Hyppää pääsisältöön

Muuttaa jotakin musiikissa... Avaruusromua 3.5.2015

Nauhakela, muokattu kuva.
Nauhakela, muokattu kuva. Kuva: YLE Kuvapalvelu muokattu kuva.

”Ihminen on koettanut tehdä kaikkia mahdollisia asioita. Ja katsokaa nyt mihin on tultu. Eikö jo olisi aika koettaa tehdä mahdottomia asioita?”

Näin kysyi jazzmuusikko Sun Ra aikoinaan, ja monet viisaat ovat toistelleet tuota ajatusta hänen jälkeensä. Eräs heistä on krautrockin veteraani Hans Joachim Irmler, legendaarisen Faust-yhtyeen johtohahmo.

Sodanjälkeinen Saksa oli nuorille muusikoille kulttuurinen tyhjiö, kuin autio maisema, josta nousi voimallinen ja outo ilmiö nimeltä krautrock. Se oli ehkä hieman epäkäytännöllinen eikä täysin yleispätevä nimitys kaikille mahdollisille kokeellisuuden ja pitkätukkaisuuden yhdistelmille, mutta jotenkin se vain vakiintui.

Krautrockin synty? Saksalainen rock vuonna 1968:

Alun perin krautrock oli haukkumanimi, mutta pian siitä tuli eräänlainen laadun tae. Jos se on krautrockia, se on kiinnostavaa. Jos se on krautrockia, se ei ainakaan ole mitään tavanomaista. Nuoret miehet Berliinistä, Kölnistä, Düsseldorfista, Hampurista ja Münchenistä ajattelivat samansuuntaisia ajatuksia ja tekivät samansuuntaista musiikkia.

Yhtyeet kuten Can, Neu, Faust, Popol Vuh, Ashra Temple, Cluster, Harmonia, Tangerine Dream ja Kraftwerk tekivät kaikki suurta kosmista musiikkia. Ja kun heiltä kysyttiin vaikutteista, mainittiin usein sekä Karlheinz Stockhausen että angloamerikkalainen psykedeelinen rock. Ja ennen kaikkea se, että kaikesta vanhasta haluttiin päästä eroon.

Jaki Liebezeitin (Can) rumpusoolo vuodelta 1970. Melkein yhdeksän minuuttia! Älkää yrittäkö tätä kotioloissa!

Vaikka kaikki krautrockin tekijät olivat 1970-luvulla jollakin tapaa outoa väkeä, kaikkein kummallisin ryhmä oli ehkä Faust. Vuonna 1973 Faust solmi levytyssopimuksen englantilaisen Virgin-levymerkin kanssa. Tehdäkseen krautrockia tunnetuksi Virgin julkaisi Faustin sekalaisista äänityksistä kootun melko avantgardistisen albumin The Faust Tapes ja päätti avantgardistisuudessaan myydä LP-levyä single-levyn hinnalla. Ja yhtäkkiä tuota kummajaista myytiin yli sata tuhatta kappaletta.

”Meillä oli tärkeitä ajatuksia”, muistelee Faustin kosketinsoittaja Hans Joachim Irmler. ”Me emme todellakaan olleet mitään muusikoita, vain muutama meistä oli ylipäätään saanut minkäänlaista musiikillista koulutusta”, hän sanoo. Tavoitteena oli tuore ja rehellinen ote instrumentteihin ja musiikkiin kokonaisuudessaan. ”Me ajattelimme, että meidän täytyy muuttaa jotakin musiikissa”, sanoo Irmler. Ja siinähän se on, krautrockin syvin olemus pähkinänkuoressa. Muuttaa jotakin musiikissa.

Faust teeveessä, dokumenttia vuodelta 1971:

AVARUUSROMUA 3.5.2015 - LÄHETYKSEN MUSIIKKI:

KLANGWART: Plateau (Transit)
KLANGWART: Passage I (Transit)
HANS JOACHIM IRMLER & JAKI LIEBEZEIT: Golden Skin (Flut)
JAKI LIEBEZEIT & HORGER MERTIN: Live Like A Bitch (Aksak)
JAKI LIEBEZEIT & HORGER MERTIN: Jackpool (Aksak)
KALANTOV: Ilta (Kalantov)
FUZZYLOGICS: Pulse-Streams (Rodach / Schlothauer / Weiser: Fuzzylogics)
GÜNTER SCHICKERT & PHAROAH CHROMIUM: Campfire - osa - (OXTLR)

Onko tämä neo-krautia? Klangwart elävänä Berghainissa Berliinissä vuonna 2010.Video by Andreas Markus.

Entä tämän suhde krautrockiin? Alan veteraani Günter Schickert livenä vuonna 2014, yhdessä Pharoah Chromiumin kanssa:

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua