautarauhaa häpäisseissä okkulttisissa rituaalimenoissa silvottiin Malmin hautausmaan avoimeksi jätetyissä linjahaudoissa olleita ruumiita. Tämän jälkeen mustaa magiaa harjoittanut porukka piilotti irtileikatut jäsenet hautausmaan lähellä sijaitsevaan "pyhään lähteeseen", uskoen sieltä löytyvän aarteen. Rituaaleihin kuului myös loitsujen lukeminen Mustasta raamatusta. "Kyllä heissä oli suuri poikkeus tavallisiin ihmisiin", muistelee heidän kohtaamistaan Ivar Hedman.

Kommentit