Hyppää pääsisältöön

Valmistetaanpa mikroauto

Ohjelmassa vuodelta 1970 kerrotaan mikroauton rakentamisesta osa osalta. Lisäksi nähdään mikroautokilpailuja kesällä ja talvella, kuullaan lajin leviämisestä Suomessa sekä opastetaan kilpa-ajon sääntöihin.

Näillä ohjeilla osaava tekijä voi rakentaa oman mikroauton vain kolmasosalla siitä hinnasta, mitä valmis auto ostettuna maksaisi. Valmiin auton hinnaksi muodostuu vain 365 vuoden 1970 markkaa (noin 520 vuoden 2015 euroa). Rakentajan tulee kuitenkin osata joitain perustaitoja, kuten hitsaamista.

Vaikka ajokin saisi hyvältä haltijattarelta, innostusta ja työtä sen kunnossapito vaatii.

Rakentaminen aloitetaan tietysti auton rungosta. Putkia taivutetaan ja kootaan mallipiirustuksen päälle. Seuraavaksi työstetään auton akselit ja ryhdytään kokoamaan ohjausjärjestelmää. Valmiin auton tulee noudattaa sääntöjen mukaisia mittoja, lisäksi auton moottori täytyy pystyä sammuttamaan katkaisemalla sytytysvirta.

Ohjelman loppuosassa hypätään sitten auton kyytiin ja esitellään mikroautoilua suomalaisnuorten harrastuksena. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan mikroautoharrastus ehkäisi muun muassa nuorisorikollisuutta, automurtoja ja kaduilla kaahailua.

Ohjelmavuonna Suomen mikroautoratoja kiersi vielä muuan Keijo Rosberg, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Kekenä ja ensimmäisenä suomalaisena Formula 1 -maailmanmestarina.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto