Hyppää pääsisältöön

Karkin maku houkuttaa sähkötupakkaan

sähkötupakka suussa höyryää
sähkötupakka suussa höyryää Kuva: EPA sähkötupakka

Sähkötupakka on vallannut markkinoita viime vuosina huimaa vauhtia. Suomessakin se on yhä tunnetumpi tuote. Toisin kuin usein kuvitellaan, sähkötupakka ei ole lääketuote.

Vuoden 2015 Nuorten terveystapatutkimuksen alustavat tulokset kertovat, että nuorten tietoisuus sähkösavukkeista on selvästi kasvanut. Sähkösavukkeita käyttää viisi prosenttia tutkimukseen vastanneista 12–18-vuotiaista. Heistä suurin osa käyttää niitä harvemmin kuin kerran viikossa.

Noin puolet kaikista kokeilijoista on käyttänyt sähkötupakassa nikotiinipitoisia nesteitä. Yleisin syy sähkösavukekokeilulle on halu kokeilla jotain uutta. Joka viides vastaaja kertoo syyksi sen, että kaveritkin ovat alkaneet käyttää kyseisiä tuotteita.

Euroopan kuluttajatutkimuslaitoksen 2012 tutkimuksen mukaan sähkötupakka on eri maiden nuorten keskuudessa tunnetuin juuri Suomessa.

Ylilääkäri Kristiina Patja kertoo MOT:lle: "Tänne ilmeisesti kohdentuu aika paljon some-mainontaa, koska meillähän perinteisen tupakan kulutus on laskenut koko ajan, eli siinä mielessä täällä tarvitaan uusia nikotinisteja."

Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan seitsemän prosenttia on nähnyt sähkösavukemainoksia.

Lapsia ja nuoria houkutellaan sähkötupakoinnin pariin muun muassa erilaisilla karkkimauilla kuten kirsikalla tai suklaalla. Savukkeista on myös tehty houkuttelevan näköisiä. Räikeimmissä tapauksissa savukkeita koristavat esimerkiksi lasten suosimat Hello Kitty- tai Harry Potter -kuvitukset.

Suomessa tupakkalain kahdeksantoista vuoden ikäraja ei ainakaan toistaiseksi koske sähkösavukelaitteiden tai nikotiinittomien nesteiden ostoa. Uusi laki on valmisteilla.

Lohjan nuorisopalveluissa työskentelevä päihdetyöntekijä Helena Sipiläinen kommentoi: "Tupakointitilastoissa on nähty laskua varsinkin nuorten viimeiset 10–15 vuotta. Työntekijänä en kaipaisi varsinkaan sinne alle 15-vuotiaiden ikäryhmään, enkä alle 18-vuotiaidenkaan ikäryhmään, mitään sellasta tuotetta, joka madaltaa kynnystä tupakoinnin alottamiseen.”

Sähkötupakka
tupakoinnista vieroittajana

Monet ovat kertoneet päässeensä tupakoinnista eroon sähkötupakan avulla. Lääketieteellinen näyttö ei ainakaan vielä tue tätä väitettä.

Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan joka kymmenes 12-18 vuotiaista aloitti sähkösavukkeiden käytön lopettaakseen tupakoinnin. Tutkimukset eivät kuitenkaan tue sähkötupakan tehoa tupakasta vieroittajana.

Perinteisten savukkeiden ja sähkösavukkeiden rinnakkaiskäyttö on etenkin nuorten keskuudessa yleistä. Maailman terveysjärjestön tutkimuksen mukaan sähkötupakoivat nuoret käyttävät myös enemmän tavallisia savukkeita kuin ne, jotka eivät käytä minkäänlaisia tupakkatuotteita.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin mukaan sähkösavuketta käyttävät onnistuvat vierottumaan tupakasta harvemmin kuin ne, jotka eivät sitä käytä.

Duodecimin mukaan nikotiinivieroituksessa sähkötupakka toimii vastaavasti tai huonommin kuin nikotiinipurukumit ja -laastarit. Vieroitusta vaikeuttaa myös se, että sähkötupakoiden patruunoiden nikotiinipitoisuus vaihtelee suuresti.

Yhdentoista tuotteen vertailussa valmisteiden nikotiinipitoisuus vaihteli nollasta 35 mikrogrammaan nikotiinia imukertaa kohti. Sähkötupakkaa käyttävillä on havaittu yhtä voimakasta nikotiiniriippuvuutta kuin savukkeita polttavilla.

Sähkötupakkaa ei ole luokiteltu lääkeaineeksi, jotka hyväksytään markkinoille vasta, kun niiden hyötyt ja haitat on tutkittu tieteellisesti. Lääkeaineet eivät saa aiheuttaa suurempia haittoja kuin hyötyä.

Sähkötupakkatuotteet eivät kelpaa markkinoilla lääkkeeksi myöskään siksi, että ne valmistetaan valvomattomissa tuotantolaitoksissa, eivätkä ne usein sisällä pakkausselosteita.

Sähkötupakan
vaarat

Tuotteen uutuuden vuoksi pitkäaikaistutkimusta sähkösavukkeista ei ole tehty. Tuotteiden sisältämiä kemikaaleja ja niiden vaikutuksia on kuitenkin tutkittu.

Sähkötuopakkatuotteita valmistetaan tupakasta, jolloin niissä on tupakkakasvin kemikaaleja, jäännöksiä kasvintorjunta-aineista sekä raskasmetalleja.

Sähkötupakka ei sisällä häkää tai tervaa, mutta yhtenä vaarana on nesteen sisältämä propyleeniglykoli. Sitä ei suositella hengitettäväksi, ja Yhdysvaltojen kemikaalivirasto varoittaa sen haitoista hengitysteille ja silmille.

Höyrystyessään propyleeniglykoli muodostaa haitallisia aineita. Eräs niistä on propyleenioksidi, jonka kansainvälinen syöpätutkimuslaitos IARC (International Agency for Research on Cancer) on luokitellut ihmisille mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Sähkötupakan höyryn kautta keuhkoihin ja elimistöön kulkeutuu pieniä hiukkasia.

”Aineet, joita imetään vesihöyryn kautta keuhkoihin, eivät ole haitattomia. Tutkimuksissa on havaittu, että sähkösavuketta polttavan verenkierrossa näitä haitta-aineita havaitaan yhtä paljon kuin savuketta polttavalla”, Kristiina Patja sanoo.

Lähteitä:

*Juttuun lisätty seuraavat virkkeet 4.5. klo 11.15: "Monet ovat kertoneet päässeensä tupakoinnista eroon sähkötupakan avulla. Lääketieteellinen näyttö ei ainakaan vielä tue tätä väitettä."

MOT:n tupakkapaketti

Kommentit