Hyppää pääsisältöön

Valmistetaanpa mikroauto

Ohjelmassa vuodelta 1970 kerrotaan mikroauton rakentamisesta osa osalta. Lisäksi nähdään mikroautokilpailuja kesällä ja talvella, kuullaan lajin leviämisestä Suomessa sekä opastetaan kilpa-ajon sääntöihin.

Näillä ohjeilla osaava tekijä voi rakentaa oman mikroauton vain kolmasosalla siitä hinnasta, mitä valmis auto ostettuna maksaisi. Valmiin auton hinnaksi muodostuu vain 365 vuoden 1970 markkaa (noin 520 vuoden 2015 euroa). Rakentajan tulee kuitenkin osata joitain perustaitoja, kuten hitsaamista.

Vaikka ajokin saisi hyvältä haltijattarelta, innostusta ja työtä sen kunnossapito vaatii.

Rakentaminen aloitetaan tietysti auton rungosta. Putkia taivutetaan ja kootaan mallipiirustuksen päälle. Seuraavaksi työstetään auton akselit ja ryhdytään kokoamaan ohjausjärjestelmää. Valmiin auton tulee noudattaa sääntöjen mukaisia mittoja, lisäksi auton moottori täytyy pystyä sammuttamaan katkaisemalla sytytysvirta.

Ohjelman loppuosassa hypätään sitten auton kyytiin ja esitellään mikroautoilua suomalaisnuorten harrastuksena. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan mikroautoharrastus ehkäisi muun muassa nuorisorikollisuutta, automurtoja ja kaduilla kaahailua.

Ohjelmavuonna Suomen mikroautoratoja kiersi vielä muuan Keijo Rosberg, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Kekenä ja ensimmäisenä suomalaisena Formula 1 -maailmanmestarina.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto