Hyppää pääsisältöön

Trevoc-vyyhti käynnisti huumepoliisi Jari Aarnion rikosoikeudenkäynnit

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio joutui 2013 epäilyksen alaiseksi useista rikoksista. Hän joutui marraskuussa 2013 tutkintavankeuteen, mutta ensimmäiset syytteet nostettiin vasta vuoden kuluttua. Nämä syytteet liittyivät Trevoc-nimiseen yhtiöön. Yleisradiossa seurattiin tiiviisti tapahtumien käänteitä aina rikosepäilyjen julkistamisesta oikeudenkäyntiin ja lopulta myös hovioikeuden päätökseen.

Vuonna 2007 perustettu suomalainen Trevoc Oy on kansainvälistä viranomaisteknologiaa kehittävä yritys. Liiketoimintaideana on ollut valmistaa paikannusjärjestelmiä turvallisuusviranomaisten käyttöön EU:n alueella ja Yhdysvalloissa. Trevocia hallinnoi kaksi miestä, joista toinen on työskennellyt suojelupoliisissa, toinen keskusrikospoliisissa. Lisäksi Trevoc on tehnyt yhteistyötä mm. Espoossa sijaitsevan Laurea- ammattikorkeakoulun kanssa tutkimus- ja opetustehtävien kautta. Trevoc on saanut hankkeilleen merkittäviä määriä julkista rahoitusta.

Suomessa poliisi, tulli, suojelupoliisi ja ulkoministeriö olivat hankkineet seurantalaitteita Trevocilta. Järjestelmien kehittäminen aloitettiin Helsingin poliisin huumerikosyksikössä yhteistyössä yksikön päällikön Jari Aarnion kanssa.

Ongelmalliseksi Trevoc muuttui viranomaisille siinä vaiheessa, kun saatiin vihiä, että yritykseen olisi sijoitettu mahdollisesti rikollista rahaa United Brotherhood -nimisessä rikollisjengissä vaikuttaneelta henkilöltä. Viranomaistahot joutuivatkin pohtimaan, pitäisikö niiden luopua yritykseltä hankkimistaan laitteista mahdollisen rikolliskytkennän vuoksi. Näiden kytkösepäilyjen lisäksi viranomaiset epäilivät, että Trevoc olisi lahjonut Aarniota.

Asianajaja Teppo Laine
Asianajaja Teppo Laine Asianajaja Teppo Laine Kuva: Yle kuvanauha teppo laine
Varatuomari Riitta Leppiniemi
Asianajaja Riitta Leppiniemi Varatuomari Riitta Leppiniemi Kuva: Yle kuvanauha riitta leppiniemi

Trevoc puolestaan katsoi joutuneensa harhautetuksi, sillä se oli teetättänyt Supolla turvallisuusselvityksen, josta ei paljastunut minkäänlaisia rikolliskytkentöjä. Yrityksen mukaan Aarnio on ollut sille vain hyvän asiakkaan eli Helsingin poliisin edustaja. Trevocin puolesta A-studion haastattelussa esiintynyt asianajaja Teppo Laine kommentoi yritykseen kohdistuvia rikosepäilyjä toteamalla, että ne muistuttivat salaliittoteorioita. Laineen mukaan yritys kiisti kaikki syytteet ja totesi, että viranomaiset on se yhteistyökumppani ja potentiaalinen asiakas. Niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin viranomaiset.

Marraskuussa 2013 Trevociin liittyvät rikosepäilyt johtivat Aarnion pidättämiseen, poliisivirasta hyllyttämiseen ja lopulta tutkintavankeuteen. Samalla Aarnion puolustusasianajajalle Riitta Leppiemelle langetettiin ilmaisukielto, joka Leppiniemen mukaan vaikeutti hänen työskentelyään ja esti häntä kertomasta tiedotusvälineille tutkinnasta. Sen sijaan tutkinnanjohtajalla oli oikeus tiedottaa tutkinnan etenemisestä.

Syyteharkinta valmistui vuoden kuluttua. Aarnio sai syytteet mm. törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske Kuva: Yle kuvanauha jorma kalske
Kihlakunnansyyttäjä Mikko Männikkö
Kihlakunnansyyttäjä Mikko Männikkö Kihlakunnansyyttäjä Mikko Männikkö Kuva: Yle kuvanauha mikko männikkö

Syyttäjän mielestä Trevocissa keskeisinä hahmoina ovat olleet rikollisjärjestön johtohahmo ja Jari Aarnio. Syyttäjän mukaan tämä on salattu laitteita hankkineilta viranomaisilta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske lisäksi totesi Yle Uutisille, että Aarnio oli edistänyt voimaperäisesti, että Trevocin laitteita tulisi viranomaiskäyttöön ja nimenomaan Helsingin poliisilaitoksen käyttöön. Syyttäjä myös katsoi, että Trevocissa oli järjestetty Aarniolle omistajatahoon verrattava asema.Tällaista järjestelyä syyttäjä piti lahjuksena. Aarnio kiisti niin rikosepäilyt kuin -syytteetkin.

Tammikuussa 2015 Helsingin käräjäoikeudessa alkoi koko kevään kestävä Trevoc-vyyhdin käsittely. Syyttäjän lähti edelleen siitä, että Aarnio valmisteli Helsingin poliisissa seurantalaitteiden hankintaa ja toimi samaan aikaan niitä myyneen Trevocin taustalla.

TV-uutisten toimittaja Päivi Happonen kuvaili Aarnion esiintymistä käräjäsalissa rauhalliseksi, siitäkin huolimatta, että Aarnio oli ollut lähes puolitoista vuotta eristyksissä. Puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi vahvisti tämän, mutta totesi, että käytännössä Aarnio oli koko tutkintavankeutensa ajan valmistautunut kuulemiseen oikeudessa. Aarnio kiisti syytteet ja katsoi, että hän oli vain auttanut käytännön asioissa Trevocin toimitusjohtajaa, joka oli hänen "kaverinsa". Kihlakunnansyyttäjä Mikko Männikkö puolestaan totesi toimittajalle, että syyttäjä saa sellaisia vastauksia kuin syytetyt ovat halukkaita antamaan ja että niihin on syyttäjän tyytyminen.

Huhtikuun puolivälissä 2015 Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin Trevoc-haaran loppulausunnot. Kihlakunnansyyttäjä Männikkö vaati Aarniolle vähintään neljän vuoden ehdotonta vankeutta. Syyttäjä perusteli kovaa rangaistusvaatimusta sillä, että kyseessä on Suomen oloissa varsin poikkeuksellinen virkarikos. Aarnion puolustus sitä vastoin vaati, että syytteistä luovutaan esitetyn näytön perusteella.


Käräjäoikeus langetti Aarniolle vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen. Aarnio valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen

Hovioikeus kovensi vuonna 2016 Aarnion tuomiota. Hänet tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Hovioikeus katsoi, että Aarnio oli Trevocissa omistajankaltainen henkilö ja samaan aikaan hän hankki seurantalaitteita Helsingin poliisissa.

Trevoc

Trevoc Oy perustettiin 2007. Yhtiön toimiala on elektronisten tietoliikenne ja mittalaitteiden valmistus, konsultointi, koulutus ja myynti. Ohjelmistojen valmistus, konsultointi, koulutus ja myynti. Toimitusjohtaja on Pasi Patama. Hallituksen jäsenet kaupparekisterissä Pasi Patama ja Markku Viitanen.

Katso myös