Hyppää pääsisältöön

Nikotiinin paluu

Tupakka tuhkakupissa
Tupakka tuhkakupissa Kuva: Yle, MOT tupakka

Sähkötupakasta on tulossa yhä tärkeämpi tuote kansainvälisille tupakkajäteille. Samaan aikaan kun perinteinen tupakointi on vähentynyt roimasti länsimaissa, tupakkateollisuus näkee uuden markkinaraon.

Ylikansalliset tupakkajätit ovat jo pari vuotta ostaneet pienempiä sähkötupakkafirmoja. Ensimmäisen yritysostoksen teki yhdysvaltalainen Lorillard vuonna 2013, kun se osti blue eCigs-yhtiön 135 miljoonalla dollarilla. Viime vuonna maailman suurin tupakkayhtiö ja myös Suomessa toimiva Philip Morris osti Nicocigsin. Kauppa nosti Philip Morrisin suurimmaksi tekijäksi Britannian sähkötupakkamarkkinoilla.

Yritysostojen ohella tupakkateollisuus investoi miljardeja euroja uusien niin sanottujen ”vähemmän haitallisten” tuotteiden kehittämiseen ja tutkimiseen.

”Se on erittäin merkittävä osa meidän työtämme tällä hetkellä”, sanoo Philip Morris Finlandin viestintä- ja yhteiskuntavastaava johtaja Päivi Mononen-Mikkilä MOT-ohjelmassa ”Ihmiskoe sähkötupakalla”.

Philip Morris on vuodesta 2008 sijoittanut melkein kaksi miljardia euroa uusiin ”vähemmän haitallisten tuotteiden” kehittämiseen. Tuotteita myydään tällä hetkellä koeluontoisesti Japanissa, Italiassa ja Espanjassa.

Siihen, ovatko nämä tuotteet oikeasti vähemmän haitallisia kuin perinteiset savukkeet, ei vielä löydy tieteellistä vastausta. Sähkötupakan pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ei ole voitu tutkia, koska tuote on niin uusi.

Myös Philip Morris myöntää, että tutkimukset sähkötupakan terveysvaikutuksista ovat kesken.

Ydinbisnes:
nikotiini

Tupakkabisneksen keskeinen aine on kautta aikojen ollut riippuvuutta aiheuttava nikotiini, sitä se on myös sähkötupakassa. Kansainväliset tupakkajätit totesivat jo 60-luvulla, että ne ovat pikemminkin nikotiini- kuin tupakkabisneksessä.

Suomessa Philip Morris ei vielä myy sähkötupakkaa, kuten eivät myöskään kaksi muuta Suomessa toimivaa kansainvälistä tupakkayhtiötä British American Tobacco tai Imperial Tobacco.

”Vähemmän haitallisten tuotteiden” johtaja Tommaso Di Giovanni Philip Morrisin pääkonttorista Sveitsistä ei halua vastata MOT:n kysymykseen siitä, milloin yhtiö aikoo lanseerata sähkötupakan Suomen markkinoille.

”Kilpailusyistä ei ole tarkoituksenmukaista kertoa julkisesti yhtiön liiketoimintasuunnitelmista”, Tommaso Di Giovanni vastaa MOT:lle sähköpostitse.

Yhtiö odottaa että Suomeen saadaan lainsäädäntö, joka sääntelee sähkötupakan ostoa ja käyttöä. Tällä hetkellä Suomen tupakkalaki ei kata sähkötupakkaa. Alaikäiset saavat vapaasti ostaa sähkötupakkaa ilman nikotiininestettä. Nikotiinineste luokitellaan lääkkeeksi, ja sitä voi ostaa ulkomailta sekä netin kautta omaan käyttöön.

Uutta tupakkatuotelakia valmistellaan parastaikaa Sosiaali- ja terveysministeriössä. Se astuu voimaan viimeistään ensi vuoden toukokuussa, kun uusi EU-direktiivi pitää panna täytäntöön. Direktiivin mukaan sähkötupakan aineosat pitää kertoa, ja tuotteessa pitää olla asianmukaiset varoitukset. Nikotiininesteitä saisi myös ostaa Suomesta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ajetaan tiukempaa säädäntöä. Jos sähkötupakka olisi kokonaan lääkelain alaisena, uusia tuotteita pitäisi tutkia nykyistä tarkemmin ennen kuin ne päästetään markkinoille.

Tupakkadirektiivi
historian lobatuin

EU-tupakkadirektiivi vesittyi terveysasiantuntijoiden mukaan loppusuoralla tupakkateollisuuden kovan lobbauksen takia. Philip Morris käytti 5,25 miljoonaa euroa europarlamentaarikkojen lobbaukseen – suurin yksittäisen yrityksen lobbaussumma EU:ssa vuonna 2013.

”He lobbaavat meidät kuoliaaksi”, kertoi eräs europarlamentaarikko EU:n lobbausta tutkivalle järjestölle Corporate Europe Organizationille.

Tupakkatuotedirektiiviä on kutsuttu EU:n historian eniten lobatuksi asiakirjaksi.

Höyryttelijät
suosivat pieniä firmoja

Tällä hetkellä suomalaiset sähkötupakoitsijat ostavat tuotteitaan ulkomailta tai netin kautta enimmäkseen pienemmiltä sähkötupakkafirmoilta.

Maskusta kotoisin oleva Arttu Jalonen käytti neljätoista vuotta perinteistä tupakkaa ja pääsi siitä eroon sähkötupakan avulla. Nyt höyryttelystä on tullut harrastus. Hän suhtautuu kriittisesti tupakkajättien tuloon sähkötupakkabisnekseen.

”En pidä siitä, että tupakkateollisuus koukuttaa ihmisiä tupakkaan, tekee sillä rahaa ja jättää ihmisille syövät”, hän sanoo.

Jalonen haluaa monien muiden höyryttelijöiden tavoin ostaa tuotteensa pienemmiltä firmoilta.

”Yritän pysyä mahdollisimman kaukana tupakkateollisuudesta”.

MOT:n tupakkapaketti

Kommentit