Hyppää pääsisältöön

Raatesalmen tilalla Kuusamossa toteutetaan unelmia

Raatesalmen uusi isäntä Vesa Varpa opettelee hevosenhoitoa.
Raatesalmen uusi isäntä Vesa Varpa opettelee hevosenhoitoa. Kuva: YLE/Reetta Arvila vesa varpa

Kuten monilla muillakin, Vesa ja Mirva Varpalla oli unelma punaisesta tuvasta ja perunamaasta. Sopivaa kohdetta etsittiin vuosia ja suunnitelmat sen kuin paisuivat vuosien kuluessa. Nyt he asuttavat Kuusamon Puutteenkylässä Raatesalmen tilaa, jonka pihapiirissä on jopa kymmenen rakennusta ja pihalla kirmaa islanninhevosia.

"Tässä kävi vähän sillä tavalla, että älä mene katsomaan koiranpentua, jollet ole aikeissa ottaa koiraa", nauraa Vesa.

Etelä-Suomesta muuttaneella pariskunnalla on aikamoinen urakka tilan entisöinnissä, esimerkiksi vanha kunnalliskodin päärakennus on aika huonossa kunnossa. Mutta hiljaa hyvää tulee!

Islannin hevosia Raatteensalmen tilalla Kuusamossa.
Mirva Varpa innostui lapsuuden harrastuksestaan, islanninhevosista, uudelleen muutamia vuosia sitten ja hänellä heräsi unelma omasta vaellustallista. Tällä hetkellä Raatesalmen tilan pihapiirissä kirmaakin kahdeksan islanninhevosta ja kesällä on tarkoitus jo ottaa asiakkaita vastaan. Islannin hevosia Raatteensalmen tilalla Kuusamossa. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutteenkylä
Raateslamen tilan päärakennus.
Kuusamojärveltä katsottuna näkee koko entisen kunnalliskodin päärakennuksen kokonaisuudessaan. Talo on sen verran huonossa kunnossa, että siinä on Varpan pariskunnan suurin työ kunnostamisessa. Rakennus on 48 metriä pitkä ja esimerkiksi yksistään alakerrassa on 600 neliötä. Raateslamen tilan päärakennus. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutteenkylä
Raatesalmen päärakennus on pommikunnossa, mutta se aiotaan kunnostaa pikkuhiljaa.
Kunnalliskoti suljettiin vuonna 1971 ja sen jälkeen päärakennuksessa oli vuokralla sahayritys, joka oli mielivaltaisesti tehnyt reikiä seiniin ja rakenteisiin tuli tuolloin myös vesivahinkoja. Vesa Varpa laskelee positiivisin mielin, että hänen viisikymppisiin on 13 vuotta aikaa ja siihen mennessä remontti olisi hyvä saada valmiiksi. Taloon on suunnitteilla majoitus- ja juhlatila. Raatesalmen päärakennus on pommikunnossa, mutta se aiotaan kunnostaa pikkuhiljaa. Kuva: YLE/Reetta Arvila entisöinti
Raatesalmen tilalla asustaa myös maatiaiskanoja.
Varpan pariskunta haaveili jo Järvenpäässä asuessaan kanoista ja niitä hankittiin heti, kun he pääsivät maalaismaisemiin. He päätyivät hyvin terveeseen maatiaisrotuun. Kanat ja kukko tulevat heti tervehtimään, kun ruoka-aika koittaa. Kanoille tarjottiin tällä kertaa jo pehmenneitä kasviksia ja leipää. Raatesalmen tilalla asustaa myös maatiaiskanoja. Kuva: YLE/Reetta Arvila maatiaiskana
Varpan pariskunta asuntaa entisessä työnjohtajan talossa Raatesalmen tilalla.
Keltainen talo on entinen työnjohtajan asunto ja siinä Varpat asuvat nyt. Rakennus on tilan vanhimmasta päästä, se on rakennettu jo 1800-luvulla. Varpan pariskunta asuntaa entisessä työnjohtajan talossa Raatesalmen tilalla. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutteenkylä
Raatesalmen tilalla viihtyy myös kissoja ja koiria.
Raatesalmella on myös kaksi koiraa ja kissaa. Musta Hali on rescue-koira Romaniasta. Raatesalmen tilalla viihtyy myös kissoja ja koiria. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutteenkylä
Peltoniemen pariskunta kerää vanhoja traktoreita.
Marja ja Tuomo Peltoniemi ovat vanhoja puutteenkyläläisiä ja nykyisin siis myös Varpojen naapureita. Marja kertoo, että Puutteenkylä on hyvin aktiivinen paikka ja uudet tulokkaat otetaan riemulla vastaan. Peltoniemet harrastavat vanhoja traktoreita, joita on yhteensä kahdeksan. Peltoniemen pariskunta kerää vanhoja traktoreita. Kuva: YLE/Reetta Arvila peltoniemen pariskunta

Vesa Varpa kuvasi videon uusista tulokkaista, kun heille saapui talvella kolme hevosta Islannista.

Kuuntelu juttu:

Kommentit
 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?

 • Järisyttävän feministinen ja räikeän rasistinen - Tuulen viemää on ristiriitainen romaani, joka pitää lukea!

  Huikea lukukokemus, joka läpsii lukijaa kasvoihin.

  - Juha Hurme tässä moi! Mun oli ihan pakko soittaa, kun tää on niin mahtava kirja. Mä oon sivulla 620 ja nyt se s**tanan Scarlett osti itelleen sahan! Mulla menee muut työt ihan metsään, kun vaan ahmin tätä Tuulen viemää... Aloin lukea Margaret Mitchellin Tuulen viemää -romaania korkein ennakko-odotuksin.

 • Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

  Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

  Rentoutuessaan lukemalla suomalainen haluaa huvin ja hauskuuden lisäksi myös tietoa. Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki oivalluksen jo uransa alussa ja niinpä hän on kirjoissaan yhdistänyt historian faktoja romantiikkaan ja jännitykseen. Somerniemellä asuva kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä.

 • Keskustele täällä taksiuudistuksesta!

  Täyttyivätkö taksiuudistuksen tavoitteet?

  Suomalainen taksilainsäädäntö muuttui radikaalisti viime heinäkuun alusta. Tavoitteena oli kilpailua vapauttamalla laskea hintaa ja lisätä taksien käyttöä. Miltä tilanne näyttää nyt? Vieraina ovvat Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen, Toimitusjohtaja Topi Simola Cabonline Finlandista ja yhdyskuntasuhteiden johtaja Robert Torvelainen Suomen Uberista.

 • Keskustele täällä lihansyönnistä!

  Onko lihansyöntimme kestävällä tasolla?

  Ruuantuotannon osuus on neljännes ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä. Suurin osa päästöistä liittyy maidon- ja lihantuotantoon. Eläinperäisen ruuan syöminen hukkaa valtavasti maapallon resursseja. Kasviperäisessa ruuantuotannossa yksi hehtaari riittää ruokkimaan noin neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin eläinperäisessä tuotannossa. Näin sanoo WWF:n ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.