Hyppää pääsisältöön

Tattarisuon mysteeri tihkui mustaa magiaa

Suomen yksi rikoshistorian erikoisimmista tapahtumista on Tattarisuon ruumiinsilpomisjuttu. Ulkomaita myöten kohua herättäneestä okkulttisesta rituaalirikoksesta ehdittiin syyttää vapaamuurareita ja ruusu-ristiläisiä, ennen kuin tutkimusten edettyä poliisi pääsi oikeiden rikoksentekijöiden jäljille.

Vuonna 1981 tehdyssä Olli-Pekka Ihamäen haastattelussa tapahtumia muistelee tapausta tutkinut tuolloinen rikospoliisin murharyhmän ylietsivä Ivar Hedman.

Tattarisuon karmiva löytö tehtiin sattumalta. Syyskuussa vuonna 1931 autonkuljettaja Väinö Toivonen pysähtyi juomaan Tattarisuolla sijainneesta kirkasvetisestä lähteestä. Kumartuessa juomaan, hän näki vedessä kelluvan sormen. Kaverinsa kanssa pysähtynyt Toivonen tarkasteli tovin ympäristöä ja löysi lisää irtonaisia ruumiinkappaleita. Löytö kauhistutti ja sai kauhun valtaan koko maan.

Tattarisuon arvoitus selviää. Johtavatko jäljet sylttytehtaalle?

Tapauksen alkuvaiheessa sanomalehdet syyttivät tökerösti silpomisista Harjun ruumishuoneen vahtimestaria Johan Elias Saarenheimoa, joka todettiin myöhemmin syyttömäksi. Isänmaallisen kansanliikkeen julkaisema Ajan Sana -lehti julkaisi Saarenheimon pidätyksen jälkeen otsikon: "Tattarisuon arvoitus selviää. Johtavatko jäljet sylttytehtaalle?" Saarenheimon tiedettiin nimittäin usein vierailleen Helsingissä sijaitsevassa liikkeessä, jossa valmistettiin lihasylttyä ja makkaratuotteita. Tästä otsikosta juontuu myös suomen kielen sanonta.

Asian selvittäminen kesti toista vuotta, kunnes poliisi pääsi yleisövihjeiden ja erilaisten selvitysten avulla erään erikoisen ihmisjoukkion jäljille. Kolmesta miehestä ja kolmesta naisesta koostuneen noitapiirin johtaja oli Vilho "Noita" Kallio, jota kutsuttiin myös "Kuoleman ajomieheksi". Muita piiriin kuuluneita olivat Ida Widen, Ville Saari, Hilda Friman, Johan Hedman sekä Hilma Sundberg.

Heidän hautarauhaa häpäisseissä okkulttisissa rituaalimenoissa silvottiin Malmin hautausmaan avoimeksi jätetyissä linjahaudoissa olleita ruumiita. Tämän jälkeen mustaa magiaa harjoittanut porukka piilotti irtileikatut jäsenet hautausmaan lähellä sijaitsevaan "pyhään lähteeseen", uskoen sieltä löytyvän aarteen. Rituaaleihin kuului myös loitsujen lukeminen Mustasta raamatusta. "Kyllä heissä oli suuri poikkeus tavallisiin ihmisiin", muistelee heidän kohtaamistaan Ivar Hedman.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto