Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

4 palvelua hyötykäyttöön: kuvia, tekstiä ja esityksiä

Tietokoneen työkalupakki
Tietokoneen työkalupakki Kuva: Shutterstock/MaxxStudio hyöty

Monissa työyhteisöissä ja oppilaitoksissa käytetään yhteisiä koneita ja istumapaikka saattaa vaihtua joka päivä. Kaikissa koneissa ei aina ole juuri niitä ohjelmia asennettuna, mitä käyttäjä tarvitsisi. Onneksi selaimen kautta pystyy tekemään kaikenlaista, mihin aikaisemmin on tarvittu erillistä ohjelmaa. Unohtakaa kalliit photoshopit ja powerpointit, tässä neljä vinkkiä, joilla hommat hoituu.

1. Pixlr: Kuvankäsittelyä selaimen kautta

pixlr
Pixlr näyttääkin "oikealle" kuvankäsittelyohjelmalle pixlr pixlr

Selaimen kautta toimivat kuvankäsittelyohjelmat pelastavat ihmisen, jonka täytyy nopeasti vaikkapa rajata valokuvaa, tehdä kevyttä värikäsittelyä tai muuta yksinkertaista kuvanmuokkausta. Tällaisia ilmaisia tai lähes ilmaisia palveluja on monia, mutta yksi parhaimmista on Pixlr Editor.

Pixlr Editor on hämmästyttävän monipuolinen ja muistuttaa Photoshopia ja Pixelmatoria. Se osaa myös tasot (layerit), mikä helpottaa kuvien muokkaamista. Erityiden hienoa on, että Pixlr on tarjolla myös suomeksi.

Pixlr on tarjolla myös suomeksi.

Pixlr Editor tallentaa kuvia mm. jpeg-, png- ja bmp- ja tiff-muotoon, joten vaihtoehtoja on selainversioksi paljon. Siitä voi myös lähettää kuvia myös suoraan Facebookiin tai tallentaa haluttuun paikkaan, esimerkiksi kovalevylle tai muistitikulle.

Pixlr Express on vielä nopeampi tapa käsitellä kuvia. Kuvan alle ilmestyy kuusi perustoimintoa kuvaavaa laatikkoa, joista avautuu lisävalintoja. Kaikki muokkaus tapahtuu yksinkertaisesti kuvaketta painamalla.

2. Tineye: Mistä tämä kuva on peräisin?

tineye
Kun kuvan alkuperä on epäselvä, Tineye auttaa selvittämisessä tineye tineye

Verkossa törmää usein materiaaliin, joka voi olla itselle merkittävää, mutta esimerkiksi valokuvan lähteestä ei ole varmaa tietoa. Jotta kuvaan voisi luottaa, tai sen julkaisuoikeuksista voisi saada paremman käsityksen, pitäisi alkuperä saada selvlille. Tässä auttaa käänteinen kuvahaku.

Yksi tällainen palvelu on Tinyeye, jonka avulla voi löytää kuvien alkuperäiset lähteet. Perusajatus on yksinkertainen: hakemisessa käytetään tässä tapauksessa tietysti kuvia, ei sanoja. Tinyeye löytää aika hyvin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa leviävien kuvien alkuperän.

Kuvia voi jäljittää usealla eri tavalla. Esimerkiksi omalla koneella olevan kuvan voi ladata palveluun selaimen kautta. Toinen tapa on kopioida netissä löytyvän kuvan linkki suoraan Tinyeyen hakulaatikkoon.

Lähes kaikille keskeisille selaimille on myös liitännäisiä (add-on), joiden avulla kuvan alkuperän hakeminen onnistuu suoraan selaimen valikosta.

3. Slideshare: Esitykset kuntoon ja jakoon

haiku deck
Esitykset syntyvät valmiiden pohjien muokkaamisella helposti haiku deck haiku deck

Niin töissä kuin opiskelussakin on välillä tarve luoda erilaisia esityksiä. Ilmaisen SlideShare-palvelun avulla onnistuu monenlainen toiminta. Siihen integroidun Haiku Deckin avulla voi ensinnäkin luoda helposti varsin toimivia esityksiä.

Kun pääkohdat ovat paikallaan, voi oman esityksen, tekstitiedoston, videon tai pdf:n siirtää pilveen muiden ladattavaksi. Tiedostoja voi myös siirtää Slideshareen suoraan Dropboxista, Google Drivesta tai muista vastaavista palveluista, jos esitys on jo luotu.

Muiden jakamiin esityksiin voi palata omalla ajalla ja tarkastella kalvoja suoraan selaimen kautta mahdollisilla lisäkommenteilla ryyditettynä. Jo pelkästään SlideSharen sisältöä selaamalla voi saada tietoa asioista, joista ei olisi osannut edes kysyä. Sisältöä on paljon myös suomeksi.

Sen lisäksi, että esityksiä voi katsoa selaimen kautta, niitä voi tarvittaessa liittää myös verkkosivuille tai blogeihin ja jakaa tietysti Twitteriin, Facebookiin ja muualle sosiaaliseen mediaan.

4. Pocket: Lue ajan kanssa

pocket
Mielenkiintoisiin artikkeleihin voi palata paremmalla ajalla, kun ne ovat Pocketissa tallessa pocket pocket

Nykyajan ihmisen dilemma on ajan vähyys. Suuri osa mielenkiintoisista artikkeleista, videoista ja kuvista menee pakostakin ohi, koska juuri sillä hetkellä niihin tutustumiseen ei ole aikaa. Myöhemmin koko asia on unohtunut.

Onneksi apuun tulevat eräänlaiset arkistointipalvelut, joihin voi tallentaa itseään kiinnostavaa sisältöä myöhempää käyttöä varten. Yksi tällaisista on ilmainen Pocket, joka on visuaalisesti kaunis ja teknisesti toimiva ratkaisu.

Artikkeleita voi tallentaa niin monella eri tavalla Pocketiin, että käytännössä se onnistuu lähes mistä ja milloin tahansa. Tallennus onnistuu esimerkiksi suoraan selaimesta; Firefox-, Safari- ja Chrome-selaimiin saa Pocket-laajennuksen, jonka avulla artikkelin voi tallentaa yhdellä napin painalluksella. Myös Pocketin verkkosivulla linkkejä voi tallentaa käsin.

Pocketissa kaikki on tallessa ja luettavissa vaikka lentokoneessa.

Toinen vaihtoehto on säilöä sisältöä mobiililaitteiden sovelluksista, joista yli 1500:n kerrotaan tukevan jo Pocketia. Näiden joukossa tietysti useita suosittuja lukusovelluksia, kuten Flipboard ja Zite , sekä erilaisia Twitter-hallintaohjelmia.

Kolmas vaihtoehto on lähettää kiinnostavan artikkelin linkki Pocketin sähköpostiosoitteeseen, jolloin se lisätään automaattisesti lukujonoosi.

Kun luppoaikaa sitten löytyy, on tallennettuun sisältöön helppo palata periaatteessa mistä tahansa. Pocket toimii selaimen lisäksi myös iOS-, Android- ja Windows Phone -laitteiden sovellusten kautta. Näppärää Pocketissa on se, että lukemista varten se lataa sisällön omiin mobiilisovelluksiinsa talteen, joten lukemiseen ei tarvita edes nettiyhteyttä. Kaikki on tallessa ja luettavissa vaikka lentokoneessa.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.