Hyppää pääsisältöön

Tupakkaprofessorin viimeinen taisto

Siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi
Siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi Siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi Kuva: Yle, MOT erkki aurejärvi

Yli kaksi vuosikymmentä kestäneistä tupakkaoikeudenkäynneistä tunnetuksi tullut professori Erkki Aurejärvi iskee taas tupakkayhtiöitä vastaan. Aurejärvi hakee tällä kertaa korvausvaatimuksia nikotiinihoitolääkkeistä kuluttajariitalautakunnan kautta.

Tapauksen kantaja on 70-vuotias Kari Glan, joka aloitti tupakoinnin 10-vuotiaana ja jolla on todettu voimakas nikotiiniriippuvuus. Glan vaatii Aurejärven avustuksella British American Tobacco Finland Oy:ltä reilun 600 euron korvausta lääkkeistä, joiden avulla hän yrittää päästää irti 60 vuotta kestäneestä tupakoinnista.

”Kuluttajariitalautakunta siksi, että se on asiantunteva”, Aurejärvi sanoo MOT:lle.

”Siellä tiedetään mitä on tuotevastuu ja siellä hallitaan kuluttajansuojaa koskevat säännökset.”

Entä, mikä on tupakoitsijan oma vastuu?

”Itsehän mä tietysti olen sen aloittanut”, Glan myöntää MOT-ohjelmassa.

”Mutta kyllähän heidänkin on täytynyt tietää myydessään ja valmistaessaan sitä tieten tahtoen, että tästä tehdään semmoinen tuote, että tästä ei ikinä päästä eroon. Ja siinä he ovat minun kohdalla ainakin onnistuneet erittäin hyvin”, Glan sanoo.

Jos Aurejärvi voittaa kuluttajariitalautakunnassa, hänen tavoitteenaan on kerätä useita samanlaisia tapauksia ja nostaa ryhmäkanne tupakkateollisuutta vastaan.

”Esitän kuluttaja-asiamiehelle, että tämä pitää selvittää ryhmäkanteella. Ryhmäkanne menee Helsingin käräjäoikeuteen ja siihen saavat sitten ilmoittautua kaikki, jotka ovat käyttäneet näitä lääkkeitä”, Aurejärvi sanoo.

Suomessa ei ole koskaan nostettu ryhmäkannetta, vaikka laki on ollut voimassa vuodesta 2007.

Euroopan ensimmäinen
tupakkaoikeudenkäynti

Eläkkeellä oleva siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi aloitti Euroopan ensimmäisen tupakkaoikeudenkäynnin 1988. Kanteen nosti Pentti Aho, tamperelainen eläkeläinen, joka syytti tupakkayhtiöitä harhaanjohtavasta mainonnasta ja tupakan riskien vähättelystä.

Kolmetoista vuotta kestäneessä prosessissa puitiin tupakan terveysvaaroja ja kuluttajan omaa vastuuta. Tupakkayhtiöt kiistivät tupakan ja syövän välisen yhteyden.

Yhtiöt voittivat jutun kaikissa oikeusasteissa. Kun Korkeimman oikeuden päätös tuli vuonna 2001, Pentti Aho oli ehtinyt kuolla kurkunpään syöpään.

”Korkein oikeus halusi estää jutturuuhkaa tuomioistuimessa”, Aurejärvi kommentoi päätöstä.

Toinen taistelu
kevytsavuukkeista

Vuonna 2008 Aurejärvi oli jälleen vauhdissa. Silloin alkoi niin sanottu kevytsavukeoikeudenkäynti, jossa kolme naista nosti korvauskanteen British American Tobacco –yhtiötä vastaan. Naiset olivat siirtyneet kevytsavukkeisiin, joita oli markkinoitu 1970-luvulla terveellisempänä vaihtoehtona tavallisille savukkeille. Kaikilla oli tupakkaan liittyviä keuhkosairauksia.

”Kevytsavukeharhautus oli hyvin vahva”, sanoo Aurejärvi. ”Niitä mainostettiin samalla tavalla kuin kevytlimsoja ja kevytlevitteitä”.

Sittemmin kevytsavukkeet todettiin yhtä vaarallisiksi kuin perinteiset savukkeet.

Tällä kertaa Aurejärvellä oli käytössä Yhdysvalloista saatuja tupakkateollisuuden sisäisiä asiakirjoja, jotka paljastivat, että yhtiöt olivat tienneet tupakan vaaroista jo pitkään mutta eivät myöntäneet sitä julkisesti.

Aurejärvi hävisi myös kevytsavukejutun.

Oikeustaistelut
asennemuokkaajina

Aurejärvi on taistellut tupakkajättejä vastaan yli kaksi vuosikymmentä ja hävinnyt joka kerta. Miksi hän jatkaa vielä?

”Niillä on merkitystä kansanterveydelle eli tupakoinnille, ja ne ovat heikentäneet tupakkayhtiöiden asemaa”, Aurejärvi vastaa.

”Philip Morris, British American Tobacco ja Imperial Tobacco valmistavat muualla savukkeita, tuovat tänne, keräävät voitot ulkomaille, jättävät vahingot meille. Se mekanismi voitaisiin ihan hyvin murtaa.”

British American Tobacco Finland kommentoi uusinta tupakkakannetta MOT:lle sähköpostitse:

”Suomessa on käyty kaksi tupakkaoikeudenkäyntiä, ja meidän näkemyksemme on, että niiden pohjalta tämä asia on loppuun käsitelty.”

MOT:n tupakkapaketti

Kommentit