Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä sammakon suojelemiseksi

Sammakkomerkin pystytys
Sammakkomerkin pystytys onnistui. Markku Sipi Ylestä ja aluekonsultti Jari Aho Destia Oy:stä kättelevät. Sammakkomerkin pystytys Kuva: Yle/Tuomas Kiukas sammakot

Sammakkoeläimiä voi auttaa huolehtimalla niiden elinympäristöistä. Kehittyvät nuijapäät eivät kestä kuivumista, joten kutistuvan kutulammikon vettä voi estää haihtumasta esimerkiksi kattamalla. Myös pihalammet sopivat hyvin sammakoille.

Sammakot ovat vähentyneet viime aikoina maailmanlaajuisesti kosteikoiden häviämisen myötä. Suomessa varsinkin rupikonnakannat ovat helisemässä. Syitä hupeneviin sammakokantoihin on monia.

Lämpenevä ilmasto kuivattaa sammakoille elintärkeitä lampia ja ojia, mutta myös kemiallisilla yhdisteillä ja uv-säteilyn lisääntymisellä on osansa. Myös liikenne verottaa sammakoita, samoin rakentaminen. Elintärkeitä kosteikkoja on jäänyt ajan mittaan valtavasti rakennushankkeiden alle.

sammakko vedessä
Sammakot tarvitsevat apua sammakko vedessä Kuva: yle / Elina Toivonen sammakko

Mutta pienehköilläkin toimenpiteillä voi helpottaa sammakoiden ahdinkoa. Tässä viisi vinkkiä, mitä voit tehdä!

1. Älä koske kutuun!

Sammakot ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettuja eläimiä, kutua ei saa siirtää tai hajottaa. Opeta tämä myös lapsille.

2. Suojele kutulammikkoa!

Lisääntymispaikan voi kattaa esimerkiksi maassa lojuvilla puunrungoilla, jolloin suoran auringonpaahteen haitat vähenevät. Alkukeväästä vesistö ei saa olla liian viileä, veden pitäisi säilyä kuitenkin kutuajan loppupuolelle.

3. Estä kutulammikon kuivuminen

Kuivumista voi estää esimerkiksi varjostamalla kevyellä, maastoon sulautuvalla katteella. Muista myös lampien ympäristöt, niissä pitäisi olla suojapaikkoja, kosteutta ja ravintoa. Vain nuijapäät elävät vedessä, aikuiset sammakot ovat kesäisin maalla.

4. Lammikko auttaa

Pienelläkin maapläntillä oikeanlainen lammikko voi auttaa. Tavallinen hieman sottainen pihalampi sopii sammakoille hyvin.

5. Ilmoita havaintosi

Havaintoja tarvitaan, jotta esiintymistieto sammakoista tarkentuu.

Lupa-asiat kuntoon

Ulos luontoon -kevätseurannassa puhuttiin sammakoiden keväästä. Katsojalta saatiin havainto paikasta, jossa sammakoiden kutupaikan lävistää maantie. Havainnon mukaan autot liiskaavat huolella kutupaikalleen vaeltavia sammakoita ja koska liikennettä ei tietenkään saanut poikki, autoilijoita haluttiin varoittaa asianmukaisella liikennemerkillä. Sammakkoliikennemerkin pystyttämiseen saatiin loppujen lopuksi lupa ELY-keskuksesta määräajaksi. Lupaprosessi oli hidas.

Sammakko- ja matelijakartoituksesta:
Suuri sammakkoeläin- ja matelijakartoitus alkaa
Testaa tunnetko sammakot - ne tarvitsevat apuasi!
Näin ilmiannat luontohavaintosi
Sammakkojahdissa töissä ja vapaalla

Kommentit