Hyppää pääsisältöön

Tähtien tekijät ja Miehuuskoe – Teemalauantai 16.5.

Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe (The Graduate, 1967).
Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe. Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe (The Graduate, 1967). Kuva: Yle Kuvapalvelu miehuuskoe

"Rouva Robinson, te yritätte vietellä minut... yritättehän?" Teemalauantai on omistettu viime marraskuussa kuolleelle ohjaaja Mike Nicholsille ja elokuvien roolittajille eli casting directoreille.
Miehuuskoe uusitaan 13.8. klo 22 ja Casting by... 29.8. klo 12.05.

Dustin Hoffmanin läpimurto Mike Nicholsin Miehuuskokeessa oli paitsi loistava roolityö myös nappiroolitus. Siksi Miehuuskoe on casting-teemaillan avauselokuva. Elokuvan jälkeen nähdään Casting by..., tähtien täyttämä dokumenttielokuva tuosta Hollywood-elokuvan keskeisestä mutta unohdetusta ammattikunnasta, roolittajista.

Jouluksi 1967 valmistunut Miehuuskoe (The Graduate) oli suuri arvostelu- ja yleisömenestys. Se oli myös merkki uuden, avoimemman Hollywoodin noususta. Studioiden muuttunut ilmapiiri näkyi siinä, että kitkeränsuloisen romanttisen komedian pääosaan valittiin nuori, tuntematon, lyhyt juutalaisnäyttelijä Dustin Hoffman vaalean periamerikkalaisen sankarin Robert Redfordin sijasta.

Tyylikäs ja ironinen Miehuuskoe oli koomikkona aloittaneen ohjaaja Mike Nicholsin (1931–2014) täysosuma, ja se toi hänelle Oscarin – Nicholsin pitkän Hollywood-uran ensimmäisen ja ainoan. Se oli myös täydellinen Zeitgeist-elokuva, johon tarttuivat muuttuvien aikojen nostattamat sivullisuuden ja irrallisuuden tunnot. Sukupolvet puhuivat toistensa ohi, ja kaikki olivat eksyksissä.

Miehuuskokeen päähenkilö Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) on hämmennyksissä ahdistavan vapauden ja kuristavan vastuun välissä. Hän on viettänyt collegessa neljä vuotta ja palannut kotiin, eikä tiedä mitä tekisi elämällään. Vanhemmille asia on selvä: Benjaminia odottaa paikka isän firmassa. "Muovissa on tulevaisuus", neuvoo isän ystävä.

Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe (The Graduate, 1967).
"Yritättehän?" Dustin Hoffman elokuvassa Miehuuskoe (The Graduate, 1967). miehuuskoe

Benjamin sotkee asiansa ajautumalla suhteeseen vanhempiensa perheystävän, rouva Robinsonin kanssa, mutta todellinen sotku syntyy kun rouva Robinsonin tytär Elaine tulee mukaan kuvioihin.

Simon & Garfunkelin musiikki kuljettaa tarinaa sen ensimmäisistä kuvista viimeisiin. Mrs. Robinsonin lisäksi mukana on monta muuta lauluduon suurta hittiä. Alussa ja lopussa soi surumielinen Sounds of Silence, jossa tervehditään pimeyttä, tuota vanhaa ystävää.

Elokuvan käsikirjoituksen tekivät Calder Willingham ja Buck Henry, Charles Webbin romaanin pohjalta.

Miehuuskokeen tärkeissä naispääosissa, äitinä ja tyttärenä, nähdään Anne Bancroft ja Katharine Ross. Muissa rooleissa ovat muun muassa Murray Hamilton, William Daniels, Elizabeth Wilson ja Brian Avery.

Elokuvan casting director oli Lynn Stalmaster; hän on päässyt poikkeuksellisesti alkuteksteihin mutta tittelillä casting consultant – syistä jotka käyvät ilmi teemaillan dokumenttielokuvasta.

Casting by..., 2012. Dokumenttielokuva, kuvassa roolittaja Marion Dougherty.
Marion Dougherty. Casting by..., 2012. Dokumenttielokuva, kuvassa roolittaja Marion Dougherty. casting by...,Teemalauantai

Miehuuskokeen jälkeen esitetään tähtien täyttämä dokumenttielokuva Casting by… Se kertoo Hollywood-elokuvan keskeisestä ja unohdetusta ammattikunnasta: roolittajista eli casting directoreista. Roolittaja on Hollywoodin tärkeimpiä mutta tuntemattomimpia ammatteja. Martin Scorsese sanoo, että oikea roolitus on 90 prosenttia ohjauksesta, silti roolittajat ovat jääneet ilman omaa Oscar-kategoriaa.

Hauskoja anekdootteja ja uutta tietoa pursuavassa dokumenttielokuvassa kerrotaan roolituksen historiasta sekä erityisesti alan legendasta Marion Doughertystä. Dougherty oli luomassa monen valovoimaisen elokuvatähden uraa ja vaikutti keskeisesti ”uuden Hollywoodin” syntyyn 1960-luvulta alkaen. Doughertyn 50 vuotta kestäneen uran nerokkaimpiin roolituksiin kuului Keskiyön cowboy (Dustin Hoffman ja Jon Voight).

Tom Donahuen ohjaamassa dokumenttielokuvassa esiintyvät roolituksen ammattilaisten lisäksi muun muassa Robert De Niro, Jon Voight, Robert Redford, Danny Glover, Al Pacino, Glenn Close, Robert Duvall, Clint Eastwood, Bette Midler, Diane Lane, John Travolta, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, John Lithgow, Woody Allen ja Mel Gibson. Ei ihme, että mukana on väitetty olevan enemmän isoja tähtiä kuin missään muussa dokumenttielokuvassa milloinkaan.

Casting by... sai Suomen-ensi-iltansa Teemalauantaissa tammikuussa 2013. Miehuuskoe on esitetty Ylessä viimeksi vuonna 2010.

Teemalauantai 16.5.2015

  • Klo 21.00 Miehuuskoe (The Graduate), USA 1967. Ohjaus Mike Nichols. Pääosissa Dustin Hoffman, Anne Bancroft ja Katharine Ross.
  • Klo 22.40 Casting by… (Casting by...), USA 2012. Dokumenttielokuva, ohjaus Tom Donahue.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa