Hyppää pääsisältöön

Sydänääniä ja sotaveteraaneja - World Music Top 10

Bassekou Kouyaté
Bassekou Kouyaté Bassekou Kouyaté Kuva: http://fliartists.com/ etnoilta

Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmia hallitsevat toukokuussa Länsi-Afrikka ja Brasilia. Länsimaisen rytmimusiikin perusta, blues ja rock palautuvat nimenomaan Länsi-Afrikasta rahdattujen orjien mukanaan tuomiin muistikuviin. Harri Tuominen esittelee videoina kuukauden tuoreen Euroopan maailmanmusiikkilistan (World Music Chart Europe) albumit sijoituksineen.

Sähköistettyjä perinneluuttuja soittava Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba -yhtye saa brittiläiseltä The Independent -lehdeltä luonnehdinnan "maailman paras rock 'n' roll -yhtye". Kuubasta tulevat Buena Vista Social Clubin vasta nyt päivänvalon nähneet jälkeenjääneet nauhat. Listan molemmat brasiliaismuusikot selkeästi sukeltavat afro-juuriinsa, Tiganá Santana jopa levyttämällä Senegalissa. Vietnamin sodan veteraanien tuoreet kenttä-äänitykset palauttavat mieleen 40 vuotta sitten päättyneen "Amerikan sodan" aiheuttamat mullistukset kotimaassaan. Espanjalainen Metodo Cardiofonico -projekti tekee musiikkia suoraan sydämestä, tässä tapauksessa ihan kirjaimellisesti. Levyn rytmeinä toimivat kardiologin vuonna 1933 äänittämät potilaiden sydämenlyönnit.

1. Ba Power - Bassekou Kouyate, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 21)

"Maailman paras rock 'n' roll -bändi". Näin luonnehtii brittiläinen The Independent-lehti Länsi-Afrikan Malista tulevaa Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba –yhtyettä. Yhtyeen idea on sähköistää perinne-luuttu, ngoni. Tässä bändissä näitä sähköluuttuja on useita, isoja ja pieniä. Uudella Ba Power –levyllä niitä korostetaan rock-estetiikalla, säröllä ja wah wah -pedaaleilla. Tässä ”Siran Fen” –kappaleessa opastetaan varomaan ilkeitä ja pahansuopia ihmisiä. Bassekou Kouyatén Helsingin Savoy-teatterin konserttipäivä on 11.5.2015.

2. Lost and Found - Buena Vista Social Club, Kuuba

(Edellinen sijoitus listalla: 10)

Kuubalaisen musiikin menestyksekkäimmän projektin, Buena Vista Social Clubin kellarista kaivetut aikanaan julkaisemattomat nauhoitukset on nyt tuotu päivänvaloon albumilla Lost And Found. Brittiläisen Channel 4 News’in tuoreessa haastattelussa nähdään ryhmän tunnetuimmat tämän vuoden jäähyväiskiertueella mukana olevat jäsenet Omara Portuondo ja Eliades Ochoa. He myös musisoivat tällä videolla akustisesti. Buena Vista Social Club on vieraillut ja vierailee tänä vuonna ahkerasti myös Suomessa. Seuraavan kerran heidät voi nähdä Pori Jazzissa.

3. King of Highlife Anthology - E.T.Mensah & The Tempos, Ghana

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Ensimmäinen koko Afrikan mantereen läpi 1950-luvulla pensaspalon vauhdilla levinnyt tanssimusiikkityyli oli highlife. Ghanalainen E.T. Mensah on tyylin kantaisä, lisänimeltään ”Highlifen kuningas”. Hän sekoitti karibialaisia melodioita, latinalaisia rytmejä, swing-jazzia ja ennen muuta kotimaansa perinnettä. Vastikään julkaistulla neljän cd:n boksilla The King of Highlife Anthology kuullaan melkein 70 Mensahin levytystä 1950- ja 60-luvuilta.

4. Mestica - Jurema, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Jurema on brasilialainen naislaulaja ja tohtoritason historioitsija. Kakkosalbumillaan Mestica hän yhdistää maalais-sambaa, pyhiä rituaaleja ja shamanistista tunnelmaa. Tuloksena on tummanmystistä tämän päivän brasilialaista äänimaisemaa. Tällä konserttivideolla hän laulaa levyllä kuultavan kappaleen Nkongo.

5. War is a Wound, Peace is a Scar - Hanoi Masters, Vietnam

(Edellinen sijoitus listalla: 19)

Vietnamin sodan mullistuksia muisteleva kenttä-äänitysdokumentti. Kesällä 2014 äänitetyllä cd:llä hanoilaiset sodassa olleet veteraanimuusikot laulavat koskettavia kappaleita ja soittavat puoliunohdettuja instrumentteja. Tällä videolla näkee myös vilkasta vietnamilaista suurkaupunkielämää: moottoripyörä ja skootteri on yleisin menopeli.

6. Music in Exile - Songhoy Blues, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 7)

Brittilehdistö ylistää Songhoy Blues -yhtyettä Malin seuraavaksi isoksi jutuksi. He pakenivat Pohjois-Malista kun sinne hyökänneet islamistit kielsivät musiikin - ja uhkasivat soittajien henkeä. Pääkaupungissa Bamakosta nämä muusikot, koulutukseltaan molekyyli-biologi, kaupunki-suunnittelija, lakitieteen opiskelija ja konservatorion lyömäsoittajaoppilas pääsivät Damond Albarnin Africa Express -projektin kautta esiintymään Lontooseen. Tällä videolla Songhoy Blues esittää ympäristöaiheisen kappaleen Irganda.

7. Metodo Cardiofonico - German Diaz, Espanja

(Uusi listalla)

Espanjalainen Metodo Cardiofonico -projekti tuottaa musiikkia suoraan sydämestä, tässä tapauksessa ihan kirjaimellisesti. Levyn rytmipohja on spesialistilääkärin 1930-luvulla äänittämiä potilaiden sydämenlyöntejä, joita kuuntelemalla opiskelijat oppivat tunnistamaan sydänsairauksia. Idean isä, German Diaz lisää tämän päälle sellaisia soittimia kuten kampiliira, trumpetti, tuuba, oboe ja klarinetti. Lopputulos on ennenkuulumaton. Tältä videolta näkee mistä on kysymys.

8. Of Lovers, Gamblers and Parachute Skirts - Taraf de Haïdouks, Romania

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Neljännesvuosisata sitten, heti kun Romanian diktaattori Ceausescu oli syrjäytetty, pari belgialaista levytuottajaa autoili Bukarestin lähellä olevaan pieneen Clejanin kylään etsimään levyltä jo ihailemiaan kansanmuusikoita. Homma hoitui, syntyi yhtye Taraf de Haidouks. Se tuotiin länteen konsertoimaan ja levyttämään vuonna 1990. Tänä päivänä tämä maailman juhlituin romani-yhtye asuu edelleen pikkukylässään. Neljä iäkästä solistia on jo kuollut, mutta karavaani kulkee edelleen. Uusittu yhtye on palannut kehään joukkorahoitetulla 25-vuotisjuhlalevyllään Of Lovers, Gamblers and Parachute Skirts. Videolla kuullaan kotikylän rakkauslaulu, joka aikanaan kuului lautaarien eli perinnemuusikoiden perusohjelmistoon.

9. Tempo & Magma - Tigana Santana, Brasilia

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

Brasilialaista Tiganá Santanaa verrataan joskus Nick Drakeen, Englannin 60-70 -lukujen vaihteen sisäänpäin kääntyneeseen trubaduuriin. Hyytävän koskettavan Santanan kolmas albumi Tempo & Magma on äänitetty yllättäen Afrikassa, Senegalin pääkaupungissa Dakarissa sikäläisten muusikoiden kanssa ja ruotsalaisten tuottajien ohjastamana. Selkeästi Santana tässä sukeltaa afro-brasilialaisiin juuriinsa. Tällä videolla hän kertoo uutuuslevystään ja esiintyy akustisen kvartetin kanssa.

10. Now - Electro Bamako, Mali/Ranska

(Uusi listalla)

Ranskalais-malilaisen Electro Bamako -trion nimi sanoo tasan mitä on odotettavissa: länsi-afrikkalaiselta kuulostavaa teknoa. He kutsuvat tyyliään paimentolaismusiikiksi. Tämä on rajua fuusiota: perinneluuttu ngoni ja afrikkalainen perkussio sulautuvat tietokone-sämpläykseen. Tämä trion toinen albumi toiminee mainiosti tekno-transsiklubeilla.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen käy listan Top 10:n läpi joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena