Hyppää pääsisältöön

Pekka Siitoin oli uusfasismin kasvot Suomessa

Vuonna 1977 tehty Veckans Puls -ohjelman dokumentti seuraa aikansa kohujulkkista Pekka Siitointa ja hänen fasistisen ryhmänsä operointia.

Pekka Siitoin, joka tunnettiin alunperin elokuvien tekijänä, okkulttisena kirjailijana sekä muun muassa Turun Hengentieteen Seuran perustajana, radikalisoitui poliittisesti 1970-luvun puolenvälin aikoihin. Myös selvänäkijä Aino Kassisen oppilaana tunnetun Siitoimen kiinnostus äärioikeistolaiseen toimintaan syntyi hänen tutustuessaan Adolf Hitleriin liitettyihin okkulttisiin ajatuksiin.

Dokumentissa valotetaan Isänmaallisen Kansanrintaman propagandasuunnitelmia, aseharjoituksia sekä varainkeruuta. Kommunismia ja sosialismia uhmannut ryhmä pitää kokousta, jossa paikalla ovat IKR:n jäsenet Erkki Annila, "puoluesihteeri" Seppo Lehtonen, Timo Pekkala, "Piikkiön komendantti" Heimo Honkio sekä Mirjam Ramsten.

"Tämä okkulttinen linja, mikä täällä on, niin se antaa tälle poliittiselle toiminnalle tarvittavan voiman", vastaa Lehtonen, kun häneltä kysytään, miksi hän on ryhmään alunperin liittynyt.

"Me emme anna periksi. Me käytämme kaikkia mahdollisia keinoja. Me tulemme voittamaan. Me johdatamme teidät vapauteen, Suomen kansa", julistaa Siitoin.

Aikoinaan filmin todenmukaisuutta kyseenalaistettiin. Joidenkin mukaan kuvauksia oli lavastettu toimittajien pyynnöstä, toisten mielestä filmi kuvasi aidosti IKR:n toimintaa.

Dokumentin lopussa haastatellaan Helsingin poliisin apulaisosastonjohtajaa Väinö Rantiota sekä poliisineuvos Arvo Penttiä. He arvioivat, onko Siitoimen liikkeen toiminta laillista. Rantion mielestä asiaa vaikeutti se, että IKR ei ollut rekisteröity yhdistys.

Lokakuun 21. päivänä vuonna 1977 esitetty dokumentti aiheutti suuren kohun ja vain kaksi viikkoa myöhemmin sisäasianministeriö kielsi IKR:n toiminnan Pariisin rauhansopimuksen vastaisena. Pekka Siitoimen mielestä lakkauttaminen oli Suomen perustus- ja yhdistyslainvastainen ja esittikin, ettei Naantalin kaupungin raastuvanoikeus vahvistaisi sisäasiainminsteriön päätöstä.

Valtakunnanjohtajaksi sekä Luciferin arkkipiispaksi itsensä nimenneen Siitoimen Isänmaallisesta Kansanrintamasta tehtyä dokumenttia käytettiin aineistona Kirjapaino Kursiivin tuhopoltto -oikeudenkäynnissä.

Marraskuun 26. päivänä tehtiin isku Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan Kirjapaino Kursiivin tiloihin. Kyseisessä rakennuksessa painettin kommunistista työväenlehteä Tiedonantajaa. Tuhopoltosta tuomittiin Pekka Siitoin, Seppo Lehtonen sekä Timo Pekkala sekä kaksi kotkalaista äärioikeistoon kuulunutta henkilöä. Tuomioista kerrottiin Päivän peili -uutislähetyksessä marraskuun 13. päivänä vuonna 1978.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto