Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vuosi kattilatestin jälkeen: Käyttömukavuus on kattilan tärkein ominaisuus

Hackmanin, Jamie Oliverin ja OBH Nordican lasikannelliset pinnoitetut kattilat vierekkäin.
Hackmanin, Jamie Oliverin ja OBH Nordican lasikannelliset pinnoitetut kattilat vierekkäin. Kuva: Yle/ Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

Kolme kovaa testasi maaliskuussa 2014 pinnoitetut kolmen litran kattilat. Testaajista Timo Kilpi ja Henri Laamanen jatkoivat kattiloiden käyttöä vuoden ajan. Joidenkin ominaisuuksien arviot muuttuivat pidemmän käytön jälkeen. Kattiloiden parhaat ominaisuudet yhdistämällä saisi täydellisyyttä hipovan kattilan.

Testissä olivat mukana lasikannelliset Hackman Handy, Jamie Oliver Professional Series Non-Stick Induction ja OBH Nordica Supreme Non-Stick. Vuosi sitten voiton vei Jamie Oliver, koska se tuntui sopivan parhaiten moneen käyttöön, niin keittämiseen, paistamiseen, hauduttamiseen kuin uunivuoaksikin.

Vuosi sitten kattilatestissä arvioitiin kattiloiden käyttömukavuutta ja valmistustehoa. Nyt arvioitiin lisäksi kestävyyttä.

Kuumentumattomat kahvat kirittivät Hackmanin voittoon

Timon suosikki keväällä 2014 oli Hackmanin kattila sen kuumentumattomien kahvojen ansiosta. Ominaisuus oli edelleen tärkeä Timolle, sillä sekä kattilaa että sen kantta pystyy käyttämään yhdellä kädellä. Myös Henri oli lämmennyt Hackmanin kahvoille, kun niissä ei tarvinnut käyttää patalappuja.

Hackmanin pinnoitettu kattila
Hackmanin kattilan kuumentumattomiin kahvoihin voi tarttua paljain käsin. Hackmanin pinnoitettu kattila Kuva: Yle/ Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

- Olen käyttänyt oikeastaan pelkästään Hackmanin kantta muissakin kattiloissa. Huonoa oli vain se, että se ei käynyt niihin kaikkiin kolmeen kattilaan yhtä aikaa, Henri naureskeli.

Kyllä se pitkällä juoksulla on aika tärkeä asia, miten kattilaa pystyy käsittelemään.

Jamie Oliverin ja OBH Nordican kattiloiden ja kansien kahvat kuumenivat käytössä, mikä vähensi niiden käyttömukavuutta. Hackman oli myös edelleen nopein ja helpoin puhdistaa.

- Kyllä se pitkällä juoksulla on aika tärkeä asia, miten kattilaa pystyy käsittelemään, Henri painotti. Hackman siis nousi Henrin suosikiksi vuoden käytön aikana.

Hackman piti pintansa myös Timon suosikkina, vaikka sekä Jamie Oliverissa että OBH Nordicassa oli löytynyt arvostettavia ominaisuuksia. Loppuarvioinneissa Hackman siis kiri hivenen Jamie Oliverin ohi.

OBH Nordican kaatonokat ja siivilät jakoivat mielipiteet

Vuosi sitten Henri ja Timo pitivät OBH Nordican kattilan kaatonokkia ja kannen siivilöitä kätevinä. Timo olikin käyttänyt varsinkin kattilan kantta ahkerasti koko vuoden ajan.

OBH Nordican pinnoitettu kattila
OBH Nordican tasainen kansi oli lopulta monikäyttöinen. OBH Nordican pinnoitettu kattila Kuva: Yle/ Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

- Olen kokeillut kaataa kannella myös näillä muilla kattiloilla. Ei se haittaa, vaikka kantta pitää vähän vinossa, jotta neste pääsee siivilän rei’istä läpi, Timo selitti.

Henri taas ei enää vuoden jälkeen arvostanut kaatonokkaa tai kantta ollenkaan.

- Ainoastaan makaronin keitossa se oli hyvä, mutta siihen jäi sen hyvyys. Kaatoasento on niin huono, että nivelet eivät riitä siihen kääntämiseen, Henri kertoi.

Tasainen kansi tekee kattilasta matalamman, joten se mahtuu paremmin jääkaappiin.

Timo oli vuoden mittaan mieltynyt myös OBH Nordican kannen tasaisuuteen. Tasainen kansi tekee kattilasta matalamman, joten se mahtuu paremmin jääkaappiin.

- Lisäksi sen päälle pystyy pinoamaan tavaraa, mikä on valtava etu, Timo hehkutti.

Jamie Oliverin pinnoite kesti parhaiten

Pinnoitetussa kattilassa tärkeä ominaisuus on tietysti pinnoitteen kestäminen. Kaikissa testikattiloissa pinnoite toimi niin kuin pitikin. Yhteenkään kattilaan ei ollut tarttunut mitään kiinni.

Jamie Oliverin pinnoitettu kattila
Jamie Oliverin pinnoite sai vähiten käyttöjälkiä. Jamie Oliverin pinnoitettu kattila Kuva: Yle/ Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

Jopa Jamie Oliverin ja OBH Nordican kahvojen niitit, joita Timo ja Henri vierastivat vuosi sitten, olivat Timon mielestä lähteneet yllättävän helposti puhtaiksi. Tosin tiskiharjan harjas saattoi jäädä niitin alle kiinni. Mutta pinnoitteista Jamie Oliver oli pitänyt pintansa selkeästi parhaiten.

- Pinnoite ei ole mielestäni muuttunut miksikään, Timo totesi.

Eniten naarmuja oli OBH Nordican kattilassa. Myös Hackmanin ulkopinta oli kärsinyt astianpesukoneessa ja säilytyksessä muiden kattiloiden kanssa. Timo oli pessyt kattilat käsin, joten hänen käyttämänsä kattilat olivat vähemmän naarmuilla. Henri sen sijaan oli pääsääntöisesti pessyt kattilat koneessa, joten kattiloiden ulkopinnat olivat saaneet enemmän naarmuja.

Kattiloiden ominaisuuksia yhdistämällä vasta saisi parhaan käyttökattilan.

Ota huomioon kattilaa valitessasi

 • käyttötarkoitus
 • puhdistuksen helppous
 • osien kuumeneminen
 • kaatoasento
 • ulkoiset mitat
Vaikka Hackmanin pinnoitettu kattila nousikin kestävyystestissä suosikiksi, niin kattiloiden ominaisuuksia yhdistämällä vasta saisi parhaan käyttökattilan. Timo yhdistäisi Hackmanin kattilasta kuumentumattomat kahvat, OBH Nordicasta matalan kannen ja kaatonokat ja Jamie Oliverista kestävän pinnoitteen.

Plussat ja miinukset

Kestävyystestin voittaja Hackman Handy, 3 l

Hackmanin pinnoitettu kattila, lasikansi vieressään
Hackman Handy Hackmanin pinnoitettu kattila, lasikansi vieressään Kuva: Yle/ Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

+ paras käyttömukavuus
+ kuumentumattomat kahvat
+ voi käsitellä ilman patahanskoja
+ pinnoite kesti
+ paras kansi
+ turvallinen kansi
+ valmistusohjeiden ajat pitivät parhaiten paikkansa
+ helpoin puhdistaa
+ kotimainen
- ulkopinta naarmuuntui astianpesukoneessa ja säilytyslaatikossa
- tilaa vievä kansi


2. Jamie Oliver Professional Series Non-Stick Induction, 2,9 l

Jamie Oliverin pinnoitettu kattila, lasikansi vieressään
Jamie Oliver Professional Series Non-Stick Induction Jamie Oliverin pinnoitettu kattila, lasikansi vieressään Kuva: Yle/ Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

+ pinnoite kesti parhaiten
+ maalaisjärjellä ajatellen uunikäyttöön paras, kun ei ole muoviosia
- kuumentuvat kahvat
- painavin kattila
- tilaa vievä kansi


3. OBH Nordica Supreme Non-Stick, 3 l, malli 8320

OBH Nordican pinnoitettu kattila, lasikansi vieressään
. OBH Nordica Supreme Non-Stick OBH Nordican pinnoitettu kattila, lasikansi vieressään Kuva: Yle/ Tiina Lappalainen kuningaskuluttajan testi

+ tasainen kansi, joten mahtui parhaiten jääkaappiin
+ tasainen kansi, joten voi pinota tavaroita päälle
+ kannen siivilät ja kattilan kaatonokat
+ kaatamista helpottavat ”korvat” sekä kannessa että kattilassa
- kaataminen vaikeaa, kun kahvat kuumat ja liukkaat
- käyttömukavuus kahvojen takia huono
- pinnoite heikoin, runsaasti käytön jälkiä
- tiskiharjan harjaksia jäi kahvan kiinnityskohtiin
- kannen lasiosan putsaaminen reunojen alta ei onnistu

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.