Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: #eläviemiunfiilistä – Miten ilmiö synnytetään?

Prisma Studio, yle tv1
Netti-ilmiössä on tunteet pelissä. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 6.5.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 8.5. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Kissa menee laatikkoon, suklaamuna aukaistaan, Hitler kuulee Euroviisuista. Nämä kaikki ovat asioita tai tapahtumia, jotka ovat nousseet ilmiöiksi.

Sosiaalisen median jaetuimpien ja klikatuimpien videoiden takana on usein kiinnostava persoona, tai tunteita herättävä asia. Mitä suurempi tunne, sitä suurempi nostatus.

Mikä tekee ihmisestä tai tapahtumasta lopulta ilmiön?

Pitää olla särmää

Netin tietotulvasta erottautuminen vaatii paljon. Ihmisessä pitää olla särmää, oli se sitten positiivista tai negatiivista. Sosiaalisen median ammattilaiset peräänkuuluttavat aitoutta, rehellisyyttä ja asian perinpohjaista tuntemista.

Ovatko nämä asioita, miksi Matti Nykänen, Vesa Keskinen tai Johanna Tukiainen ovat nousseet kaikkien suomalaisten tuntemiksi ilmiöiksi?

Mikä on sattuman osuus, kun esimerkiksi avokadopasta nousi suureen suosioon tai Facebookissa jokin aika sitten kulovalkean tavoin levinnyt arkihaaste oli somen hitti?

Törmäsitkö sinä pöhinään?

Prisma Studio päätti testata, voiko ilmiön tietoisesti rakentaa. Rajana oli taivas ja tavoitteena nettipöhinä. Miten ilmiö luotiin ja törmäsitkö sinä tähän ilmiöön?

Suomen tunnetuimpien ilmiöiden salaisuuksia ovat avaamassa mediatutkija Veijo Hietala ja some-ammattilainen Minna Valtari. Ohjelman juontaa Marjo Harju.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.