Hyppää pääsisältöön

Pekka Siitoin oli uusfasismin kasvot Suomessa

Vuonna 1977 tehty Veckans Puls -ohjelman dokumentti seuraa aikansa kohujulkkista Pekka Siitointa ja hänen fasistisen ryhmänsä operointia.

Pekka Siitoin, joka tunnettiin alunperin elokuvien tekijänä, okkulttisena kirjailijana sekä muun muassa Turun Hengentieteen Seuran perustajana, radikalisoitui poliittisesti 1970-luvun puolenvälin aikoihin. Myös selvänäkijä Aino Kassisen oppilaana tunnetun Siitoimen kiinnostus äärioikeistolaiseen toimintaan syntyi hänen tutustuessaan Adolf Hitleriin liitettyihin okkulttisiin ajatuksiin.

Dokumentissa valotetaan Isänmaallisen Kansanrintaman propagandasuunnitelmia, aseharjoituksia sekä varainkeruuta. Kommunismia ja sosialismia uhmannut ryhmä pitää kokousta, jossa paikalla ovat IKR:n jäsenet Erkki Annila, "puoluesihteeri" Seppo Lehtonen, Timo Pekkala, "Piikkiön komendantti" Heimo Honkio sekä Mirjam Ramsten.

"Tämä okkulttinen linja, mikä täällä on, niin se antaa tälle poliittiselle toiminnalle tarvittavan voiman", vastaa Lehtonen, kun häneltä kysytään, miksi hän on ryhmään alunperin liittynyt.

"Me emme anna periksi. Me käytämme kaikkia mahdollisia keinoja. Me tulemme voittamaan. Me johdatamme teidät vapauteen, Suomen kansa", julistaa Siitoin.

Aikoinaan filmin todenmukaisuutta kyseenalaistettiin. Joidenkin mukaan kuvauksia oli lavastettu toimittajien pyynnöstä, toisten mielestä filmi kuvasi aidosti IKR:n toimintaa.

Dokumentin lopussa haastatellaan Helsingin poliisin apulaisosastonjohtajaa Väinö Rantiota sekä poliisineuvos Arvo Penttiä. He arvioivat, onko Siitoimen liikkeen toiminta laillista. Rantion mielestä asiaa vaikeutti se, että IKR ei ollut rekisteröity yhdistys.

Lokakuun 21. päivänä vuonna 1977 esitetty dokumentti aiheutti suuren kohun ja vain kaksi viikkoa myöhemmin sisäasianministeriö kielsi IKR:n toiminnan Pariisin rauhansopimuksen vastaisena. Pekka Siitoimen mielestä lakkauttaminen oli Suomen perustus- ja yhdistyslainvastainen ja esittikin, ettei Naantalin kaupungin raastuvanoikeus vahvistaisi sisäasiainminsteriön päätöstä.

Valtakunnanjohtajaksi sekä Luciferin arkkipiispaksi itsensä nimenneen Siitoimen Isänmaallisesta Kansanrintamasta tehtyä dokumenttia käytettiin aineistona Kirjapaino Kursiivin tuhopoltto -oikeudenkäynnissä.

Marraskuun 26. päivänä tehtiin isku Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan Kirjapaino Kursiivin tiloihin. Kyseisessä rakennuksessa painettin kommunistista työväenlehteä Tiedonantajaa. Tuhopoltosta tuomittiin Pekka Siitoin, Seppo Lehtonen sekä Timo Pekkala sekä kaksi kotkalaista äärioikeistoon kuulunutta henkilöä. Tuomioista kerrottiin Päivän peili -uutislähetyksessä marraskuun 13. päivänä vuonna 1978.

Kommentit