Hyppää pääsisältöön

Koko lukio verkkokursseina

Jenna vappuna 2015. Kuvan käyttöoikeus vain tämän jutun yhteydessä.

Jenna on 21-vuotias Akaassa asuva lukiolainen, joka suorittaa koko aikuislukion oppimäärän verkkokursseina. Hän opiskelee kotona omassa aikataulussaan. Valkolakin hän aikoo painaa päähänsä jouluna 2015. Opiskelun ohessa Jenna toivoo myös tulevansa raskaaksi.

Jenna opiskelee kotona Otavan Opiston nettilukion kursseilla juuri siihen aikaan päivästä, joka sopii hänelle. Jennan vahvuus onkin kyky itsenäiseen työhön.

Kun yhden kurssin kaikki pakolliset tehtävät on tehty, lähettää Jenna kurssista arviointipyynnön opettajalle. Arviointi saapuu hänelle parissa viikossa.

- Yleensä opiskelen joka päivä jonkin verran. Käytän muutamia tunteja ensin yhteen ja sen jälkeen muutamia tunteja toiseen aineeseen. Välissä pidän useita pienempiä taukoja, jolloin teen jotain muuta, kertoo Jenna.

- Jokaisella kurssilla on oma oppimispäiväkirjat. Niihin kirjoitan mitä ajatuksia tehtävät ovat minussa herättäneet. Saatan pohtia asioita hieman laajemmin, sillä oppimispäiväkirjan täyttäminen on mukavaa puuhaa, kuvailee Jenna.

Opetusmateriaali on melko pitkälti netissä, mutta Jenna hankkinut jokaiselle kurssille myös oppikirjan.

Otavan Opiston aikuislukio

  • tarjoaa 150 verkkokurssia
  • vuodessa valmistuu 50 oppilasta
  • kirjoilla yli 600 nettilukiolaista
  • koko aikuislukion voi suorittaa ilman kirjoja
  • lisäksi 90 nettiperuskoululaista
  • yli 1000 aineopiskelijaa
  • kurssit: omassa tahdissa tehtävät nonstop-kurssit, ryhmäkurssit ja oppiainerajat ylittävät ilmiökurssit
  • oppimisympäristö Muikku, joka on opiston oma sovellus

henkilökunta: opettajia, koodareita, web-suunnittelijoita, mediatuottajia,
IT-alan ammattilaisia, verkkopedagogeja, verkko-ohjaajia sekä
muita verkko-opetuksen ja oppimateriaalituotannon ammattilaisia

Verkkokurssien moninaiset tehtävät

- Minulla ei ole ollut mitään teknisiä ongelmia tehtävien kanssa, vaan kaikki on sujunut yllättävän helposti. Esseet ja muut pienemmät tekstit kirjoitan tekstinkäsittelyohjelmalla ja lyhyitä tehtäviä täytän netissä. Yleensä tehtävissä on sarakkeet, joihin kirjoitan vastaukset.

Kielten puhetehtävät voin tehdä joko puhelimessa puhuen opettajan kanssa tai nauhoittamalla äänitteen. Kielten kuuntelemista harjoittelen katsomalla elokuvia tai tv-sarjoja englanninkielisen tekstityksen kanssa tai ilman tekstitystä, kuvailee Jenna opiskeluaan.

- Matematiikan ja kemian laskutehtävät teen ensin kotona paperille, jonka jälkeen otan tehtävistä valokuvat, jotka lähetän opettajalle. Helpointa nettilukiossa on ollut esseiden kirjoittaminen. Teen ne aivan samalla periaatteella kuin lähiopiskelijakin. Vaikeinta on ollut matematiikan tehtävien tekeminen.

Sitoutuminen opiskeluun

Vuonna 2012 Jenna kävi 9 kuukauden ajan luokkaopetusmuotoista lukiota, mutta terveydentilan vuoksi hän vaihtoi nettilukioon. Toinen syy oli se, että lukio oli kymmenien kilometrien päässä kodista. Jenna aloitti nettilukion opinnot lokakuussa 2013. Hopsin ja opinto-ohjauskurssin jälkeen hän aloitti opiskelun jo varsinaisilla verkkokursseilla.

Tänä keväänä Jenna osallistui terveystiedon ja äidinkielen yo-kirjoituksiin, jotka sujuivat mukavan kohtalaisesti. Syksyllä hän kirjoittaa kielet. Toiveena  on valmistua ylioppilaaksi tämän vuoden lopussa.

Jennan blogissa "Toiveita, Haaveita ja Suloisia Unelmia" on tunnelmia yo-kirjoituksista. Yo-tutkinnosta on vielä suorittamatta englanti ja ruotsi, jotka hän kirjoittaa syksyllä. Jennan suoritustavoite on ollut noin yksi kurssi kuukaudessa. Ellei hän osaa jotakin, hän ei anna heti periksi, vaan ottaa selvää asioista.

Toiveammatti vai sittenkin jotakin muuta?

Jennan toiveammattina on ollut pitkään lääkärin työ. Hän valitsi sitä varten lukiokursseja, jotka soveltuvat lääkäriopintoihin. Eniten päänvaivaa on tuottanut fysiikka, jota hän aikoo parantaa kesän aikana muutaman kurssin avulla.

-    Uratoiveeni on ollut todella monta vuotta lastenlääkärin ammatti, koska pikkusiskoni menehtyi joitakin vuosia sitten. Haluan tehdä merkityksellistä työtä - haluan auttaa muita. Lääkärin ammatin rinnalle on tullut haave myös opettajan tai kätilön ammateista, sanoo Jenna.

Jenna toivoo hartaasti tulevansa myös raskaaksi. Lapsettomuushoidoista, lapsettomuudesta ja lapsen saamisesta hän kirjoittaa paljon blogissaan.

Yksin ja itsenäisesti kotona

- Valitsin nettilukion, jotta voin opiskella hiljaisuudessa - yksin kotona. Tämä on paljon parempi vaihtoehto minulle kuin opiskella luokassa muiden ympäröimänä. Keskittymiseni häiriintyy todella helposti, joten näin se on paljon helpompaa, kertoo Jenna.

- Pystyn potkimaan itseäni opintojen pariin ja löytämään motivaation aina uudelleen, jos se sattuu syystä tai toisesta katoamaan. Olen muutenkin yksin viihtyvä, joten itsenäisesti opiskelu on minulle aivan loistava vaihtoehto.

Valmistautuminen yo-kirjoituksiin

Abikurssilla annettiin kaikki mahdollinen tieto ylioppilaskirjoituksista ja niiden aikatauluista.
 
– Osallistuin myös yhteen Adobe Connect (AC) -verkkokokoustapaamiseen, jossa annettiin paljon hyödyllisiä vinkkejä sekä neuvottiin se, miten ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan.

Ylioppilaskirjoituksiin Jenna on osallistunut Otavan Opistolla, joka on lähellä Mikkeliä. Siellä hän on ystävystynyt muutaman verkkokurssilaisen kanssa.

Yhteydenpito opettajiin

- Joidenkin opettajien tai opinto-ohjaajien kanssa tulee puhuttua puhelimessa, mutta yleensä lähetän heille sähköpostia. Joillakin kursseilla keskustelemme  puhelinistunnoissa.

-  Yhteydenpito liittyy yleensä hankaliin tehtäviin tai siihen, että opettajat kyselevät  miten opinnot etenevät. Olen myös tutustunut muutamaan nettilukion oppilaaseen, joiden kanssa kirjoittelemme facebookissa. Vaihdamme kuulumisia, kyselemme neuvoja ja juttelemme lukioon liittyvistä asioita.

Jenna Kaarinevan blogista

Jenna vuonna 2014. Kuvan käyttöoikeus vain tämän jutun yhteydessä.Jenna Kaarinevan blogista
Kuva: Otavan Opiston juhlasali, Rita Trötschkes/Yle.

Kuva: Yo-kirjoitukset järjestettiin Otavan Opiston juhlasalissa/Rita Trötschkes/Yle.Kuva: Otavan Opiston juhlasali, Rita Trötschkes/Yle.
Kuva: Otavan Opiston asuntola, Rita Trötschkes/Yle

Jenna yöpyi Otavan Opiston asuntolassa yo-kirjoitusten ajan, Rita Trötschkes/Yle..Kuva: Otavan Opiston asuntola, Rita Trötschkes/Yle
Kuva: Otavan Opiston päärakennus, Rita Trötschkes/Yle

Kuva: Otavan Opiston päärakennus, Rita Trötschkes/Yle.Kuva: Otavan Opiston päärakennus, Rita Trötschkes/Yle

Koonnut: Rita Trötschkes/6.5.2015

Artikkelit