Hyppää pääsisältöön

Pähkinäinen juustokakku

äitienpävän pähkinäinen juustokakku
äitienpävän pähkinäinen juustokakku Kuva: Yle, Anu-Maija Kärjä äitienpävän pähkinäinen juustokakku

Pähkinät ovat terveellisiä naposteltavia, mutta ne sopivat erinomaisesti myös leivontaan. Tämä pähkinäinen kakku saa makunsa mangosta, eikä siihen ole lisätty erikseen sokeria.

pohja:
200 g pähkinöitä (esimerkiksi 1 dl saksanpähkinöitä, 1 dl pekaanipähkinöitä, 1dl cashewpähkinöitä)
0,5 dl vettä
200 g Digestive-keksejä (löytyy tarvittaessa myös gluteenittomana)
150 g rasvaa

Laita pähkinät veteen likoamaan pariksi tunniksi. Poista vesi ja kaada pähkinät tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää vesi ja hurauta tasaiseksi seokseksi. Pähkinöiden ja keksien murskaaminen onnistuu tarvittaessa myös survimella kulhossa, tai kaulimalla ainekset pussin sisällä.

Lisää pähkinä-keksiseokseen sulatettu rasva. Leikkaa irtopohjavuokaan (halkaisija noin 20-25 cm) leivinpaperista pyöreä vuokaan sopiva alusta. Tämä helpottaa valmiin kakun irrottamista vuoasta ja sen siirtämistä tarjoilualustalle. Painele pähkinä-keksiseos vuokaan tasaisesti reunoja myöten ja tee täyte.

täyte:
2 dl kermaa
250 g Mascarpone-tuorejuustoa
4 dl mangorahkaa (tai 2 dl rahkaa ja soseutettu kypsä mango)
0,5 dl vettä (osan vedestä voi korvata sitruunamehulla)
6 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto ja mangorahka. Laita vesi kattilaan ja kiehauta. Purista liivatelehdistä vedet ja lisää ne kiehuvaan nesteeseen koko ajan hämmentäen. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan vatkaten.

Kaada valmis täyte vuokaan ja tasoita pinta tarvittaessa. Nosta jääkaappiin tasaiselle alustalle hyytymään. Kakku on tarjoilukelpoinen muutamassa tunnissa, mutta äitienpäivää ajatellen se kannattaa hyydyttää vaikka yön yli.

Irroita kakku varovasti vuoasta ja nosta tarjoiluastialle. Lisää koristeeksi ananaskirsikoita ja nosta tarjolle!

Lue lisää pähkinän terveysvaikutuksista!