Hyppää pääsisältöön

Käsikirjoittajana luonto

Teemu Hostikka, Tommi Silfverhuth, Mika Hirvonen
Miehet huipulla Teemu Hostikka, Tommi Silfverhuth, Mika Hirvonen Kuva: Mika Hirvonen vuori maisema tunturi kovddoskaisi

Kovddoskaisi - Suomen 4. korkein tunturi, vaikeasti saavutettava ja lähes laskematon. Paperilla se näytti täydelliseltä idealta. Mitä enemmän asiaa tutki etukäteen, sen paremmalta se tuntui. Nyt tehtäisiin tv-ohjelma siitä, miten etsitään, löydetään ja lasketaan Suomen suurin korkeusero. Siitä hetkestä eteenpäin juuri mikään ei mennyt kuten piti.

Tommi Silfverhuth, Mika Hirvonen, Teemu Hostikka
Tommi Silfverhuth, Mika Hirvonen, Teemu Hostikka Kuva: Tommi Silfverhuth lappi erämaa hyttynen sääski retkeilijä

Kohti tuntematonta reittiä

Teemu Hostikka, Mika Hirvonen ja Tommi Silfverhuth olivat tosi paikan edessä. Idea oli synnytetty ja hyväksytty. Nyt se vaan täytyisi enää toteuttaa.
-Päätimme tehdä Kovddoskaisille kaksi reissua; ennakkotutkimusmatkan kesällä yöttömän yön valossa sekä varsinaisen laskureissun tammikuussa, kun aurinko ei edes nousisi, kertoo ohjaaja Teemu Hostikka.
- Halusin kuljettaa molempia tarinoita rinnakkain, en kronologisesti. Se teki käsikirjoittamisesta haastavaa, kun jokainen siirtymä vuodenaikojen välillä piti suunnitella tarkasti.

Muulille olisi ollut käyttöä

Määränpäähän Kovddoskaisin huipulle pääsisi vain jalkaisin. Matkaa yhteen suuntaan olisi noin 25 kilometriä.
Käytännön haaste oli kamerakaluston kantaminen omien retkikamppeiden lisäksi. Kuvaaja Mikalla oli kaksi rinkkaa, toisessa pelkästään kamerakalustoa ja painoa reilut 40 kiloa.
- Minä sain tiivistettyä kuvauskaluston painon vain noin kahteen kiloon, Teemu kehaisee.
Talvella tavarat kulkivat melko helposti ahkioissa, mutta kesällä kukaan ei kadehtinut Mikan kantamuksia. Haastetta lisäsi louhikkoinen ylämäki ja lukuisat joet, joita ylitettiin kiveltä kivelle hyppien.
- Vedäpä tässä lipat ja riko kamera, niin eipä synny enää ohjelmaa, Teemu kuvailee ajatuksiaan kesävaelluksella.

Teemu Hostikka, Tommi Silfverhuth, Mika Hirvonen
Teemu Hostikka, Tommi Silfverhuth, Mika Hirvonen Kuva: Yle kovddoskaisi

Luontoäiti ei miehiä säästellyt

Projekti tuntui järjettömältä. Miten selviytyisimme louhikoista, kylmyydestä ja pimeydestä?

Heinäkuun helteessä he saivat runsaasti matkaseuraa sääskistä ja mäkäräisistä. Jokien vedet olivat korkealla ja louhikossa kapuaminen vei voimat ja sai pohtimaan koko idean mielekkyyttä. Kaikki kuvattiin kuitenkin käsikirjoituksen mukaisesti. Lopulta Kovddoskaisin huipulla seisoi kolme väsynyttä miestä. Vuoristomaisia maisemia on kehuttu jopa Suomen hienoimmiksi. Silti miehet olivat sekä väsyneitä että epätoivosia.
- Olimme nousseet ylös samaa kurua, jonka läpi oli tarkoituksenamme ensi talvena laskea alas. Harmiksemme se oli loivempi kuin olimme ymmärtäneet, paikoitellen jopa tasainen, Teemu muistelee.
- Koko tulevan talven reissu alkoi tuntua yhtä mahdottomalta kuin itse laskureittikin.
Teemu Hostikka, Tommi Silfverhuth, Mika Hirvonen
Teemu Hostikka, Tommi Silfverhuth, Mika Hirvonen Kuva: Tommi Silfverhuth nukkuva mies tunturi maisema

Maasto näytti jäätyneeltä kuulta

Talvireissu kuitenkin tehtiin suunnitelman mukaisesti. Teemu piteli ahkiota käsissään elämänsä ensimmäistä kertaa. - Projekti tuntui järjettömältä. Miten selviytyisimme louhikoista, kylmyydestä ja pimeydestä?
Alku sujui kuitenkin yllättävän hyvin. Pakkasta oli sopivasti ja suksi luisti. Viimeiset kilometrit ennen ensimmäistä tupaa olivat ikimuistoiset.
-Ympärillä oli pelkkää pimeyttä ja harmaata utua. Tasapainoaisti temppuili ja maailma oli kallellaan, kun silmät eivät löytäneet mitään kiinnekohtaa, Teemu muistelee.

MIka Hirvonen
MIka Hirvonen Kuva: Tommi Silfverhuth lappi talvi ahkio hiihtäjä

Kamerat jätettiin erämaahan

Teemu oli kesällä jättänyt maastoon kolme kameraa kuvaamaan ns. timelaps-kuvaa. Ne taltioivat maisemaa yhden kuvan päivässä. Otokset onnistuivat loistavasti. Niistä näkyy, kuinka erämaa muuttuu säiden ja vuodenaikojen mukana. Kamerat oli sijoitettu Suomen ja Norjan raja-aidan tolppaan, Urtashotellin seinään sekä noin puoleen väliin Kovddoskaisin rinnettä.

Kuinka reissussa sitten kävikään, on katsottavissa torstaina 7.5.15 TV2:lla ohjelmassa Erätulilla: Vaikeasti valloitettava. Jo alunperinkin vaativaksi tiedetty tavoite sai ennalta-arvaamattomia lisähaasteita matkan varrella ja osoitti karulla tavalla sen, että ammattilaisenkin laatima tarkka käsikirjoitus on vain pala paperia, kun luonto päättää ottaa ohjaajan paikan.