Hyppää pääsisältöön

Valmistetaanpa mikroauto

Ohjelmassa vuodelta 1970 kerrotaan mikroauton rakentamisesta osa osalta. Lisäksi nähdään mikroautokilpailuja kesällä ja talvella, kuullaan lajin leviämisestä Suomessa sekä opastetaan kilpa-ajon sääntöihin.

Näillä ohjeilla osaava tekijä voi rakentaa oman mikroauton vain kolmasosalla siitä hinnasta, mitä valmis auto ostettuna maksaisi. Valmiin auton hinnaksi muodostuu vain 365 vuoden 1970 markkaa (noin 520 vuoden 2015 euroa). Rakentajan tulee kuitenkin osata joitain perustaitoja, kuten hitsaamista.

Vaikka ajokin saisi hyvältä haltijattarelta, innostusta ja työtä sen kunnossapito vaatii.

Rakentaminen aloitetaan tietysti auton rungosta. Putkia taivutetaan ja kootaan mallipiirustuksen päälle. Seuraavaksi työstetään auton akselit ja ryhdytään kokoamaan ohjausjärjestelmää. Valmiin auton tulee noudattaa sääntöjen mukaisia mittoja, lisäksi auton moottori täytyy pystyä sammuttamaan katkaisemalla sytytysvirta.

Ohjelman loppuosassa hypätään sitten auton kyytiin ja esitellään mikroautoilua suomalaisnuorten harrastuksena. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan mikroautoharrastus ehkäisi muun muassa nuorisorikollisuutta, automurtoja ja kaduilla kaahailua.

Ohjelmavuonna Suomen mikroautoratoja kiersi vielä muuan Keijo Rosberg, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Kekenä ja ensimmäisenä suomalaisena Formula 1 -maailmanmestarina.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto