Hyppää pääsisältöön

"Ehdin vain ajatella, että tulen suoraan takaraivolleni."

Noora Nyberg
Noora Nyberg Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ensimmäinen Nooraa hoitanut lääkäri totesi välittömästi, että nuori ratsastaja saa kiittää kypärästään henkeään. Vakava onnettomuus tapahtui tutulla ja turvallisella hevosella, jonka laumavietti heräsi odottamattomalla tavalla.

Noora Nyberg on ollut hevosten ympäröimä koko elämänsä. Maalaistalon tytöllä on ollut useita omia hevosia minkä lisäksi hän on hoitanut mm. Emma Kanervan hevosia maailman arvokisoissa. Miltei Nooran hengen vienyt ratsastusonnettomuus sattui ystävän luotettavalla kouluratsulla.

Noora oli ratsastanut hevosta useita kertoja ja käynyt edellisinä päivinä syksyisellä sänkipellolla harjoittelemassa. Onnettomuuspäivänä Noora oli jälleen sänkipellolla kävelemässä.

Hevonen saa rapsutusta
Hevonen saa rapsutusta Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hieman kauempana pellolla käveli kaksi hevosta ja Noora huomasi oman hevosensa aavistuksen jännittyvän. Hevosen halu päästä kavereiden luokse heräsi, mutta ravattuaan pienen mäen päälle Noora ehti jo ajatella tilanteen olevan ohitse.

Nooran hampaat olivat painautuneet leuasta läpi.

Asiat tapahtuivat niin nopeasti, että Nooralla on ainoastaan välähdyksiä niiden kulusta. Ilmeisesti pukin voimasta Noora on lentänyt hevosen kaulalle, koska hän muistaa lähestyvänsä otsa edellä hevosen korvia, hampaat huulesta läpi painautuneina. Seuraavaksi hevonen on kavahtanut pystyyn ja korkeista polvituista johtuen Noora ei ole liukunut hevosen selästä alas, vaan heilahtanut pää edellä pellon pintaan.

- Ehdin vain ajatella, että tulen suoraan takaraivolleni,
Noora kertoo.

Hevosta silitetään.
Hevosta silitetään. Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kykenemättömänä pehmustamaan alastuloaan, Noora iskeytyi pää ja niska edellä maahan. Myöhemmin sairaalassa myös Nooran leuan epäiltiin olevan murtunut, niin kovalla voimalla hän oli lyönyt sen omaa rintaansa vasten.

Noora Nyberg
Noora Nyberg Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Onnettomuuden seuraukset yhä selvityksessä

Noora onnistui nousemaan pystyyn käyttäen apunaan paikalleen seisomaan jäänyttä hevosta. Hevonen oli rauhallinen ja Noora nousi uudelleen selkään, suuntasi kentälle ja teki harjoituksen hevosen kanssa loppuun. Pää ei tällistä huolimatta tuntunut ratsastaessa erityisen kipeältä.

Onnettomuuden vakavuus selvisi vasta tallissa. Noora avasi kypäränsä istuvuutta säätelevän niskaruuvin, ja valtava kipu humahti koko pään lävitse.

Hevosta silitetään.
Hevosta silitetään. Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Sairaalassa lääkäri totesi välittömästi, että ilman kypärää Noora ei olisi iskusta selviytynyt. Toimivan, alastulossa hajonneen kypärän ansiosta ei tt-kuvissa löydetty kuin valtava mustelma kallon ulkopuolella. Noora sai viikon sairaslomaa ja palasi sen jälkeen töihin.

Puoli vuotta onnettomuuden jälkeen lisätutkimuksia kuitenkin tehdään, koska Nooran muisti ei ole enää entisensä. Pienet asiat, kuten ruokintaohjeet pyyhkiytyvät mielestä, vaikka Nooralla ei ole aikaisemmin ollut ongelmia vastaavien asioiden kanssa. Myös näön kanssa on ilmennyt tarkentamisvaikeuksia, joita selvitetään neurologin kanssa.

Noora Nyberg
Noora Nyberg Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Onnettomuuksia sattuu kaikilla tasoilla

Tällä hetkellä Noora toimii paraolympiaratsastaja Katja Karjalaisen henkilökohtaisena avustajana. Työssään pararatsastajien parissa Noora on huomannut, kuinka onnettomuudet eivät ole ratsastajan taidoista kiinni.

- Moni ratsastaja on harjoitellut olympialaisiin, kun onnettomuus on sattunut. Nykyään he ratsastavat paralympialaisissa,
Noora kertoo.

Pararatsastajien kanssa työskentely on auttanut Nooraa suhtautumaan omaan tulevaisuuteensa positiivisesti. Ratsastajat näyttävät esimerkkiä siitä kuinka vammasta huolimatta elämästä voi nauttia hevosten kanssa. Se on Noorallekin tärkeintä, työskentely ja harrastaminen rakkaiden hevosten parissa.

Jaa oma kypäräkuvasi somessa ja ole #järkipäässä !

Oletko jo lukenut nämä #järkipäässä tarinat?
Onnettomuus ei katso ammattitaitoa
Kohtele kypärää kuin omaa päätäsi
Huonoin syy olla käyttämättä kypärää
Kenestä on hyväksi esikuvaksi?
Ystäväni hevonen on #järkipäässä

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.